https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kde-svetlo-skodi.obce-v-chko-dostanou-penize-na-snizeni-svetelneho-smogu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kde světlo škodí. Obce v CHKO dostanou peníze na snížení světelného smogu

28.8.2020 09:04 | PRAHA (Ekolist.cz)
Je tohle přírodní krajina? Příklad světelného smogu.
Je tohle přírodní krajina? Příklad světelného smogu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Kodziolka / Instantní astronomické noviny
Ministerstvo životního prostředí nabídne obcím v chráněných krajinných oblastech dalších 30 milionů korun na snížení světelného znečištění. Starostové mohou získat na výměnu energeticky i světelně nevyhovujícího osvětlení až 2 miliony korun. Díky dotaci pořídí zdravější a úspornější svítidla, čímž sníží negativní vliv světelného smogu na přírodu i zdraví obyvatel a zároveň uspoří výdaje za energie.
reklama

 

„Zájem o podporu ze strany obcí v CHKO očekáváme opět velký. Již v předchozích dvou výzvách požadovaný objem peněz dalece převýšil námi vyhrazenou alokaci 30 milionů korun. Celkově jsme doposud přijali 73 žádostí o podporu z Národního programu Životní prostředí, a to na téměř 80 milionů korun. Z nich jsme podpořili 55 kvalitních projektů, díky nimž svítidla vymění například v Hejnicích na Liberecku, v Prachaticích či v Zubří ve Zlínském kraji,“ uvádí ministr životního prostředí Richard Brabec.

Dotační výzvu vyhlašuje rezort MŽP již třetí rok za sebou. O prostředky na modernizace soustav veřejného osvětlení se může ucházet zhruba tisícovka obcí, které se nacházejí alespoň částí svého katastru na území chráněných krajinných oblastí a současně mají méně než 100 tisíc obyvatel.

Problematika světelného znečištění je v posledních letech velmi diskutovaným tématem. Mnoho vědeckých prací a studií poukazuje na řadu nepříznivých vlivů umělého osvětlení na lidské zdraví, životní prostředí, ekonomiku i bezpečnost v ulicích.

„U veřejného osvětlení je problémem především špatně zvolená barva světla, neboli teplota chromatičnosti, která nepříznivě působí na lidský i zvířecí organismus. Modrá složka spektra narušuje biologické rytmy v nočních hodinách, přispívá k rozvoji civilizačních chorob a narušuje ekosystémy. Potíže způsobuje také nevhodná intenzita světla, kdy intenzivní a špatně směřující světlo je zbytečně energeticky i finančně náročné,“ vysvětluje ministr Richard Brabec.

Osvětlení, které může být podpořeno státní dotací, musí splnit několik hlavních kritérií: světlo bude zaměřeno pouze do dolního poloprostoru, omezí podíl modré složky světla a sníží přesvětlování, tedy úroveň osvětlení nebo jasu komunikace, které nesmí překročit hodnoty požadované normou ČSN EN 13201 o více než 30 %.

Program MŽP probíhá v koordinaci s Ministerstvem průmyslu a obchodu, které má v programu EFEKT připraveno dalších 90 milionů korun a u něhož se o stejnou dotaci mohou ucházet obce ležící mimo chráněnou krajinnou oblast a také velká města jako Praha, Brno, Ostrava, Olomouc a Liberec.

„Meziresortně koordinovaný postup se při přípravě programů osvědčil. Dotační tituly MŽP i MPO mají shodné metodické pokyny i kritéria hodnocení žádostí, liší se jen v několika oblastech, jako je například rozdílný okruh příjemců či termín dokončení projektů,“ uvádí ministr životního prostředí Richard Brabec.

Dotace pokryje obcím až polovinu výdajů na rekonstrukci či úpravu soustav veřejného osvětlení, a to do výše 2 milionů korun. Výzva je koncipována jako jednokolová a soutěžní, pro získání dotace bude tedy rozhodující kvalita a přínosy projektů.

„Do způsobilých nákladů si může obec zahrnout nákup a montáž měněných i doplňovaných svítidel, optimalizaci řídicího systému v případě, že proběhne společně s výměnou svítidel, výměnu kabeláže ve sloupech veřejného osvětlení, rekonstrukci rozvaděčů nebo pronájem montážní plošiny. Až 50 tisíc korun přispějeme i na projektovou dokumentaci. Naopak stavební a výkopové práce, sloupy či výložníky ani tentokrát financovány nebudou,“ upřesňuje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, kteý finance rozděluje.

Termín pro podání žádosti je od 1. 9. 2020 do 31. 10. 2020, přičemž projekty musí být zrealizovány do konce roku 2023.


reklama


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Eliáš

28.8.2020 11:55
Sláva. Čím méně světelného smogu, tím lépe. :-)
Odpovědět
AM

Anežka M

28.8.2020 12:48
Mno nezlobila bych se za nějakou kampaň případně dotace obecně, i v obcích mimo CHKO. Mám pocit, že zejména v malých obcích se jede leckde stylem "čím víc světla, tím víc adidas" a třeba u nás je prostranství kolem návsi a školy nasvětlené ostrýma bílýma LEDkama jak scéna Národního, lituju lidi z přilehlých baráků. A ve vedlejší vesnici pravý opak, taky měnili osvětlení, ale je přitlumené, nažloutlé a dolů směřující... prostě máte smůlu nebo štěstí podle toho jako osvíceného (haha!) máte starostu.

MZP teda vydalo docela dobrý leták, asi s ním půjdu otravovat našeho statostu :)
https://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/svetelne_znecisteni/$FILE/SOPS-jednoducha_osvelovaci_prirucka_pro_obce-20180122.pdf
Odpovědět
AM

Anna Malsa

1.9.2020 14:17 Reaguje na Anežka M
MPO má dostace na VO mimo CHKO https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/aktivity-programu/119346
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.8.2020 19:34
V některých málo frekventovaných místech by se přimlouval za osvětlení
ve spojení s pohybovými čidly. Ty by aktivovaly osvětlení pouze při
průchodu osob či průjezdu vozidel.Jinak tma a maximálně nějaké orientační
mini světlo. Úspora energie by určitě časem vynahradila ty náklady na ta
čidla a to nehovořím o tom zbytečném světelném smogu. Móda nasvěcování
památek a objektů často vyhání z kostelních věží hnízdící poštolky a
ruší i jiné ptáky či hmyz,který se shlukuje v kuželech světel.Pochybná
propagace památek by stačila třeba do půlnoci, kdy lze předpokládat
diváky, ale potom je to snad pouze k orientaci pozdních opilců. Když už
plýtvat,tak pořádně a nevylepší to ani úsporná,ale drahá led svítidla.
Levněji vyjde klasické s čidlem a dobou svícení pár desítek minut za noc. Vypínat osvětlení zcela z hlediska bezpečnosti nelze, ale svítit takto vyhoví nejen bezpečnosti, ale i k úspoře energie a omezení světelného smogu.
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

28.8.2020 21:52 Reaguje na Břetislav Machaček
Osobně by mne zajímal rozdíl mezi světelným smogem v aglomeracích s počtem obyvatel do tisíce obyvatel se světelným smogem v lokalitách aglomerací nad sto tisíc. Připadá mi to jako debilismus jedinců jež o problému emají ponětí a jsou anonymními za politickou funkcí a rozhodnou mocí. Nasvěcování objektů je projekt místně ohraničeným a je z větší důležitosti spíše z bezpečnostních důvodů než pohledových. Rozhodně nasvícení sakrálních staveb není totožným s nasvícením reklam a poutačů v uličních prostorách měst. Souhlasím i s tím, že na přisvětlování se nemusí používat reflektorová svítidla o vysoké svítivosti a watáži. Je to věcí, nabídky výrobce a prodejce, včetně projektantů v oboru elektro. U komunálních politiků včetně e..organizací je problematické posouzení dosaženého odborného vzdělání. Myslím, že těch jež si základy elektrotechniky ze zdš v dospělosti už nepamatují a pokladní a skladník tuto problematiku k životu nepotřebují.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.8.2020 09:43 Reaguje na Krejcar Stanislav
Pane Krejcar ono žádné umělé světlo není pro noční tvory
přirozené a buď je vyhání a nebo naopak umožňuje denním predátorům lov i v noci. Na mnoha vesnicích či okrajích
měst je veřejné osvětlení často k potřebě několika
osob a jiné obtěžuje tak, že si musí clonit okna, aby usnuli. A to prosím zcela zbytečně, protože by stačilo to
liniové zapojení světel aktivované těmi čidly.Naopak by
to bylo pro vnímavé osoby upozorněním, že se někdo k němu
blíží a měl by být ve střehu. Ale to je věcí názoru a
proveditelnosti. Doma na dvoře taky nikdo nesvítí celou noc, ale instaluje svítidlo aktivované čidlem a bezpečnost tím
neohrozí. Jinak nevím o jakou bezpečnost vám jde, když je
nasvícená kdejaká památka. Její ochranu lépe zajistí to
pohybové čidlo ve spojení se silným světlem a kamerou.To
čidlo může aktivovat pult centralizované ochrany a je to
efektivnější, než celonoční nasvícení. Města jako Las
Vegas nejsou moje parketa a raději bych šel cestou účelného
osvětlení bez zbytečného plýtvání eletřinou, byť pomocí
úsporných LED svítidel. Lépe nespotřebovat, než pouze ušetřit!
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist