https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kdo-vyuzije-desitky-miliard-pro-energetiku-hrozi-ze-to-budou-velke-elektrarenske-podniky-upozornuje-asociace?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kdo využije desítky miliard pro energetiku? Hrozí, že to budou velké elektrárenské podniky, upozorňuje asociace

18.11.2020 13:43 | PRAHA (Ekolist.cz)
Modernizační fond je balík evropských peněz určený na podporu modernizace energetiky.
Modernizační fond je balík evropských peněz určený na podporu modernizace energetiky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Conergy.cz
Největší dotační program pro energetiku na příští desetiletí obsahuje nejasnou formulaci, kdo může žádat o nabízené finanční prostředky, upozorňuje Komora obnovitelných zdrojů energie (OZE). Většinu z cca 150 až 200 miliard z Modernizačního fondu (MdF) by tak mohly přednostně získat velké elektrárenské a teplárenské společnosti jako ČEZ, EPH Daniela Křetínského, Sev.en Pavla Tykače a další.
reklama

 
Vyplývá to z návrhu Obecného programového dokumentu k implementaci Modernizačního fondu, který v Programu č. 2 Nové obnovitelné zdroje energie (RES+) definuje za cílové příjemce podpory „Držitele licence pro podnikání v energetických odvětvích (výroba elektřiny)”.

„V sektoru čisté energetiky panují opodstatněné obavy, že tito energetičtí veteráni použijí velmi štědré státní dotace a budou za ně stavět předražené velké fotovoltaické elektrárny a velká akumulační úložiště (baterie),“ uvádí Komora OZE ve své tiskové zprávě.

Výrobci elektřiny, kteří jsou zařazeni do systému obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, si tuto definici vykládají tak, že 100 % alokace bude určeno pouze jim. „Očekáváme, že dojde k výkladovému sporu,“ komentoval za Komoru OZE Martin Bursík, co se může stát, pokud se tato formulace nezmění.

Komora OZE proto požaduje upravit znění textu tak, aby finanční podpora na obnovitelné zdroje z Modernizačního fondu byla přístupná všem typům zájemců bez rozdílu. Mohl by i ni zažádat každý budoucí vlastník plánovaného nového obnovitelného zdroje.

Instalace fotovoltaických panelů na střechu domu.
Instalace fotovoltaických panelů na střechu domu.

„Kompetenci a odpovědnost nastavit dotace nediskriminačně pro všechny a obhájit tím decentralizaci a demokratizaci energetiky má ministr životního prostředí Richard Brabec, v tomto má naši plnou podporu,” uvedl na dnešní tiskové konferenci Štěpán Chalupa, předseda Komory OZE.

Aby byla podpora spravedlivá a efektivní, navrhuje asociace, aby bylo minimálně 60 % financí pro OZE rezervováno pro zdroje určené primárně pro lokální spotřebu. V případě fotovoltaiky by to znamenalo upřednostnit instalaci fotovoltaických panelů na budovách a jejich okolí před výstavbou ve volné krajině.

Přiměřenost podpory a motivačního efektu by podle asociace sdružující podnikatele v obnovitelných zdrojích měla být pravidelně kontrolována, aby se vyloučeno dotování projektů, které se na trhu uplatní bez podpory.

Modernizační fond je balík evropských peněz určený na podporu energetických úspor, obnovitelných zdrojů energie, změny paliv v teplárnách, akumulace energie a bezemisních pohonů v městské hromadné dopravě. Aktuálně se předpokládá, že ve fondu bude celkem 150 až 200 miliard Kč do roku 2030.

V oblasti obnovitelných zdrojů hlavním nástrojem budoucího rozvoje, protože bude mít k dispozici násobně více peněz než ostatní programy, ze kterých se rozvoj obnovitelných zdrojů platí (Nová zelená úsporám, operační programy, Národní plán obnovy, Fond spravedlivé transformace).

Pro obnovitelné zdroje energie je zásadní Program 2 RES+. Ten disponuje nejvíce prostředky (38,7 %) z Modernizačního fondu, jejich výše se očekává v hodnotě 60 až 80 miliard.


reklama

foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

19.11.2020 07:08
Tak co jiného taky čekat od vlády velkopodnikatele ve fatálním střetu zájmů... ten nezná nic jiného než velké podniky, které už neví kde si nahrabat.... na podporu malých a prospěšnějších už nějak zapomíná.... jako vždy.... PRYČ S BABIŠEM A JEHO STÁTNÍ MAFIÍ!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2020 10:06 Reaguje na Lukáš Kašpárek
To je základ fašismu, kde stát je ovládán korporáty.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist