https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klady-a-zapory-vyhlaseni-chko-krusne-hory-posoudi-pracovni-skupina?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klady a zápory vyhlášení CHKO Krušné hory posoudí pracovní skupina

29.9.2022 11:37 (ČTK)
Krušné hory - Božídarský Špičák
Krušné hory - Božídarský Špičák
Ústecký kraj vytvoří pracovní skupinu, která se bude věnovat záměru vzniku chráněné krajinné oblasti Krušné hory. Zapojit se mají obce, politici, odborníci. ČTK o tom po jednání krajských radních informovala mluvčí samosprávy Magdalena Fraňková. Zvýšenou ochranu přírody v Krušnohoří žádají lidé, kteří pod petici sesbírali 5000 podpisů. Proti jsou některé obce.
reklama

 

Ministerstvo životního prostředí společně s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR činí kroky, které mohou vést k vyhlášení CHKO Krušné hory. Za chráněnou krajinnou oblast lze podle zákona o ochraně přírody a krajiny vyhlásit rozsáhlé území s harmonicky utvářenou krajinou, charakteristicky vyvinutým reliéfem, významným podílem přirozených ekosystémů lesních a trvalých travních porostů, s hojným zastoupením dřevin, popřípadě s dochovanými památkami historického osídlení.

S návrhem na členství v pracovní skupině kraj osloví Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR, všechny dočtené obce, zastupitelské kluby politických stran a hnutí působící v krajském zastupitelstvu a Destinační agenturu Krušnohoří. Z krajského úřadu Ústeckého kraje bude do činnosti pracovní skupiny zapojen odbor životního prostředí a zemědělství a odbor územního plánování a stavebního řádu.

Na území kraje je 71 přírodních památek, 27 přírodních rezervací a dvě smluvně chráněná území a také jeden národní park. "Do dvou let plánujeme vyhlásit další čtyři přírodní rezervace a sedm přírodních památek, všechny na území Krušných hor," řekl ČTK už dříve Martin Volf z tiskového odboru kraje. Krajský úřad má podle něj povinnost zajistit dostatečnou ochranu evropsky významných lokalit. Nové přírodní památky a rezervace jsou vyhlašovány v nejcennějších částech evropsky významných lokalit Východní Krušnohoří a Klínovecké Krušnohoří.

O ochraně Krušných hor se v posledních letech začíná debatovat. Ministerstvo životního prostředí v červnu převzalo petici od lidí, kteří žádají zvýšenou ochranu Krušnohoří. Podklady k možnému vyhlášení CHKO Krušné hory budou podle ministerstva hotové na jaře příštího roku. Na petici je přes 5000 podpisů. "Krušné hory jsou jedním z mála českých pohoří bez velkoplošné ochrany. Jsme proto rádi, že ministerstvo spolu s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR se případným vyhlášením CHKO zabývají," uvedl krajský radní pro regionální rozvoj a venkov a člen petičního výboru Michal Kučera (Spojenci pro kraj).

Ústecký kraj teď spolu Karlovarským krajem založily společnou destinační agenturu, jejímž cílem bude rozvoj cestovního ruchu v daném území. "Vyhlášení CHKO je zcela v gesci ministerstva životního prostředí. My bychom chtěli připravit debatu na toto téma se zástupci obcí, z nichž řada je proti tomuto kroku," uvedl náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj). "Chceme lidem vysvětlit, že CHKO může ochránit lokalitu před tím, aby se z ní stal lunapark, aby byl zachován ráz krajiny," řekl Řehák.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

29.9.2022 12:21
Myslím, že CHKO by pomohlo zachránit Krušné hory před větrníky a slunečníky.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

29.9.2022 12:23 Reaguje na Slavomil Vinkler
1*
To by měli mít jako prioritu !
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.9.2022 13:05
Jak jsem u NP a Křivoklátska dost na rozpacích, NP je, resp. snadno může být už docela hardcore, tak Krušky si CHKO podle mne rozhodně zaslouží. Spíš je smutné, že už ji nemají.
Odpovědět
Sl

Slovan

29.9.2022 13:15 Reaguje na Svatá Prostoto
S NP nesouhlas, hardcore to v žadném současném není a ani na Křivoklátsku by nebyl, s CHKO v Krušných naopak plný souhlas. Shoda tedy 50% a s tím se dá pracovat :-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.9.2022 14:01 Reaguje na Slovan
Jen pro upřesnění:-).

Já nepíšu, že s NP nesouhlasím, ale že vyhlášení NP je už z pohledu možné regulace celkem hardcore řešení ... a teď abstrahujme od toho, zda v konkrétním případě oprávněně či ne ... já osobně bych v těchto případech vždy kladl velkou váhu na názor těch, kteří dané lokalitě, byť třeba ne přímo na dotčeném území, bydlí. A pokud by byl nesouhlas vyhlášením NP skutečně jasně převažující, tak bych se na to vyprdnul.
Já si toho vyššího dobra už užil ... a zjevně užiju:-/ ... až moc.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.9.2022 14:24 Reaguje na Slovan
S NP Křivoklát souhlasím za podmínky plánu péče v duchu údržby podle starých postupů, nikoli bezzásahovost. V Krušných horách by měl být CHKO (a taky se to navrhuje), s vyčleněním nejhezčích lesů do zvláštní péče.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist