https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klicove-pro-uhlikovou-neutralitu-je-globalne-zpoplatnit-emise-u-tezby-mini-alexander-ac?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=334
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klíčové pro uhlíkovou neutralitu je globálně zpoplatnit emise u těžby, míní Alexander Ač

4.11.2021 10:45 | PRAHA (ČTK)
Podle Ače je pro posun v ochraně klimatu klíčové budoucí globální zpoplatnění emisí uhlíků u těžby. "To znamená, že by těžaři podstoupili uniformní globální daň a ta by se pak přerozdělovala zpětně," popsal. "Ale v podstatě to zatím není úplně na stole.
Podle Ače je pro posun v ochraně klimatu klíčové budoucí globální zpoplatnění emisí uhlíků u těžby. "To znamená, že by těžaři podstoupili uniformní globální daň a ta by se pak přerozdělovala zpětně," popsal. "Ale v podstatě to zatím není úplně na stole.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dohody lídrů stovky zemí na klimatické konferenci v Glasgow o omezování emisí metanu i zastavení odlesňování planety jsou posun, ovšem spíše v rovině slibů. Klíčové na cestě k uhlíkové neutralitě by bylo v budoucnu globálně zpoplatnit emise uhlíku u těžby. ČTK to řekl Alexander Ač z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR.
 

Ač uvedl, že to, že státy přistoupily na dohodu o snížení emisí metanu do roku 2030 o 30 procent proti roku 2020, je důležité, neboť metan je druhý nejvýznamnější skleníkový plyn. "Bez toho nelze dosáhnout klimatické neutrality, ani cílů Pařížské dohody. Na druhou stranu je to závazek, který nemusí být nějakým způsobem dodržen. Takže to asi ukáže až čas, jak moc se bude něco dít," podotkl. "Je třeba sledovat, jestli se to plní. Toto je posun, ovšem spíše v rovině budoucích slibů," dodal. Stejně vidí dohodu o konci odlesňování. "Slib zastavit odlesňování do deseti let je hezké a je fajn, že se k tomu hlásí i Brazílie, ale to už jsme tu taky měli v minulosti," podotkl.

Podle Ače je pro posun v ochraně klimatu klíčové budoucí globální zpoplatnění emisí uhlíků u těžby. "To znamená, že by těžaři podstoupili uniformní globální daň a ta by se pak přerozdělovala zpětně," popsal. "Ale v podstatě to zatím není úplně na stole. Nicméně teď třeba Mezinárodní měnový fond vydal zprávu, kde tvrdí, že je potřeba zpoplatnit uhlík," upozornil. "Pokud to bude stále levné a nebude zohledněna externalita v těžbě, tak se nedostaneme k uhlíkové neutralitě dostatečně rychle," dodal.

Podle Ače je na konferenci v rétorice většiny politiků patrná naléhavost a důraz na to, že je potřeba řešit klimatické problémy komplexně - nejen emise oxidu uhličitého, ale třeba i odlesňování, které je za emise zodpovědné asi z deseti procent.

Ekolog poznamenal, že konference v Glasgow, kam sám také dorazil, má vymezit legislativní a právní mantinely a z toho plynoucí strategie. "Aby se opravdu řeklo a určilo, jak docílíme rychlých poklesů (emisí) ať už do roku 2030 nebo 2050," řekl. Diskuse o formulaci mechanismů podle něj bude tématem dalších dní konference. "Myslím, že klíčové je opravdu mít nějaké zpoplatnění na globální úrovni. Anebo začít u bohatých států a postupně to rozšiřovat dál," soudí Ač.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sa

Sauerkirschmann

5.11.2021 10:16
Alexander Ač popírá zákon zachování hmoty. Když jsem mu argumentoval, že ČR spotřebovávala zdaleka nejvíce ropy a uhlí v orvní polovině 80. let, a od té doby je spotřeba uhlí o něco více, než řtvrtinová, a spotřeba ropy na necelých 80. procentech, a že tedy produkce CO2 nyní musí být nižší, tak tento idologicky pištěl, že on důkaz o poklesu produkce CO2 nemá. Takže co chcete od těchto lidí.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

6.11.2021 09:30
Souhlasím. Výrazně zpoplatnit emise u těžby dřeva na štěpky , co se pak z Ruska a Kanady apod. vozí do EU ke spalování a získávání údajně ekologické energie.
Co vůbec v tom ústavu zkoumají ? Jak správě zmačkat pytlík od svačiny ?
Odpovědět
MV

Miloš Vondruška

10.11.2021 09:58 Reaguje na Petr Pekařík
Člověče víte vůbec jak to v přírodě funguje? To CO2, které v sobě má dřevo ty rostliny kdysi odebraly ze vzduchu a nyní se zase uvolní do ovzduší a je jedno, zdali spálením, nebo tlením. Rostliny prosperují více, pokud se zvýší množství CO2 (jejich potravy) v okolním vzduchu. Tím se pak samozřejmě zvýší i množství potravy živočichů. Za hranicí udržitelnosti života na Zemi, tak jak ho známe, se všeobecně považuje 150ppm CO2 v atmosféře. Při nižším obsahu většina rostlin již hyne. Této hranice se podle vědeckých výzkumů obsah CO2 v atmosféře již zřejmě několikrát dotknul v dobách ledových. I v naší době meziledové byl ještě v předindustriálních dobách obsah CO2 v atmosféře nízký, cca 280ppm -už ani ne dvojnásobek oné "smrtelné hranice" (přitom ještě ve třetihorách to bylo přes 2000ppm -a také to žádnou klimatickou katastrofu nepřineslo). Uhlík je totiž mořskými živočichy nevratně odstraňován z životního prostředí v jejich uhličitanových schránkách, končících po jejich smrti na dně moře a později pod kontinenty, zasunován tam deskovou tektonikou. Existuje hypotéza, že ve vysokém tlaku a teplotě pod kontinenty z nich pak vzniká ropa.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist