https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticka-dohoda-je-pokrokem-ale-nestaci-uvedl-generalni-tajemnik-osn?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatická dohoda je pokrokem, ale nestačí, uvedl generální tajemník OSN

15.11.2021 01:29 | GLASGOW (ČTK)
"Schválené texty jsou kompromisem. Odrážejí zájmy, podmínky, rozpory a stav politické vůle v dnešním světě," uvedl v první reakci Guterres
"Schválené texty jsou kompromisem. Odrážejí zájmy, podmínky, rozpory a stav politické vůle v dnešním světě," uvedl v první reakci Guterres
Foto | COP26 / Flickr
Klimatická dohoda z Glasgow je důležitým krokem vpřed, nebyla ale kolektivní politická vůle, aby se překonaly některé hluboké rozpory. V první reakci na výsledek dvoutýdenní klimatické konference v Británii to uvedl generální tajemník OSN António Guterres. Podle něj výsledek nestačí a je třeba přejít v boji za záchranu klimatu do "nouzového režimu". Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová na twitteru napsala, že skutečná práce na záchraně klimatu se odehrává mimo zasedací sály. Konferenci shrnula slovy: "Bla, bla, bla."
reklama

 

"Schválené texty jsou kompromisem. Odrážejí zájmy, podmínky, rozpory a stav politické vůle v dnešním světě," uvedl v první reakci Guterres, generální tajemník organizace, která konferenci COP26 pořádala. "Učinili důležité kroky, ale kolektivní politická vůle bohužel nestačila na překonání některých hlubokých rozporů," dodal. "Nestačí to. Je na čase přejít do nouzového režimu," napsal na twitteru.

Výkonná ředitelka ekologické organizace Greenpeace Jennifer Morganová ve vyjádření kritizovala kompromis, který se dostal na poslední chvíli do glasgowské dohody na návrh Indie. V konečném znění se hovoří o postupné redukci užívání uhlí k výrobě elektrické energie, zatímco v původním návrhu se hovořilo o omezování až k úplnému zavržení spalování uhlí k energetickým účelům k určitému datu. "Změnili slovo, ale nemohou změnit signál, který vychází z této konference COP, a to že éra uhlí končí," uvedla Morganová.

Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová na twitteru napsala, že klimatická konference COP26 skončila. "Tady máte stručné shrnutí: Bla, bla bla," uvedla. "Ale opravdová práce pokračuje mimo tyto sály. A nikdy se nevzdáme, nikdy," dodala aktivistka, která inspirovala rozsáhlé demonstrace za důslednější ochranu klimatu.

Britský předseda COP26 Alok Sharma uvedl, že lze s důvěrou říci, "že jsme udrželi 1,5 stupně na dosah". "Jeho pulz je ale slabý a přežije jen, pokud dodržíme naše sliby," dodal.

Dohoda z Glasgow potvrzuje dlouhodobý cíl vyplývající z dohody z Paříže, která vstoupila v platnost v roce 2016, kterým je globální oteplování pod hranicí dvou stupňů Celsia nad úrovní z předindustriální éry, ideálně pak pod 1,5 stupně.

"Doufám, že budeme zpětně na COP26 v Glasgow pohlížet jako na začátek konce klimatické změny a já osobně budu dál neúnavně pracovat, abychom tohoto cíle dosáhli," uvedl premiér hostitelské země Boris Johnson. Dnešní dohodu označil za "velký krok kupředu". "Máme první mezinárodní dohodu na postupném omezení uhlí a plán na omezení globálního oteplování na 1,5 stupně," dodal.

Zklamání naopak vyjádřila skotská premiérka Nicola Sturgeonová, neboť se podle ní některé klíčové pasáže "v posledních hodinách rozmělnily".

"Je to dobrá dohoda pro svět," řekl agentuře AP zmocněnec USA pro otázky změn klimatu John Kerry. "Má pár problémů, ale vcelku je to velmi dobrá dohoda," dodal.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že dohoda schválená v Glasgow "udržela na živu cíle pařížské dohody tím, že nám dala šanci omezit globální oteplování na 1,5 stupně Celsia". Podle ní ale stále zbývá udělat "mnoho těžké práce".

Také podle vyslankyně Marshallových ostrovů Tiny Stegeové není dohoda "dokonalá". "Je to ale skutečný pokrok a některé části glasgowského balíčku jsou pro mou zemi záchranným lanem," řekla zástupkyně ostrovní země v Oceánii, kterou ohrožuje stoupající hladina světových moří.

Aminas Šaunaová, ministryně životního prostředí dalšího ostrovního státu, Malediv, uvedla, že dohoda je pokrokem, ale "není v souladu s naléhavostí a rozměry problému", kterého se týká.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

15.11.2021 04:15
Jeden pokrytec vedle druhého, ani jeden není schopen říci, naše současné technologické možnosti světa neumožňují přechod na OZE (občasné zdroje energie) bez dramatického snížení stability a komfortu dodávek el. energie.
Také neumí nahlas říci svým voličům chceme svět zbavit komfortu a omezíme se všichni ve spotřebě. Zkrátka chceme se vrátit na stromy, abychom zachránili svět.

Takže nakonec jediná co hovoří pravdu v Glasgow je ta Greta.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.11.2021 08:04 Reaguje na Vladimír Hošek
Asi jste to jen nepochopil.
Naše technologické možnosti jsou schopny fosil zablokovat, jenže v tak gigantickém nasazení to bude trvat úřéliš dlouho, klima nepočká.
A právě lídři celého světa odmítli ten "návrat na stromy", takže se bude fosil pálit déle, než je únosné.
Proto musí lidé dupat naplno, přecházet na OZE maximální rychlostí a ještě vymyslet něco jiného.

Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

15.11.2021 18:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Jen mi prosím sdělte to sladké tajemství jak by jste řešil stabilitu elektrizační soustavy na celoevropské platformě.
a) když bude v provozu instalovaný výkon dejme tomu 80 % občasných zdrojů energie
b) když bude v provozu instalovaný výkon dejme tomu 60 % občasných zdrojů energie
c) když bude v provozu instalovaný výkon dejme tomu 40 % občasných zdrojů energie

Pokud tvrdíte, že technologické možnosti jsou schopny fosil zablokovat, já vám tvrdím, že to není možné, pokud nepočítáte s občasnou dodávkou elektriky do sítě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.11.2021 22:49 Reaguje na Vladimír Hošek
Větřáky na mořském pobřeží běží asi 360 dní v roce. Nic občasného na nich není. Navíc není nikdy bezvětří všude, řeší to dlouhý drát.
FVE je zcela jasná, přesně víte, kdy slunce vyjde a kdy zapadne, nic občasného tam taky není. Mraky nejsou až takový probém, počítají se průměrem.

Ovšem musíte mít zálohy. To ovšem i u jádra nebo fosilu, s OZE masivnější. Máte samožřejmě přečpávačky, špičkové zdroje (vodu, plyn), regulaci odběru (cenou) atd. atd. atd. Právě proto se rozvíjí mohutné vodíkové technologie. K tomu musíte mít pro úplnou nouzovku jakýkoliv zdroj (dýzl, plynovku......)
Samozřejmě je výhodné, když vám stabilizaci sítě dělá jádro.....ale Němčouři to mají vymudrované i bez něho.....
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

16.11.2021 08:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Kecy, kecy nic exaktního, jen přání a sny uvádíte.
Fakta, jeden z faktorů cenové energetické je uváděna v letošním roce skutečnost, že ty větřáky na mořském pobřeží neběžely a dramaticky snížily výrobu, takže vaše přání se zcela nekoná.
Vodíkové technologie, opět jen zatím sen a přání.
Němčouři to mají vymudrované jen proto, že jsou skoro sami, zachraňují je ropácké země jako je Česko. Kdyby energetiku na německém principu postavili všichni, tak je krize ještě dřív než by to všichni spustili.
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.11.2021 08:42 Reaguje na Vladimír Hošek
Z dálky to asi vypadá, jak píšete. Ale ne. Greta si možná myslí,že mluví pravdu. Horší jsou ti, co si ji platí. Je vidět, jak vymyšlené téma zatemní hlavy. Politici nemají pak čas řešit opravdové globální problémy, a to je nenajezenost globálních společností, daně, sociální práva lidí a ochrana přírody. Je to velká škoda pro naši budoucnost i pro krajinu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.11.2021 11:51 Reaguje na Jarka O.
Nemá cenu řešit neřešitelné. Problém silně akutní s tragickým koncem je dnes fosilní uhlík. Tak řeší jej.
Kolem přežranosti je možno jen plácat naprosto cokoliv a výsledek bude vždy absolutní nula.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

15.11.2021 14:14
Podstatné je, aby nikdo nebránil těm, kteří mají strach o budoucnost planety, aby se sami dobrovolně vzdali požitků o kterých si myslí, že planetě škodí.
A platí to samozřejmě i naopak.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.11.2021 18:37 Reaguje na Richard Vacek
Neplatí. Planeta je v kritickém stavu a hrozí jí naprosto gigantický kolaps.
Je to způsobeno lidmi a odvrátit to můžou jen lidé. Jenže musí máknou a to všichni. Jinak to nedopadne.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

16.11.2021 15:40 Reaguje na Pavel Hanzl
a pomatená nastrčená figurka Greta bude královnou zeměkoule !!!
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist