https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimatickemu-planu-evropske-komise-stoji-v-ceste-rada-prekazek-pise-tisk?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatickému plánu Evropské komise stojí v cestě řada překážek, píše tisk

16.7.2021 01:38 | BRUSEL (ČTK)
Podle komentátorů nebude konečná verze opatření velmi pravděpodobně odpovídat stávajícím návrhům.
Podle komentátorů nebude konečná verze opatření velmi pravděpodobně odpovídat stávajícím návrhům.
Evropská komise (EK) představila ve středu ambiciózní klimatické návrhy, kterými zaujímá čelné místo ve světovém boji proti klimatickým změnám, shoduje se řada evropských deníků. Plány však budou čelit odporu jak zevnitř EU, tak od automobilek, leteckých dopravců i mezinárodních partnerů EU, pokračují listy, podle nichž konečná verze opatření velmi pravděpodobně nebude odpovídat stávajícím návrhům. List The Wall Street Journal pak píše, že si EK naschvál vymezuje cíle, jež nedokáže naplnit, aby přiměla Spojené státy k zásadnějším krokům v boji s oteplováním planety.
reklama

 

Evropská unie by podle redakční rady listu Le Monde mohla v případě přijetí cílů nastavit velice proaktivní kurz své zelené politiky, čímž by vyvážila svou minulou váhavost. Mohla by rovněž nastartovat celosvětovou dynamiku, pomocí níž by přesvědčila i další země světa, aby se připojily k jejímu úsilí za ochranu planety.

Tato snaha však bude čelit řadě problémů, které začnou již v rámci EU. Jednotlivé státy jsou totiž různě bohaté, mají různé energetické modely a nachází se v odlišných fázích cesty k bezuhlíkové ekonomice, píše Le Monde.

Podle listu Le Figaro Evropa oprávněně jedná ambiciózně, ale musí více než kdykoliv předtím dbát na zachování rovnováhy mezi rychlostí reforem a schopností podniků i spotřebitelů tyto změny vstřebat. Jako příklad uvádí hnutí takzvaných žlutých vest, které vedlo k měsícům velkých protivládních protestů ve Francii kvůli zvýšení daně na pohonné hmoty.

Podle týdeníku The Economist voliči v EU většinově se zelenou politikou souhlasí, očekávají však, že nijak významně nedopadne na jejich každodenní životy. Lídři v jednotlivých státech tak nyní podle časopisu budou čelit volbě: Buď podpoří Brusel a budou s ním sdílet politické následky ambiciózních plánů, nebo na něj naopak přenesou veškerou vinu. "Přechod k zelené ekonomice bude pro EU bolestivý," píše list.

Klimatická politika je přitom podle The Economist vhodným polem na to, aby EU prokázala, že ve 21. století je potřeba koordinovat kroky ve větším měřítku než na úrovni jednotlivých členských států. Návrhy EK budou rovněž velkou zkouškou globálních ambicí EU, protože budou vyžadovat po třetích zemích, aby rovněž přistoupily na klimatická pravidla evropského bloku, pokud s ním budou chtít nadále obchodovat.

To je i jedním z důvodů, proč klimatické plány vytváří základ pro možnou mezinárodní roztržku. Podle komentátora listu The Brussels Times Joea Kirwina je v tomto ohledu největším problémem takzvané uhlíkové clo, které by mohlo způsobit spory ve Světové obchodní organizaci (WTO) a proti němuž se již dříve ohradily například Spojené státy, Čína, Rusko, Turecko či Brazílie. Podle serveru BBC by v nejzazším případě mohlo vést až k obchodní válce.

Podle amerického konzervativního listu The Wall Street Journal se evropští byrokraté snaží klimatickými návrhy především šokovat. "Doufají, že voliči budou tak ohromeni jejich velkými ambicemi, že nebudou mít čas na to být šokováni tím, co v plánech vlastně je," napsala redakční rada listu. Návrhy EK jsou podle ní "pastí pro nepozorné". EU se jimi snaží přimět Spojené státy, aby na své vlastní podniky uvalila stejná ekologická břemena, jaká už platí v EU, přičemž návrh uhlíkového cla má sloužit jako donucovací diplomatický nástroj.

WSJ přitom pochybuje, že by se návrhy EK dočkaly rychlého schválení nebo že by nakonec vstoupily v platnost v jejich současné formě. "Oznámení Bruselu dokazuje, že byrokraté s radostí nafukují svoje řeči o nových klimatických nákladech, ale ne to, že by byli schopni je skutečně zavést," uzavírá list.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MV

Miloš Volenec

16.7.2021 07:26
Zbytečný článek.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.7.2021 18:59 Reaguje na Miloš Volenec
Zbytečný příspěvek.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

17.7.2021 18:07
To, co je popsáno v článku, je pro obyvatele Evropy ta lepší varianta. M?nohem horší varianta je, že by to v Bruseli mysleli vážně .
Ovšem chování Franze Timermana na právě probíhající návštěvě u nás, konkrétně jeho odpovědi na otázky našich novinářů na tiskové konferenci naznačují, že bruselští papaláši jsou odtrženi od reality běžného života a ty opatření myslí smrtelně vážně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.7.2021 19:01 Reaguje na Radim Polášek
Bohužel, to my jsme odtrženi od reality v normálních zemích, náš vývoj je podobná jak po roce 1948, kdy jsme se trvale propadali.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist