https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kmen-v-peruanske-amazonii-drzi-stovku-turistu-chce-upozornit-na-znecisteni-reky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kmen v peruánské Amazonii držel stovku turistů, chce upozornit na znečištění řeky Aktualizováno

5.11.2022 01:21 (ČTK)
Řeka Marañón v Peru.
Řeka Marañón v Peru.
Domorodý kmen v peruánské Amazonii dnes propustil asi sto turistů, včetně dvou desítek cizinců, které ve čtvrtek zadržel. Oznámil to šéf kmene Watson Trujillo, který už dříve slíbil, že turisty propustí. Činem chtěli domorodí obyvatelé přimět peruánskou vládu, aby se zabývala znečištěním řeky, na níž závisí jejich živobytí.
reklama

 
Skupina 98 turistů, mezi nimiž bylo 23 cizinců z Německa, Británie, Španělska či Francie, plula podle agentury AP na lodi nazvané Eduardo 11 po řece Maraňon v peruánském regionu Loreto. Zadrženi byli ve čtvrtek v obci Cuninico. Dnes ve 13:45 místního času (19:45 SEČ) turisté opět vypluli dál po řece na stejné lodi.

Trujillo zdůvodnil zadržení tím, že tak chce vládu přimět, aby řešila znečištění řeky. To způsobil podle AP únik ropy v roce 2014 a znovu letos v září. "Lidé musí pít znečištěnou vodu a jíst ryby kontaminované ropou a vládu to nezajímá," řekl Trujiilo. Znečištění řeky podle něj škodí téměř 80 komunitám, z nichž mnohé nemají dost pitné vody, chybí jim elektřina i telefonní signál.

Obyvatelé Cuninica budou protestovat a blokovat lodě plující po řece i nadále, dodal Trujillo. "Jak jsme viděli, jsme nuceni přijmout toto opatření, abychom přivolali pozornost státu, který nám osm let nevěnoval pozornost," řekl AP.

Peruánské ministerstvo zdravotnictví v roce 2016 v regionu odebralo lidem vzorky krve a zjistilo, že asi polovina z odběrů z obce Cuninico vykazovala zvýšenou úroveň rtuti a kadmia. "Děti mají ty jedy v krvi, lidé trpí žaludečními problémy," řekl Trujillo.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist