https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/koala-medvidkovity-je-funkcne-vyhynuly-druh-tvrdi-akf?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Koala medvídkovitý je funkčně vyhynulý druh, tvrdí AKF. Co to znamená?

24.5.2019 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle zprávy australské nadace Koala (AKF) nyní žije v Austrálii méně než 80 000 exemplářů a druh je tedy již nejspíš možné považovat za funkčně vyhynulý. / Ilustrační foto
Podle zprávy australské nadace Koala (AKF) nyní žije v Austrálii méně než 80 000 exemplářů a druh je tedy již nejspíš možné považovat za funkčně vyhynulý. / Ilustrační foto
Koala medvídkovitý se s námi zvolna loučí. Podle zprávy australské nadace Koala (AKF) nyní žije v Austrálii méně než 80 000 exemplářů a druh je tedy již nejspíš možné považovat za funkčně vyhynulý. Co to znamená? O tom píše ScienceAlert.
reklama

 

Uvedené číslo, 80 000 jedinců, nám nepřijde úplně malé. Jenže jak popisují odborníci z AKF, je třeba si uvědomit, na jak rozsáhlé ploše koaly žijí. Areál jejich výskytu pokrývá území čtyř australských států a tito vačnatci se volně přesunují napříč nestálým teritoriem. Že to s nimi nebude dobré, naznačil už rozsáhlý populační průzkum z roku 2016.

Tehdy se výzkumníci shodli, že by koal mohlo být kolem 329 000 kusů. Jejich nejistotu ale dobře odráží rozsah (144 000-605 000 kusů) v jakém se pohybovali. Za nejdrastičtější považovali situaci v Queenslandu, kde se měla početnost koal propadnout o 53 %. Tehdy také konstatovali, že v předchozích třech generacích se populace všech koal snížila o 24 % a podobný výhled je čeká i v letech následujících.

Z křížení koalích bratrů a sester zdravá populace nevznikne

Proto je zmíněný počet exemplářů vcelku uvěřitelným pesimistickým odhadem reálné koalí situace, ke kterému ještě AKF doplňuje poznámku: „Těch 80 000 posledních koal v Austrálii, to je jen 1 % z osmi milionů, které byly zastřeleny kvůli kožešině a odeslány do Londýna mezi lety 1890-1927.“ Nejspíš proto, aby bylo opravdu jasné, že za vymizením ikonických tvorů skutečně stojí člověk. A jak se to tedy má s tím funkčním vyhynutím? K tomu může v přírodě člověkem ovlivněné velmi snadno dojít, i když v ní přežívá ještě relativně velký zbytek původní populace.

Stačí, když se rozmnožování schopní jedinci vyskytují tak daleko od sebe, že se nemají šanci potkat a spářit. Anebo jsou si třeba partneři tak vzájemně příbuzní, že z jejich splynutí nevzejde životaschopné, genetickými vadami nezatížené potomstvo. Obojí pro koaly platí. A k tomu se ještě přidává zrychlená ztráta původních habitatů, eukalyptových lesů.

Na sliby už není čas

Na Koalím pobřeží (20 kilometrů od Brisbane) teď prokazatelně koalí populace zápasí s extrémně redukovanou genetickou diverzitou, na jihovýchodě Queenslandu je problém živou koalu vůbec najít a koalí populační pokles o 80 % si vyžádala i vlna sucha u Nového Jižního Walesu, která jim zdecimovala zdroje potravy.

Deborah Tabartová, předsedkyně AKF, prý zveřejnila katastrofickou zprávu o stavu koal proto, aby celý svět viděl, jak je australská vláda v ochraně koal nečinná. A žene australského premiéra k zodpovědnosti.

„Za posledních jednatřicet let spolupracovala AKF se 13 různými ministry životního prostředí, z nichž většina je v našich národních encyklopediích nazývána politickou elitou,“ říká Tabartová. „Co ale udělali pro koaly? Slyšela jsem snad všechny sliby a každou myslitelnou výmluvu pod sluncem a podívejte se, kde jsme teď.“


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist