https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kolik-je-v-indii-tygru-nikdo-nevi-statistiku-ovladli-ti-papirovi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kolik je v Indii tygrů? Nikdo neví, statistiku ovládli ti papíroví

10.2.2020 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jedním z nezbytných předpokladů ochrany druhů jsou solidní data, která slouží jako podklad návrhu managementu. Indie nyní čelí kritice mezinárodních odborníků, protože právě taková data z terénu o ohrožených tygrech na svém území hrubě zkreslila. / Ilustrační foto
Jedním z nezbytných předpokladů ochrany druhů jsou solidní data, která slouží jako podklad návrhu managementu. Indie nyní čelí kritice mezinárodních odborníků, protože právě taková data z terénu o ohrožených tygrech na svém území hrubě zkreslila. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jedním z nezbytných předpokladů ochrany druhů jsou solidní data, která slouží jako podklad návrhu managementu. Indie nyní čelí kritice mezinárodních odborníků, protože právě taková data z terénu o ohrožených tygrech na svém území hrubě zkreslila. Zdá se, že poslední zprávy o zdejších úspěších se nezakládají na pravdě. Píše o tom Phys.org.
reklama

 

Nejprve kusé připomínky k metodice, později obsáhlejší výtky k provedení a nakonec tvrdá kritika chyb celého systému. Zhruba tak lze popsat vývoj posledních událostí kolem NTCA, státní organizaci spolupracující na záchranném programu tygrů v Indii. Ta si ještě na sklonku minulého roku vysloužila nadšený potlesk a ovace, když referovala o tom, že se počet tygrů od roku 2006, i díky jejich práci, na území Indie zdvojnásobil. Což je pravda. Nebyla to však práce ochranářská, nýbrž administrativní. A ne zrovna povedená. Počty tygrů se totiž nezvyšovaly v přírodě, ale jen v kartotékách NTCA.

Pro jistotu ho započítáme dvakrát

Tygři jsou známí mimo jiné tím, že obývají poměrně rozsáhlý areál. A NTCA se neštítila do svých hlášení zaznamenat opakovaná pozorování jednoho exempláře jako vícero samostatných kusů. Poté se ukázalo, že experti z NTCA mají sami problém rozpoznat na snímcích z fotopastí, jakého tygra vlastně sledují. I když právě touto metodou se pokoušeli po léta monitorovat jejich výskyt. Své udělala práce s údaji o aktivitách pytláků. Například ze zadržené zásilky, složené z těl více tygrů, se udělal tygr jeden. A pokud pytláci spadali svou občanskou příslušností do různých indických států, informaci o rozprášení jejich gangu si připsalo hned několik policejních útvarů. Vypadalo to dobře.

Nejlepší tygr je ten papírový

Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Proti-pytlácké akce nabývaly na intenzitě, počty tygrů slibně narůstaly. Všichni se mohli radovat a gratulovat si k dobré práci. Tedy, papírově. Jenže pak se do věci vložil místní tisk a upozornil na první nesouvislosti. Reportéři z Indian Express pak dokázali, že nejspíš 1 ze 7 popisovaných tygrů je „papírový“. Tedy, neexistující mimo kartotéku. A že ani s ostatními údaji, prezentovanými NTCA, to nebude o moc lepší. „Obecně, kdykoliv jdou empirická pozorování proti známému ekologickému uspořádání, mělo by to vyvolat diskuzi, důslednou analýzu, kontrolu,“ říká profesor Nils Stenseth, zoolog z univerzity v Oslu. To se ale v Indii nestalo.

I když v zásadě nedošlo k omezení známých rušivých faktorů a rozloha území s výskytem tygrů se stále zmenšovala, nikomu nepřišlo zvláštní, že jejich počty utěšeně rostou. Z 1141 zvířat v roce 2006 se mělo do loňského července stát 2226. „Je přitom krajně nepravděpodobné, že by se počet tygrů dokázal od roku 2006 v Indii za stávajících podmínek zdvojnásobit,“ říká Arjun Gopalaswamy, další z kritiků NTCA. Indická vláda na kritiku reagovala a připustila, že údaje zprostředkované agenturou NTCA budou nejspíš nadhodnocené, s vyšší než přípustnou variabilitou. A slíbila opětovnou analýzu sesbíraných dat i jejich vyšší transparentnost. Dobrý konec?

To nejspíš ne. NTCA je totiž i zdrojem prvotního údaje o počtu tygrů z roku 2006 a nezávislost jejích dat nyní byla „početním skandálem“ kompromitována. Takže už čtrnáct let nikdo přesně neví, kudy se ochrana tygrů v Indii vlastně ubírá.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.2.2020 06:52
Jestli chtějí více tygrů, tak by měli zvětšit národní parky a lépe je hlídat. Poptávka po nich zřejmě nikdy neustane.
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

10.2.2020 08:59
To už budou naši ochránci pomáhat i Indům a ochranou tygra. Vidím, že
náš vlk jim nestačí. Doporučuji změnu profese. Na trhu práce je málo řemeslníků, to by ovšem bylo třeba se naučit makat né jenom kecat.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

10.2.2020 10:36 Reaguje na Alena Lyskova
???
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

10.2.2020 15:29 Reaguje na Alena Lyskova
++++++++++++++
Odpovědět
ZU

Zbynek Ulcak

10.2.2020 16:06 Reaguje na Alena Lyskova
Pani - hezky jste jim to řekla, tohle si za rámeček nedají! Ale ještě lepší je psát podobně praštěné komentáře pod články v Aha, tam se ztratí a nemusíte se blamovat.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist