https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kolumbie-sterilizovala-hrochy-ktere-do-zeme-zavlekl-drogovy-boss-escobar?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kolumbie sterilizovala hrochy, které do země zavlekl drogový boss Escobar

14.10.2021 10:25 | BOGOTÁ (ČTK)
Kolumbijské úřady použily k sterilizaci lék GonaCon, který dostaly darem od amerického ministerstva zemědělství. Lék podaly 24 hrochům, dalších 11 jich bylo dříve kastrováno chirurgicky.
Kolumbijské úřady použily k sterilizaci lék GonaCon, který dostaly darem od amerického ministerstva zemědělství. Lék podaly 24 hrochům, dalších 11 jich bylo dříve kastrováno chirurgicky.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | quimuns / Pixabay
Kolumbijským úřadům se podařilo sterilizovat desítky hrochů, které do země přivezl drogový boss Pablo Escobar. Hroši jsou v Kolumbii nepůvodním druhem a úřady se již delší dobu snaží regulovat jejich počet, uvedla agentura EFE. V oblasti řeky Magdalena jich nyní žije asi 80, bez zásahu by se podle odborníků v příštích dvaceti letech jejich počet zvýšil až na 1500.
reklama

 

Kolumbijské úřady použily k sterilizaci lék GonaCon, který dostaly darem od amerického ministerstva zemědělství. Lék podaly 24 hrochům, dalších 11 jich bylo dříve kastrováno chirurgicky. Sterilizace za použití léku je však méně nákladná a logisticky méně komplikovaná.

V 80. letech minulého století přivezl do Kolumbie narkobaron Escobar jednoho samce a tři samice hrochů. Když drogového bosse v roce 1993 policie zastřelila, převzaly hrochy do péče kolumbijské zoologické zahrady. Kvůli obtížím s přepravou však zvířata zůstala v areálu Escobarovy vily, z níž unikla do volné přírody.

Hroši se usadili na březích řeky Magdalena. Tam se jim náramně daří, protože v Kolumbii nemají přirozené nepřátele jako v Africe, kde žijí ve volné přírodě.

"Musíme chránit ekosystém v řece Magdalena, naše původní druhy a kontrolovat populaci hrochů," uvedl ekolog David Echeverri, který se na sterilizaci hrochů podílí.

Pro část obyvatel v oblasti, kde hroši žijí, se tlustokožci stali jistými maskoty. Když v roce 2009 úřady nechaly utratit jednoho z Escobarových hrochů, vyvolalo to takový odpor, že úřady s lovem nepokračovaly.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist