https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kolumbijsky-botanik-zachranuje-behem-pandemie-svuj-tropicky-raj?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kolumbijský botanik zachraňuje během pandemie svůj tropický ráj Video

19.7.2020 01:30 | CALARCA (ČTK)
Alberto zahájil kampaň nazvanou SOS pro botanickou zahradu v Quindiu: vyzývá na videu lidi, aby si koupili strom, stali se kmotry rostlin nebo celých zón tohoto ráje biodiverzity.
Alberto zahájil kampaň nazvanou SOS pro botanickou zahradu v Quindiu: vyzývá na videu lidi, aby si koupili strom, stali se kmotry rostlin nebo celých zón tohoto ráje biodiverzity.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | JARDÍN BOTÁNICO DEL QUINDÍO / jardinbotanicoquindio.org
Z bujného porostu vyčuhuje bílá hříva Alberta Gómeze. Pandemie covidu-19 uvěznila tohoto vášnivého botanika v jeho zahradě, kterou vybudoval v Kolumbii, tedy v zemi, jejíž biodiverzita patří mezi nejbohatší na světě. Píše o tom agentura AFP.
reklama

 

Bez třicítky zaměstnanců, kteří jej obvykle doprovázejí, a daleko od rodiny žijící v Bogotě se tento dvaasedmdesátiletý muž snaží zachovat ráj, který vytvořil před více než 40 lety. Koronavirus jej donutil zahradu uzavřít.

"Žiji tady, v této botanické zahradě v Quindiu, od března, protože mě tady zablokovala pandemie," vysvětluje Gómez mezi 600 druhy původních rostlin zasázených na 14 hektarech.

Když Kolumbie 25. března vyhlásila karanténu, aby zabránila šíření covidu-19, přišel park ležící v Calarce v departementu Quindio na západě země o hlavní zdroj příjmů: každoročně přiláká na 600 000 turistů.

Od té doby Alberto působí jako zahradník, strážce, správce a diktátor, jak s úsměvem říká, "neboť tady se ani lísteček nepohne bez mého souhlasu".

Aby mohl platit mzdy zaměstnancům, klepal marně na dveře bank. Pak si vzal úvěr s lichvářským úrokem a požádal o pomoc na sociálních sítích.

Alberto byl původně právník, a když se začal zajímat o rostliny, stal se zahradníkem a botanikem. Bylo mu tehdy sotva dvacet let. Právní praxe mu umožňovala vydělat si na živobytí a zároveň pracoval na tomto ekologickém centru.

V zahradě rostou orchideje, vodní rostliny a bylinky s lékařským využitím. Její částí je také muzeum palem, zoologické zahrada hmyzu, obrovský skleník s motýly a knihovny i kina.

Díky mírové dohodě podepsané v roce 2016 s gerilou Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) vzrostlo množství zahraničních návštěvníků zahrady z pěti na 20 procent. Karanténa letos ale zlikvidovala mezinárodní, národní i místní turistiku.

Alberto zahájil kampaň nazvanou SOS pro botanickou zahradu v Quindiu: vyzývá na videu lidi, aby si koupili strom, stali se kmotry rostlin nebo celých zón tohoto ráje biodiverzity a financovali jeho projekty svými dary.

Na sousedním pozemku vysadili zaměstnanci více než 70 000 sazenic 37 původních druhů rostlin. Z jejich prodeje mohl vyplatit mzdy za květen a červen.

Jeho cílem je teď před definitivním zavřením zachránit lokalitu, která přežívá v chaotickém odlesňování, zhoršování ekosystémů, oteplování klimatu a vymírání druhů.

Ráno se Alberto probouzí za zpěvu ptáků. Kolumbie je zemí s druhou největší biodiverzitou na světě po Brazílii a na prvním místě ve světě pokud jde o rozmanitost ptactva, jichž v zahradě žije 176 druhů.

Po rychlé snídani pečuje o rybníčky, v nichž bují vodní rostliny. Po zbytek dne rozvíjí své projekty a hledá financování pro park, který divoce roste, protože není více než 100 dní pořádně udržován.

Jako předseda Národní sítě botanických zahrad v Kolumbii cítí Alberto velkou zodpovědnost. "Je mimořádně naléhavé zachránit Kolumbii před ekologickou destrukcí, musíme to udělat teď, nečekat na naše děti," říká.

Jeho duch ale dál spřádá výchovné projekty, plány na druhou knihu. "Jedinou věcí, která je v této zahradě zakázána, je přestat snít," říká botanik.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist