https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kolumbijsky-prezident-kritizoval-uzivatele-kokainu-ze-prispivaji-k-odlesnovani?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Uživatelé kokainu přispívají k odlesňování, uvedl kolumbijský prezident

5.11.2021 14:30 | GLASGOW (ČTK)
Podle Duqueho jsou kvůli pěstování koky na jednom hektaru v Kolumbii zničeny téměř dva hektary tropického lesa.
Podle Duqueho jsou kvůli pěstování koky na jednom hektaru v Kolumbii zničeny téměř dva hektary tropického lesa.
Kolumbijský prezident Iván Duque kritizoval uživatele kokainu za to, že podle něj ničí životní prostředí, protože přispívají k odlesňování planety. Vysvětlil to tím, že pěstitelé koky kvůli pěstování této rostliny kácí lesy. Duque to řekl v rozhovoru s deníkem Financial Times (FT) u příležitosti konference OSN o změnách klimatu, která se koná ve skotském Glasgow.
reklama

 

"Ti, co užívají v různých zemích kokain a vášnivě mluví o nutnosti chránit životní prostředí, si neuvědomují, že užíváním kokainu životnímu prostředí velmi škodí," řekl FT kolumbijský prezident. Podle Duqueho jsou kvůli pěstování koky na jednom hektaru v Kolumbii zničeny téměř dva hektary tropického lesa.

Kolumbie je největším producentem koky, hlavní suroviny pro výrobu kokainu. Podle odhadu OSN je nyní v této jihoamerické zemi koka pěstována asi na 143 000 hektarech. Nové plantáže přitom vznikají i v chráněných rezervacích a národních parcích, uvedl FT.

Pěstování koky v Kolumbii je pro mnohé tamní chudé obyvatele dobrým způsobem obživy. Mnozí také kritizují vládu, že jim nepomohla po uzavření míru s levicovými povstalci z FARC v roce 2016. Území, která povstalci ovládali, se totiž poté stala předmětem boje různých ozbrojených gangů či zájmu ilegálních těžařů, kteří také přispívají k odlesňování.

Listy keře, jehož botanický název je rudodřev koka, se používají pro výrobu narkotika, ale také jsou tisíce let součástí jídelníčku obyvatel vysokohorských oblastí And. Koka pomáhá proti vysokohorské nemoci, dodává energii i vitamíny.

Podle Duqueho se sice odlesňování v Kolumbii loni zvýšilo, v první polovině letošního roku se podle něj ale situace zlepšila.

Kolumbijský prezident spolu se stovkou dalších státníků podepsal v Glasgow dohodu, v níž se její signatáři zavázali zastavit odlesňování do roku 2030.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

5.11.2021 14:47
Obávám se že argument o odlesňování nebude to, co by uživatele kokainu donutilo s drogou skončit.
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.11.2021 18:31
Připomíná to Cimrmana: Žáci, za to, že jste dnes zlobili, si dnes nezapálím svůj oblíbený doutník.
Já zas zkritizuji vrahy za vrazdeni lidí, protože živý člověk zadržuje v těle vic CO2 než mrtvý. Možná by prezident měl radši kritizovat prodejce nebo prodej legalizovat, aby holyvůdské hvězdy, modelky nebo rodina bushova aspoň platily kolumbii za ty drogy daň.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist