https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kolumbijsti-indiani-si-sviti-vodni-lampou-jez-vyrabi-energii-ze-slane-vody?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kolumbijští indiáni si svítí vodní lampou, jež vyrábí energii ze slané vody

28.9.2021 02:53 | BOGOTA (ČTK)
Lampa nazvaná Waterlight (v překladu Vodní světlo) dokáže vyrobit z půl litru slané vody energii pro světlo na 45 dní.
Lampa nazvaná Waterlight (v překladu Vodní světlo) dokáže vyrobit z půl litru slané vody energii pro světlo na 45 dní.
Stovky milionů lidí na světě nemají přístup k elektrické síti, jsou mezi nimi Goachirové, indiánský kmen žijící na severním pobřeží Kolumbie. Jejich problém s elektřinou se pokusil zčásti vyřešit Kolumbijec Miguel Mojica žijící ve španělské Valencii, který vymyslel lampu vyrábějící energii pro světlo ze slané vody prostřednictvím elektrolýzy. Informoval o tom server španělského deníku 20 minutos.
reklama

 

Lampa nazvaná Waterlight (v překladu Vodní světlo) dokáže vyrobit z půl litru slané vody energii pro světlo na 45 dní. Je navíc šetrná k životnímu prostředí, protože je z recyklovatelných materiálů. Její obal je ze dřeva, rukojeť je z textilie vyrobené navíc podle tradičních vzorů Goachirů (též zvaných Wayúuové), kteří žijící na poloostrově Guajira.

S touto lampou mohou domorodci pokračovat ve svých každodenních činnostech i po západu slunce, aniž by museli používat svíčky. "V této komunitě matky učí své děti doma a takto je budou moci vyučovat i večer. Rybáři budou moci lovit i v noci a řemeslníci budou mít více času denně na dokončení zakázek," uvedl Mojica. Lampa má navíc vstup USB, takže ji lze využít třeba i k nabíjení mobilního telefonu.

"Zatím jsme vyrobili 30 lamp pro tři desítky rodin, to byl náš cíl v první fázi," popsal autor vodní lampy, který spolupracuje s kolumbijskou firmou E-dina. Ta nyní analyzuje, jak tuto užitečnou pomůcku pro lidi v oblastech bez elektřiny vyrábět ve větším množství. Podle Mojiky se nyní také studuje možnost místo slané vody použít obyčejnou vodu, nebo dokonce moč, což by se dalo využít v nouzových situacích například v horách.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

28.9.2021 06:41
Dovoluji si podotknout, že je to úplný nesmysl. Ta lampa nevyrábí energii z vody, ale jde o primární článek Mg-Cu, ve kterém je mořská voda použitá jako elektrolyt. Žblebty o tom, že je recyklovatelný, protože je dřevěný, je tudíž nutné brát s určitou rezervou. Podle toho, že na webu výrobce o chemickém principu dost mlží a uvádějí tam jen videa o šťastných Indiánech soudím, že jde buď o pseudoprojekt nějakého sosače dotací nebo fake startup pro debilní investory.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.9.2021 15:46 Reaguje na
Ale kde to bere energii? I článek se musí někde dobíjet, ne?
Odpovědět
ig

28.9.2021 16:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Jistě, stačí připojit napětí 3 V a vybitý článek se nabije. Tedy ve Vašem ideálním světě. V mém reálném světě se primární články nabíjet nedají, tento konkrétně proto, že se ze solného roztoku bude uvolňovat na anodě leda tak chlór. My realisté proto vybité baterky vyhazujeme do popelnice (v Praze) nebo do všudypřítomných nádob pro zpětný odběr baterií (v kolumbijském pralese) a necháme si od Alzy přivézt nové.
Odpovědět
FF

Franta Frantíků

28.9.2021 17:27 Reaguje na Pavel Hanzl
V základu se jedná o primární článek. Dobít se to dá tak, že se vymění elektrolyt (mořská voda) a anoda. Pokus o elektrické dobití skončí produkcí chlóru.

V realitě to tedy při výměně mořské vody udělá pár cyklů, než se rozpadne ta anoda. Pak bude moc přijít na řadu ta proklamovatelná recyklovatelnost...
Odpovědět

Viktor Šedivý

28.9.2021 22:29 Reaguje na Franta Frantíků
To by mne pak zajímalo, na kolik vyjde takové "obnovitelné svícení"
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist