https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komise-proveri-nakolik-jsou-temelin-a-dukovany-bezpecne-z-hlediska-zemetreseni?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komise prověří, nakolik jsou Temelín a Dukovany bezpečné z hlediska zemětřesení

16.5.2022 10:41 | TEMELÍN (ČTK)
Odborníci z Mezinárodní agentury pro atomovou energii prověřují, zda a nakolik jsou lokality jaderných elektráren Temelín a Dukovany bezpečné z hlediska možných zemětřesení. Zaměří se jak na existující výrobní bloky, tak na plánované další včetně malých modulárních reaktorů, které by mohly vzniknout v Temelíně. O prověrku požádala Česká republika prostřednictvím Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Výsledky budou za několik měsíců.
reklama

 

Kontrola potrvá do pátku. Odborníci zkontrolují, zda energetici z ČEZ používají moderní metody výpočtů a studií zaměřených na možná zemětřesení. Dukovany, kde se bude stavět nový blok, čeká taková prověrka poprvé. Temelín ji už absolvoval v letech 2003 a 2013, pokaždé bez problémů.

Stabilní podloží patří mezi klíčové faktory pro stavbu jaderných zařízení. Budovy musí odolat i velmi silným otřesům. "Obě lokality (Temelín a Dukovany) prokázaly za desítky let svoji vhodnost, ale princip neustálé kontroly k jaderné energetice zkrátka patří," uvedl člen představenstva ČEZ Tomáš Pleskač. V komisi, která teď do českých jaderných elektráren zamířila, jsou odborníci ze Švýcarska, Francie a Japonska. Rakousko nominovalo vlastní nezávislou pozorovatelku, uvedl temelínský mluvčí Marek Sviták.

Kvůli stavbě nového dukovanského bloku udělali odborníci 30 hloubkových a 239 inženýrsko-geologických vrtů. Mají za sebou 53 geofyzikálních měření a vyhloubili 20 výkopů dlouhých téměř kilometr. ČEZ dosud poslal k tématu Mezinárodní agentuře pro atomovou energii přes 1000 stran dokumentů. Bezpečnostní zprávu, kterou odborníci připraví, zveřejní ČEZ na webu.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,86 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 6,3 TWh.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

16.5.2022 11:37
To si vzpomněli brzo. Co kdyby je radši testovaly na zásah kinžálu?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.5.2022 14:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Tipnul bych si, že s něčím takovým přeci jen soudruzi počítali víc, než s tím zemětřesením.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.5.2022 17:03 Reaguje na Svatá Prostoto
Seismická situace je pro stavbu JE vždycky naprosto první a zásadní. Tak nevím, co zase vymysleli za cypovinu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

16.5.2022 14:46
Neměli by zapomenout na tsunami !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.5.2022 17:04 Reaguje na smějící se bestie
Ani bych se nedivil.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.5.2022 19:36
Když chceš psa bít, tak si hůl vždy najdeš. Zkoumat, co už bylo zkoumáno
mnohokrát je príma kšeft pro podobné komise, aby nebyly zbytečné.
Odpovědět
LB

Lukas B.

18.5.2022 10:12
zdá se nám to nepochopitelné, ale členové té komis pravděpodobně neumí najít českou republiku na mapě (a budou hledat moře a tsunami) a domnívají se, že jsme čerstvě sklepaní ze smrků (což jim nemůžu zazlívat, česká republika se často navenek tváří prapodivně). takže úředničina. v Temelíně na kopci se pravděpodobně pozastaví nad tím, že není úplně dokonalý povodňový plán.

ostatně (a jiní diskutující to zmiňují), česká republika a obzvláště její krystalinika je území seismicky vzácně superbezpečné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.6.2022 15:58 Reaguje na Lukas B.
Ale ten kinžál je sviňa.
Odpovědět

Viktor Šedivý

7.7.2022 14:47
Lemplové! Zároveň se samozřejmě měla kontrolovat odolnost vůči vlnám tsunami!
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist