https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komunita-darcu-pomaha-zvladat-zajisteni-provozu-zvireci-zahrady-v-pardubicich?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komunita dárců pomáhá zvládat zajištění provozu zvířecí zahrady v Pardubicích

21.12.2021 01:15 | PARDUBICE (ČTK)
Některá zvířata jsou v ohradách a klecích, hodně zvířat má ale úplnou volnost.
Některá zvířata jsou v ohradách a klecích, hodně zvířat má ale úplnou volnost.
Foto | Petr1888 / Wikimedia Commons
Pohádková zahrada v Pardubicích, která se stará o opuštěná zvířata, si za dobu své existence vybudovala komunitu, která jí pomáhá zvládat a zajistit provoz. Bez podporovatelů by nepřežila, řekla ČTK provozovatelka Romana Vojířová. Zahrada funguje u lokality Červeňák od léta 2016, pro veřejnost je otevřená denně. Mezi opuštěnými zvířaty má nejvíc těch hospodářských. Podle Vojířové jsou lidé nejštědřejší asi před Vánocemi.
reklama

 

"Naštěstí máme komunitu, která nás vždycky podrží, je to tolik lidí, že je ani nemůžu vyjmenovat, abych na někoho nezapomněla. Bez podporovatelů bychom nepřežili," řekla Vojířová.

Několik velkých beden s jablky a mrkví nedávno přivezla skupina motorkářů, která už je tradičním dárcem. "Báli se, jestli toho není hodně, aby to neshnilo. Když viděli, jak to rychle mizí, tak se smáli, že toho přivezli asi málo," řekla Vojířová.

Kromě dárců má zahrada asi šest stálých dobrovolníků, kteří chodí pravidelně pomáhat, další přicházejí nárazově třeba jednou za měsíc. Dobrovolník Martin měl například práci s přebíráním a rovnáním darovaných zásob. "Jsou tady jablíčka, krmení pro králíky, morčata. Lidé toho nosí hodně, jsme za to vděční, čím víc, tím líp, tady se to nezkazí," řekl Martin. Naskladnění krmiva mu zabralo celý den.

Asi nejviditelnějším maskotem zahrady je mohutné prase Oliva. Když výjimečně nemá hlad, chodí do domku, kde si lehne na gauč, pospává a vyhřívá se u kamen. "Oliva si užívá zájem návštěvníků, když lidé přinesou třeba mrkve, nemůže být u kamen, když se někde rozdává jídlo, nechybí tam," řekla Vojířová.

V zahradě je kolem dvou stovek zvířat, z 90 procent jsou zachráněná z nevhodných podmínek, třeba oslík, koně, kozy, ovce, morčata, exotické ptactvo, voříšci. Nejnovějším obyvatelem je belgický ovčák, zatím ještě malé černé štěně.

Některá zvířata jsou v ohradách a klecích, hodně zvířat má ale úplnou volnost. Vánoční stromek, který avizuje blížící se vánoční svátky, je zahrazený, aby se k němu nedostaly kozy a ovce. "Všechno před nimi musíme schovat, stromek by kompletně okousaly, před nimi nic neobstojí," řekla Vojířová.

Zahrada je otevřená až na výjimky pořád, a tak se lidé mohou přijít podívat na zvířata také na Štědrý den. "Ráno přijedu, vyčistím ohrady, nakrmím zvířata, odpoledne dostanou předčasnou večeři, někdy ve tři ve čtyři. Je to jediný den v roce, kdy zvířata večeří o něco dřív, abych já stihla udělat štědrovečerní večeři u nás doma," řekla Vojířová.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist