https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/konference-v-glasgow-se-ucastni-i-dvanactilety-francisco-aktivista-z-kolumbie?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Konference v Glasgow se účastní i dvanáctiletý Francisco, aktivista z Kolumbie

5.11.2021 00:12 | GLASGOW (ČTK)
V boji za ochranu planetu se angažují stále mladší děti, po švédské aktivistce Gretě Thunbergové, která začala stávkovat za lepší boj proti změnám klimatu v 15 letech, se ekologickým aktivistou stal už v devíti letech kolumbijský chlapec Francisco Javier Vera. Nyní je mu 12 a i on se v těchto dnech ve skotském Glasgow účastní konference OSN o změnách klimatu, informoval deník El País.
reklama

 

"Jsme děti, kluci a holky, a mladí, kteří chrání tuto planetu. Díky Gretě Thunbergové, že zahájila tuto cestu a že byla inspirací pro tolik lidí," napsal tento týden na twitteru Francisco Vera. Na sociálních sítích zveřejnil také video, v němž mimo jiné zdůraznil důležitost nynějšího summitu.

Malý Francisco z kolumbijského městečka Villeta, ležícího asi 70 kilometrů od Bogoty, už v devíti letech se skupinou kamarádů založil ekologickou skupinu Guardianes por la vida, která se podobně jako hnutí Fridays For Future snaží vyburcovat politiky k ráznějším krokům za zmírnění klimatických změn. Letos začátkem roku ho také Evropská unie jmenovala velvyslancem dobré vůle.

Francisco Vera je vlastně mezi ekologickými aktivisty "veteránem". Už v prosinci 2019 ho v jeho zemi proslavil tříminutový proslov v horní komoře tamního parlamentu, v němž senátory vyzval k přijetí zákonů proti špatnému zacházení se zvířaty, za zákaz jednorázových plastů či proti frakování, tedy těžebnímu postupu, který podle ekologů může kontaminovat vodní zdroje.

Francisco už jako desetiletý také vyvracel názory svých kritiků, že je "nástrojem" dospělých a že ve svém věku takovým tématům nemůže rozumět. "Díky mé rodině jsem tím, čím chci být, což se bohužel mnoha dětem nestává. A víte proč? Protože je zaškatulkují do schématu, že děti si mají hrát a učit se, a ne říkat, co si myslí (o těchto tématech)," řekl letos v jednom rozhovoru.

Kolumbijský dětský bojovník za ochranu přírody se dočkal letos i výhrůžek smrtí na sociálních sítích. V jeho zemi podle nevládní organizace Global Witness bylo loni zavražděno přes šest desítek ekologických aktivistů. Kolumbie přitom zatím neratifikovala takzvanou dohodu z Escazú, jíž se v roce 2018 regionální lídři na summitu v Kostarice zavázali mimo jiné k poskytování informací týkajících se životního prostředí, k zajištění účasti veřejnosti na rozhodování o ekologických otázkách i k zajištění bezpečnosti ekologických aktivistů.

Kolumbijský prezident Iván Duque ve Skotsku na konferenci OSN slíbil, že se zasadí o schválení dohody z Escazú kolumbijským parlamentem. "Pozorně jsem ho v Glasgow sledoval a žádám ho, aby až přijede do Kolumbie, svůj ekologický závazek dodržel," řekl k tomu dvanáctiletý Francisco.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

5.11.2021 07:49
Odpovědět
VK

Václav Kain

5.11.2021 07:50
Jen aby na nás příště nevyskočilo batole.
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.11.2021 13:01 Reaguje na Václav Kain
Kvůli klimatickému žalu začne chodit v 5 měsících. Zázrak!
Odpovědět
Pája Žížala

Pája Žížala

5.11.2021 11:49
To vypovídá o erudovanosti konference.
Něco podobného bylo v Číně za Kulturní revoluce. O "Velkém skoku vpřed" nemluvě. Dosud jsem se domníval, že k vyvození závěrů s dopady pro celou společnost jsou nutné vzdělání a zkušenosti, prostě erudovanost v problematice. Bohužel jsme svědky, že v současném politickém KLIMATU po zapotřebí není, zvláště pak v otázkách ekologie. Zde je zapotřebí pouze nekontrolované nadšení. Cizím slovem fanatismus. A ještě se to oslavuje. Fanaticky.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

5.11.2021 13:19
Ač v dětském věku, už má za sebou spoustu praktických zkušeností s bojem místních obyvatel za ochranu přírody. „V jeho zemi podle nevládní organizace Global Witness bylo loni zavražděno přes šest desítek ekologických aktivistů.“ Účast na summitu zvýší jeho prestiž a zkušenosti, snad to zvýší jeho šance na přežití. Ochrana přírody v Kolumbii takové lidi moc potřebuje.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

6.11.2021 09:19
Prostě výdělečný koncept "Nevzdělaná Gréta hraje na city" se ukázal býti natolik úspěšný , že se rodiče napříč světadíly rozhodli si vydělávat tímto způsobem. "Až nás budou miliony , všichni proti větru ,...lalala"
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

7.11.2021 12:07
Hm, ale většina lidí ve středním věku, když byly v ve věku tohohle kokainového spratečka, tak nespotřebovávala cennou energii na to, aby uváděla nějaké zvratky na jakýsi twitter. Ten sprateček by měl začít u sebe, vyhledat nejbližší kámen, na tento položit to zařízení, kterým globálně šíří ty své zvratky, a druhým kamenem do tohoto uhodit.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist