https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/konflikt-v-kasmiru-zasahl-i-do-zivota-dvou-osirelych-medvidat?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Konflikt v Kašmíru zasáhl i do života dvou osiřelých medvíďat

1.7.2021 10:36 | ISLÁMÁBÁD (ČTK)
V jedné z nejvíce militarizovaných oblastí na světě trpí rovněž zvířata žijící ve volné přírodě.
V jedné z nejvíce militarizovaných oblastí na světě trpí rovněž zvířata žijící ve volné přírodě.
Foto | flowcomm / Flickr
Roky otevřených projevů nepřátelství a elektrický plot podél de facto hranice mezi Indií a Pákistánem si vyžádaly daň nejen na lidech. V jedné z nejvíce militarizovaných oblastí na světě trpí rovněž zvířata žijící ve volné přírodě. Desetiletí trvající konflikt zasáhl i do životů dvou osiřelých mláďat medvěda ušatého, která se našla na pákistánské straně sporné himálajské oblasti Kašmíru, píše agentura Reuters.
reklama

 

Medvíďata Šardu a Nardu objevili loni vesničané v nadmořské výšce 4270 metrů osamocené a neschopné otevřít oči, popsal Muhammad Ašraf z kašmírského úřadu, který má na starosti volně žijící zvířata. "Naši strážci a dobrovolníci zhruba dva měsíce prohledávali oblast, ale na naší straně neobjevili po medvědici žádné stopy," dodal s tím, že matku medvíďat mohla na indické straně zabít nášlapná mina či granát a její potomci pak přelezli na pákistánskou stranu.

Ošetřovatelé mláďata první dva měsíce krmili mlékem z lahve, posléze ovocem a zeleninou, následně je naučili žrát další druhy potravy včetně pšenice a kukuřice. Nyní jsou medvíďata zaneprázdněna šplháním po morušovnících, ořešácích a přístřešku pro líheň pstruha duhového v areálu, kde žijí. Ten stojí za vesnicí Dovaríán, která se nachází zhruba 106 kilometrů severovýchodně od Muzaffarábádu, metropole pákistánské části Kašmíru.

"Medvíďata jsou jen jeden příklad," říká Sardár Džavaíd Ajúb, šéf kašmírského úřadu, který má na starosti volně žijící zvířata. "Narodili se za hranicí a když byla blízko plotu zabita jejich matka, přešli (hranici) přes nějakou noru nebo erodovaný kus země (pod plotem)," míní Ajúb.

Muhammad Ašraf zároveň vzpomíná, jak před několika lety kolegové zahlédli v jedné místní rokli mrtvého medvěda, kterému jednu nohu zjevně utrhla nášlapná mina a zvíře poté spadlo do rokle a uhynulo. "To se děje... s mnoha divokými zvířaty, ale jen málokdy se o tom dozvíme," uzavírá Ašraf.

Kašmír je ohniskem sporu od chvíle, co Indie a Pákistán získaly v roce 1947 nezávislost na Británii. Obě země svedly kvůli regionu dvě války, obě kontrolují část Kašmíru a obě si ho nárokují celý. Od roku 2004 ho dělí přes 3,5 metru vysoký plot, který vztyčila Indie se slovy, že chce zabránit ozbrojencům k překračování hranice. Kvůli oplocení je však takřka nemožný volný pohyb v přirozeném prostředí pro místní divokou zvěř.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist