https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kopec-vystrkov-v-brdech-se-stal-prirodni-pamatkou?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kopec Vystrkov v Brdech se stal přírodní památkou

29.10.2022 00:35 | PŘÍBRAM (ČTK)
Ilustrační foto
Kopec Vystrkov v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy se stal přírodní památkou. Jde o dvanácté maloplošné chráněné území vyhlášené v CHKO. Spolu s přírodní rezervací Getsemanka patří se svými 55 hektary k největším maloplošným zvláště chráněným územím v Brdech, informovala ČTK mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová.
reklama

 

Na kopci mezi Ohrazenickým potokem a Litavkou se potkává neživá příroda v podobě prvohorních břidlic s fosiliemi s přirozenými lesními a travními společenstvy. Většinu kopce tvoří takzvané kambrické břidlice. Kromě zkamenělých trilobitů kopec hostí i jinou vegetaci než většina území středních Brd s podložím křemenných slepenců. Lesy jsou zastoupeny převážně doubravami, v CHKO Brdy jinak vzácnými. Na suchých trávnících se daří řadě teplomilných druhů rostlin i živočichů.

"Je dobře, že se podařilo udělit Vystrkovu status přírodní památky. Snahy o jeho formální ochranu se datují už do minulého století. Důvodem je nejen snaha ochránit paleontologickou lokalitu, ale i účinně zajišťovat pravidelnou péči travním společenstvům, aby nezarůstala křovinami a agresivními invazními nebo expanzivními bylinami, jako je vlčí bob nebo třtina křovištní," uvedl vedoucí Správy CHKO Brdy Bohumil Fišer.

CHKO Brdy vznikla v roce 2016 na území někdejšího vojenského újezdu. CHKO ochraňuje například významná paleontologická naleziště, skalní výchozy, kamenná moře a sutě. Díky zákazu vstupu se ve vojenském výcvikovém prostoru zachovala řada vzácných živočichů a rostlin.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist