https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kraj-omezil-kaceni-v-krusnohori-greenpeace-zada-jeste-prisnejsi-postup?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kraj omezil kácení v Krušnohoří, Greenpeace žádá ještě přísnější postup

19.8.2022 01:07 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Zewlakk Vrabec / Greenpeace
Ústecký kraj omezil těžbu dřeva v evropsky významné lokalitě Východní Krušnohoří. Ekologická organizace Greenpeace se ale proti rozhodnutí odvolala k ministerstvu životního prostředí, žádá ještě přísnější postup. Organizaci vadí postup státního podniku Lesy ČR, který podle Greenpeace ve zmíněné oblasti letos na jaře vykácel přes 200 let staré vzácné buky bez platného povolení. Podle dřívějšího vyjádření mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové šlo o výběrný způsob těžby a kácely se jen jednotlivé stromy za účelem obnovy bučin.
reklama

 

"Oceňujeme, že v případě Lesů ČR kraj výrazně omezil těžbu. Ale odvoláváme se proti veškeré těžbě, která není odůvodněná bezpečností. Je totiž podle nás zbytečná a vede pouze k dalšímu narušení místních unikátních lokalit," sdělila koordinátorka kampaně za záchranu bučin z Greenpeace Nikol Krejčová. "Nesouhlasíme především s masivním kácením lesů mezi obcemi Meziboří a Litvínov, kde má jít k zemi na některých místech až polovina stromů," doplnila.

Nynější rozhodnutí krajského úřadu podle Greenpeace zachránilo před pokácením stovky stromů starších 130 let. Kraj v plném rozsahu povolil těžbu z bezpečnostních důvodů pouze okolo silnic a domů, naopak zcela zamítl kácení v oblasti budoucí přírodní památky Pekelské údolí, uvádí organizace. U ostatních porostů byla podle Greenpeace těžba snížena na deset procent objemu dřeva.

Ani s tak omezeným kácením ale aktivisté nesouhlasí. Každá těžba dřeva v této evropsky významné lokalitě podle Greenpeace vede kromě ztráty stromů také ke ztrátě stanovišť vzácných a chráněných druhů ptáků, netopýrů a brouků. Organizace navrhuje podrobný průzkum lokalit, kterých se má kácení týkat, aby na místě mohlo zůstat co nejvíce stromů.

Greenpeace se již dříve obrátila kvůli kácení ve Východním Krušnohoří například na Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP). Po ČIŽP organizace žádala mimo jiné zákaz těžby porostů. Zástupkyně mluvčího ČIŽP Miriam Loužecká ČTK řekla koncem července, že se inspekce podnětem zabývá a čeká na posudky.

Organizace Greenpeace těžbu v krušnohorských bučinách dlouhodobě kritizuje a požaduje vytvoření rozsáhlého chráněného území s bezzásahovým režimem. Místní bučiny byly zařazeny do sítě Natura 2000 jako součást evropsky významné lokality Východní Krušnohoří. Státní Agentura ochrany přírody a krajiny zároveň tuto lokalitu eviduje jako území vhodné pro vyhlášení Chráněné krajinné oblasti, kterou v minulosti podpořili i někteří představitelé Ústeckého kraje.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

19.8.2022 09:49
Tak jak stále brojím proti automatickému zřízení bezzásahového režimu, v tomto případě by byl na místě.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

19.8.2022 12:30
"Ani s tak omezeným kácením ale aktivisté nesouhlasí. Každá těžba dřeva v této evropsky významné lokalitě podle Greenpeace vede kromě ztráty stromů také ke ztrátě stanovišť...." Uvědomí si už konečně někdo, že ty staré bučiny nejsou dílem bezzásahové přírody ale dílem staleté "výchovy" těchto porostů lesníky. Od založení těchto porostů a je jedno jestli je jejich původ z přirozené či umělé obnovy, přes prořezávky, probírkové výchovné zásahy až po obnovní těžby jde o činnost člověka. Porosty ve věku 130-150 let hovoří o tom, že pravě před těmi 130 lety byly zakládány a jejich rozloha hovoří i o rozloze tehdejších těžeb. V současné době kdy byly porosty " dochovány" do mýtního věku se mají najednou vyjmout z péče, která je těch 130 let formovala. Ty bučiny dorostly do stádia rozpadu a v dalších letech se tedy budou rozpadat. Ty krásné porosty buku co se nyní presentují na fotkách bohužel tou bezzásahovostí končí. Takže takové bučiny v této podobě již další generace bohužel neuvidí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

19.8.2022 16:26 Reaguje na Jarek Schindler
1*
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

19.8.2022 13:18
Ještě jedna poznámka. Na fotce a fotkách těch bučin obecně je vidět většinou stejnověká monokulturní bučina. Tady ta stejnověkost a monokulturnost nevadí?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.8.2022 14:35 Reaguje na Jarek Schindler
Ano stejnověká produkční, ale poměrně blízká původním bučinám a těch je dost málo. Nevím kolik, ale několik desítek km2 by přece šlo uvolnit z obhospodařování.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

19.8.2022 21:46 Reaguje na Slavomil Vinkler
Bučina blízká původním? Na to jste prosím přišel jak? Já na fotce vidím bučinu kde jsou výchovnými zásahy odstraňovány od malička netvární jedinci. Bučina je pěstována v hustém zápoji aby se dosáhlo vysokých rovných kmenů s větvemi v horní třetině. Pár pařezů na fotce je také dobře vidět. Založení a výchova takových porostů něco již stála . Že si ochranáři vyberou vždy něco hodnotného aby to následně a hlavně úspěšně znehodnotili. A že by jich, tedy takových bučin mělo být málo? Neřekl bych.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.8.2022 09:19 Reaguje na Jarek Schindler
Přesně tak. Pěstěný hospodářský les je pro ně náhle
cennou lokalitou, kterou je třeba ponechat přírodě!
Ekologisté jsou nová generace lenivců "pěstujících"
lesy samovýsevem, bezzásahem a ponecháním přírodě
ke zkáze. Oni se jimi projdou a napíšou o tom
ty bláboly, že nám stačí místo kvalitního dřeva
NÉCO. Pak se masiv nahrazuje chemicky slepenou
štěpkou z odpadu a lidé žijí obklopeni lepidly,
plasty a jinými sajrajty. Než dřevem topit, tak tleskají požáru lesa, jako naději pro přírodu
bez lidské práce. My dožijeme, ale tato generace
lenivců už nebude chtít ani osévat pole, aby dali
šanci přírodě udělat si z pole co uzná za vhodné.
Bohužel za ty své rady a nápady jim nikdo nic k
jídlu brzo neprodá a možná budou muset začít
pracovat ručičkama. Toto je ideologie vycházející
z bezpracného života a odtržení od přírody, kterou
považují za relíkvii a nikoliv za zdroj lidských
potřeb. Potraviny "rostou" v obchodech, nábytek
taky a teplo přichází rourou. Na nic nemuseli
fyzicky šáhnout a neznají jeho skutečnou cenu.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

21.8.2022 11:17 Reaguje na Břetislav Machaček
Já se taději vrátím k těm bučinám. Je někdo přesvědčen, že takovou bučinu jak je na fotce vytvoří, bez lidských zásahů, sama příroda?
Odpovědět
MV

Milan Vítkovič

22.8.2022 16:02
Greenpeace nemůže brát nikdo vážně a pokud by tomu tak mělo být, ať zveřejní svoje sponzory, aspoň se pobavíme a ostatní pochopí.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist