https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kraj-vysocina-muze-domacnostem-rozdat-na-kotle-jeste-30-mil.kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kraj Vysočina může domácnostem rozdat na kotle ještě 30 milionů korun

18.7.2020 03:00 | JIHLAVA (ČTK)
Kraj Vysočina měl letos na začátku druhého pololetí možnost rozdělit ještě 30 milionů korun dotací na nákup ekologičtějších kotlů pro vytápění domácností. Přijmout tak mohl asi 200 žádostí. Žádosti lze přitom podávat do 13. listopadu. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytla Eva Neuwirthová z tiskového oddělení kraje. Od roku 2016 obyvatelé Vysočiny díky dotacím dostali na výměnu starých kotlů za nové přes 787 milionů korun.
 

Příspěvek na nový kotel na Vysočině dosud dostalo 4430 žadatelů. Dalších 2769 uchazečů má smlouvu, ale budou ještě předkládat vyúčtování dotace. V součtu jde tedy o 7199 výměn kotlů.

Dotační program před pěti lety vyhlásilo ministerstvo životního prostředí s cílem zlepšit čistotu ovzduší v Česku. Peníze na nákup nových kotlů posílalo do krajů ze zdrojů Evropské unie. První dotační kolo na Vysočině začalo v lednu 2016. Pokud budou rozdělené i zbývající peníze, mohla by se Vysočina zbavit přibližně 17 procent kotlů na tuhá paliva v rodinných domech z počtu, který vyplynul ze sčítání lidu v roce 2011.

Vysočina patří mezi kraje s nejčistším ovzduším v Česku, podle dlouhodobých měření má ale i svá slabší místa. Kvalita ovzduší se zhoršuje v topné sezoně. V souvislosti s dotacemi na nové kotle má kraj zatím jen ohlasy od některých starostů a obyvatel, kteří ale uvádí, že se ovzduší v jejich obcích zvlášť v zimě zlepšuje.

Podle sčítání lidu z roku 2011 používalo v kraji kotel na tuhá paliva přes 43.000 domácností. Podle informací kraje to byly kotle emisních tříd jedna až pět, ale také kotle uvedené na trh před rokem 2000, které emisní třídu stanovenou ani neměly. Provoz kotlů na tuhá paliva první a druhé emisní třídy bude zakázaný od září 2022.

Zatímco v prvním kole dotací byl na Vysočině mezi veřejností největší zájem o kombinovaný kotel na uhlí a biomasu, ve druhém kole domácnosti pořizovaly zejména kondenzační plynové kotle a tepelná čerpadla. V posledním dotačním kole otevřeném od loňského října dostávali lidé příspěvek na výměnu zastaralých kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním za nové kotle na biomasu, tepelná čerpadla nebo plynové kondenzační kotle. Podrobnosti jsou na webu kraje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist