https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kreml-nord-stream-1-potrebuje-nutne-opravu-rusko-s-ni-moc-nedokaze-pomoct?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kreml: Nord Stream 1 potřebuje nutně opravu, Rusko s ní moc nedokáže pomoct

2.8.2022 01:36 | MOSKVA (ČTK)
Podmořské vedení surovin
Podmořské vedení surovin
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zařízení plynovodu Nord Stream 1 má závady, které vyžadují bezodkladnou opravu. Rusko má ale jen málo možností, jak by při nutné opravě mohlo pomoct. Řekl to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Rusko minulý týden snížilo dodávky tímto plynovodem na 20 procent kapacity, ruská plynárenská společnost Gazprom to odůvodňuje technickými problémy s turbínami.
reklama

 

Nord Stream 1 je hlavní trasou pro přepravu ruského plynu do Evropské unie a Západ vnímá omezování těchto dodávek jako reakci Moskvy na protiruské sankce vyvolané ruskou invazí na Ukrajinu. Výpadek zvýšil riziko nedostatku plynu v Evropě v nadcházejícím zimním období.

Manažer Gazpromu Vitalij Markelov minulý týden uvedl, že dodávka turbíny pro plynovod Nord Stream 1 z Kanady do Německa po údržbě nebyla v souladu se smlouvou. Dodal, že si Gazprom opakovaně stěžoval u partnerské společnosti Siemens Energy, která opravila maximálně čtvrtinu zjištěných chyb.

Maximální přepravní kapacita Nord Streamu 1 je až 167 milionů metrů krychlových denně. Gazprom ale už v polovině června snížil objem dodávek na 67 milionů metrů krychlových denně. Tehdy to zdůvodnil technickými problémy v souvislosti s kompresorovou turbínou, kterou německá společnost Siemens Energy poslala do Kanady na opravu a kvůli protiruským sankcím pak měla problémy s jejím vrácením.

Podmořský plynovod Nord Stream 1, který je dlouhý 1222 kilometrů a je v provozu od roku 2011, vede z ruského Vyborgu do Lubminu nedaleko Greifswaldu na severu Německa. Z Německa jsou na Nord Stream 1 navázány plynovody do dalších zemí Evropské unie včetně České republiky.

Agentura Reuters uvedla, že Gazprom si v aukci nezarezervoval na čtvrté čtvrtletí letošního roku žádnou dodatečnou kapacitu pro tranzit ruského plynu přes Veľké Kapušany na slovensko-ukrajinské hranici, ani přes ukrajinský tranzitní bod Sudža.

Cena plynu pro evropský trh s dodáním v září se mezitím zvyšuje. Kolem poledne SELČ se ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku pohybovala pod 200 eury (téměř 5000 Kč) za megawatthodinu (MWh), a vykazovala tak růst o více než čtyři procenta. Před rokem plyn v TTF stál zhruba 24 eur/MWh, ale ještě před Vánocemi se prudce zvýšil. Byla to podle části analytiků reakce na energetickou politiku Evropské unie, která tlačí na rychlý odklon od fosilních paliv.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (36)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

2.8.2022 06:12
Važení diskutující,srdečně vás zdravím z jednoho města v blízkostí delty řeky Volhy.Dnes budeme mít na vyletní lodi plavbu po řece kde budeme seznamení s tím jak to v té EU a česku budete mít a naším plynem.Na palubě máme připraveny kaviar,šampanské,losí steaky,rybí speciality-štika.candát atd,atd.Prosím nezavidte.Taky vám nezavídíme točený salám,polívku ze sáčku,kostelecké uzeniny,buřtguláš.Zdravstvujte.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

2.8.2022 08:26 Reaguje na karel krasensky
jo úplně Vám ivanům všechno závidíme, předpokládám, že z takového ráje se nebudete vracet do zdevastované a prohnilé EU, to dá rozum
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

2.8.2022 12:05 Reaguje na karel krasensky
Pred par lety mne nekde v mediich zaujal obrazek nove moderni budovy v Astrachani, postavene pro ucel expanse PPF/Home Creditu do tohoto mesta. Co by si v soukromi pomyslel/jak by to hodnotil napr. jiz nezijici majitel prislusneho subjektu o soucasnem politickem deni, to se asi uz nedozvime. (Pry PPF stahla sve veskere aktivity v teto zemi.)
Odpovědět
kk

karel krasensky

2.8.2022 12:09 Reaguje na Miloš Zahradník
Říká se o mrtvých jen dobře,ale byl to obyč lichvář.
Odpovědět
kk

karel krasensky

2.8.2022 12:12 Reaguje na karel krasensky
Znál jsem pár lidí,kteří si u něj pujčili deset a vraceli dvacetpět.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

2.8.2022 12:19 Reaguje na karel krasensky
To plati o mnohych koryfejich dnesniho sveta... Ja to myslel jen tak, zda be se treba i on v zajmu lepsiho obchodovani taky nepripojil k Fialovi, Bc. Lipavskemu a Pekarove k tomu kriku, ze od rise zla na vychode je treba oddelit se vodnimi prikopy, hradbami a strilnami co nejrychleji a nejdukladneji ;)
Odpovědět
kk

karel krasensky

2.8.2022 12:38 Reaguje na Miloš Zahradník
Muj názor,který nevnucují.Se svým majetkem byl někde jinde a šel si svou cestou.Je třeba zajímavé vygoglit si žebříček sto nejbohatších čechu.Většina z nich nekomunikuje z medii u některých nemají ani foto.Nedívím se jím.Jen se vymknul Babiš.Dodnes jsem nepřišel na to co jej ve skutečnosti vedlo k tomu namontovát se do politiky.Mohl si v klidu,ustrání užívat max.spokojeho života a točit mlýnek.Zdravím.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

2.8.2022 16:19 Reaguje na karel krasensky
Asi pořád neměl dost
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.8.2022 08:43
Zima bystří smysli, než spoléhat na vládu je lepší koupit svetr. Neb jak říkají Švédové, není špatně počasí ale oblečení
Odpovědět
kk

karel krasensky

2.8.2022 08:46 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1+
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

2.8.2022 10:58
Odkud ten retardovaný dementní skrček Putler bude brát prachy, tím nemyslím hajzlpapír s názvem Rubl, na výstavbu Russké orbitální stanice? Aby ten křáp nepostavili z překližky a kartonu. :D
Odpovědět
pp

pavel peregrin

2.8.2022 11:25 Reaguje na Petr Eliáš
To vás naštěstí nemusí vůbec zajímat.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

2.8.2022 12:38 Reaguje na pavel peregrin
Ale musí. Bůh ví, kam ten váš šrot dopadne. :D
Odpovědět
pp

pavel peregrin

2.8.2022 19:39 Reaguje na Petr Eliáš
Myslím, že si s tím poradí lépe, než byste si myslel.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.8.2022 12:02 Reaguje na Petr Eliáš
O to bych při dnešních cenách fakt neměl strach, navíc řada výrob náročných na plyn, na první dobrou výroba hnojiv, se mnohým ostatním kua prodraží, takže místo exportu plynu holt bude Rusko klást vtěší důraz na jeho zpracování.
A na hnojiva samozřejmě sankce nejsou, to si nikdo nedovolí ... udělal by ze sebe jen blbce.

Ne že by to pro Rusko bylo všechno růžové a v pohodě, ale nějaký průser to taky není a nebude. Spíš dojde v nejbližších letech k dramatickým změnám v (nejen) ekonomických vztazích/vazeb, konkrétně citelnému příklonu Ruska k Asii a odklonu od zbytku Evropy.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

2.8.2022 12:50 Reaguje na Svatá Prostoto
On to nebude ,,nějaký průser,, on to bude velký průser.

https://yale.app.box.com/s/cq5zinargisl3fgh9nm5swd7hmfgc9vw

A příklon Russka k Číně nebude pro Russko výhoda. :D

Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.8.2022 12:58 Reaguje na Petr Eliáš
Pro Rusko rozhodně nebude, pro Čínu ale jo ... což je horší.

Jinak tahle studie mne docela pobavila, a nic proti Ivy League , ale prakticky souběžně s tím vyšlo tohle ... https://www.politico.eu/article/western-sanction-stinging-hammering-russian-economy-data-show/

Osobně mi přijde, že se akademici nechali trochu unést ... plus amíci mají o Rusku vůbec takové představy ... jak Hurvínek válku se u nás říká.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

2.8.2022 13:23 Reaguje na Svatá Prostoto
Jop, Čína Russko vysaje jak Pikao. :D

No, tak zrovna rozbor akademiků mi přijde daleko podrobnější, než politico. ;)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.8.2022 14:23 Reaguje na Petr Eliáš
Tak podrobnější rozhodně bude, bylo by smutné, kdyby ne:-))). To platí už i u seminárky z prváku:-). Vy byste s takovým elaborátem za šéfredaktorem taky asi nešel:-).
Nicméně pokud se jedná o celkový závěr, tak mi ty závěry v P přijdou realističtější.

Nicméně abych dělal nějakou podrobnou komparativní analýzu, to mi nikdo nezaplatí:-), a hlavně ... odhadovat něco, u čeho prostě stačí si počkat, mi ve většině případů přijde ztrátou času.

Z Číny doplněné o materiální/surovinové zdroje Ruska tedy fakt radost nemám ... a pochybuji, že jsem sám.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

2.8.2022 19:44 Reaguje na Svatá Prostoto
Kdo může za to, že v USA je vláda debilů? Kissinger jim to řekl dost jasně, ale je to marný, je to marný.... a nakonec je to asi dobře. Pax Americana se hroutí jak domeček z karet.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.8.2022 23:08 Reaguje na pavel peregrin
Hroutí se leda tak nablblé Rusko. Američani mají za skutečného soupeře pouze Čínu, Rusko nebere už nikdo vážně, jejich totálně prolhaná rétorika nikoho nezajímá. Nemít jaderný arzenál, neštěkl by po nich ani pes.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

2.8.2022 12:10 Reaguje na Petr Eliáš
Jak je to s preklizkou a kartonem nevim, ale oni ti "muzici" maji dost vyznamnou vyrobu/tezbu napr. i takoveho titanu, niklu (ten slouzi m.j. na pokovovani vyrobku ze zminene preklizky) a mnohych dalsich produktu uzitecnych pro hi tech ekonomiku
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.8.2022 12:31 Reaguje na Miloš Zahradník
To spíš měli. Bez západních technologií to už nevytěží.
Bývali na špičce v kosmolautice atd. atd. atd. kde ty časy jsou?
Koncentrované blbství nejen vedení společnosti vám zablokuje jakýkoliv rozvoj v jakékoliv oblasti.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.8.2022 12:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy si to zase malujete ... většinu těch slavných západních technologií umí Asie vyrobit dnes už taky a co ne, to jim prostě někdo přeprodá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.8.2022 16:16 Reaguje na Svatá Prostoto
Jenže Rusko není Asie. Rusko je Paroubkův Mars.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

2.8.2022 19:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Oni na té špičce jsou pořád, na rozdíl od USA.
Odpovědět
JH

JH

2.8.2022 19:57 Reaguje na pavel peregrin
Patrně myslíte špičku kolony tanků před Kyjevem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.8.2022 20:33 Reaguje na pavel peregrin
Fakt? A jak se to pozná? Víte, kdy rusi naposled dokončili meziplanetární misi? V roce 1986. A od té doby ani Ťok. Vyrábí jen stroje na zabíjení lidí, nic jiného.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

2.8.2022 12:33 Reaguje na Miloš Zahradník
Tak titan se dá koupit i odjinud. Nikl to samé. ;)

1) Titan: https://oec.world/en/profile/hs/titanium-ore

2) Nikl: https://www.statista.com/statistics/1116819/global-nickel-exports-by-country/
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

2.8.2022 12:48 Reaguje na Petr Eliáš
Oni kvuli te preklizce pardon niklu postavili i velkomesto Norilsk za polarnim kruhem. Ktere pokud vim dnes hodne prosperuje! Tedy - z hlediska financi co poskytuje svym majitelum. Ze bych si zivot v tome meste, ktery postavili veznove Gulagu a kam se pozdeji sovetsky stat snazil nalakat lidi velkymi vyplatami (takze tam maji dnes i jednu z nejvetsich mesit na svete, rozhodne tedy nejvetsi mesitu z tech, co stoji za polarnim kruhem :) nejak idealizoval to tedy ne. Ja bych v miste s takto surovym klimatem asi zit moc nedokazal

Malomesto, odkud pochazim melo kdysi - presneji receno svaz zen v tomto meste - druzbu s Norilskem. Pamatuji z detstvi navstevu norilskych zen u nas doma - byl to pro ne sok. Pak jely zeny z naseho malomesta - vcetne me babicky - na revans k nim na navstevu. Samozrejme ne ro Norilska - to bylo zavrene mesto - ale do Soci :)
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

2.8.2022 12:54 Reaguje na Miloš Zahradník
Super, ale to nic nemění na tom, co jsem napsal. ;)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.8.2022 16:21 Reaguje na Miloš Zahradník
Neviděl jste tekovou pěknousadu fotografií ze Norilsku? Tak černý sníh jsem neviděl u nás ani za komára, příšerné čmoudy všudem, ropné deriváty v řece, nedávno jim utek bambilion tun ropy do nádherného jezera, prostě prasečí národ v koncentrované podobě. Průměrný věk něco po padesátce (čtyřicítce?)atd. atd.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.8.2022 17:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale výjimky se najdou - Tу́ти Тожибоевна Юсу́пова ; 1. července 1880 – 28. března 2015) .
Ve věku 134 let, 270 dní byla prohlašována za nejstarší žijící osobu na světě a nejstarší osobu vůbec .
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.8.2022 18:09 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jak dycky v Rusku. Vylhaný. Nikdo netušil, jak je ta baba stará.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

2.8.2022 18:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Ta lonska havarie v Norilsku byla velika ale to bylo vicemene na uzemi mesta. Nadherna priroda je az za mestem (v sibirskych podminkach to znamena tak 100 - 200 km od mesta) kde zacina nadherna, temer nedoctena priroda planiny Putorana. Je mozno zaplatit si tam nekolikarydenni putovku podporovanou vrtulnikem ale stoji to opravdu dost penez. Takze - nebyl jsem tam a znam tamni prirodu jen z fotografii

Stejne mam radsi Cesky raj a Podkrkonosi a i tem Norilcanum/nkam se ceska krajina moc libila. Byla chyba tu druzbu s nimi prervat. Oni se ted - jasne, ze jen nekteri tedy, ale treba je majitel tamnich dolu a huti potomkem nekterych z tech zaslouzilych soudruzek, co byli tenkrat u nas, co ja vim - vali v penezich a mohli by tady nakupovat v Turnove ty nejdrazsi granatove sperky, zakupovat zdejsi zanedbane nemovitosti z dob davne prosperity toho kraje a plnit zdejsi poloprazne hotely v dobe, kdy u nich radi purga a tma a je 45 pod nulou. Proste prinest sem nejake prachy. Oni Rusove maji ceskou krajinu stale radi. Alpy, Londyn ci Riviera jsou sice efektnejsi ale tady se citi doma. Podoba jazyka, a to vedomi, ze nejaky jejich pribuzny tady zazil slavny konec ww2, ci predtim nedaleko odtud padl pri utoku na Berlin atd. Jasne ze od roku 1968 nejsou pocity Cechu vuci nim uz tak vrele - ale i tak to byla historicka hloupost z nasi strany - udelat si z tohoto statu a naroda nepratele temi schvalnostmi nasi strany poslednich let
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

3.8.2022 12:13 Reaguje na Miloš Zahradník
No tvl, to jsou bláboly.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist