https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kriticky-nedostatek-potravin-loni-ohrozil-o-20-milionu-lidi-vice-nez-v-roce-2019?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kritický nedostatek potravin loni ohrozil o 20 milionů lidí více než v roce 2019

31.5.2021 18:08 | NEW YORK (ČTK)
Dva ze tří lidí ohrožených potravinovým nedostatkem loni pocházeli z afrických zemí, ačkoliv hladu čelili i obyvatelé států na Blízkém východě, v Asii a v Latinské Americe - mezi deseti nejhoršími zeměmi se objevil například Jemen, Haiti, Afghánistán či Sýrie.
Dva ze tří lidí ohrožených potravinovým nedostatkem loni pocházeli z afrických zemí, ačkoliv hladu čelili i obyvatelé států na Blízkém východě, v Asii a v Latinské Americe - mezi deseti nejhoršími zeměmi se objevil například Jemen, Haiti, Afghánistán či Sýrie.
Foto | M M / Flickr
Kritickému nedostatku potravin mimo jiné kvůli pandemii covidu-19, ozbrojeným konfliktům a extrémnímu počasí minulý rok čelilo o téměř 20 milionů lidí více než v roce 2019. Oznámila to Globální síť proti potravinové krizi (GNAFC), podle které dosavadní data naznačují, že situace se příliš nezlepší ani letos. Humanitární agentura, kterou v roce 2016 založila Evropská unie a Organizace spojených národů (OSN), také varovala, že od roku 2017 se akutní potravinová nouze stabilně zhoršuje.
reklama

 

Kritický nedostatek potravin, který agentura definuje jako stav ohrožující život nebo živobytí, loni zasáhl nejméně 155 milionů lidí. Jde o nejvyšší počet od roku 2017, kdy organizace situaci začala celosvětově monitorovat.

"Musíme udělat všechno pro to, abychom tento krutý koloběh ukončili. Ve 21. prvním století není pro hladomor a smrt hladem místo," uvedl generální tajemník OSN António Guterres. Podle něj je potřeba se s hladem i konflikty vypořádat najednou, jelikož se navzájem posilují.

Právě ozbrojené konflikty byly loni hlavní příčinou, proč lidé trpěli hladem. Kritický nedostatek potravin kvůli nim zasáhl 99,1 milionu lidí ve 23 zemích. Ekonomické potíže, včetně těch způsobených pandemií covidu-19, do potravinové tísně zahnaly 40,5 milionu lidí v 17 zemích a extrémní počasí 15,7 milionu lidí z 15 zemí.

"Zatímco konflikt vysídluje lidi z jejich domovů, narušuje jejich živobytí a ničí ekonomiky, pandemie covidu-19 zhoršila již existující křehké systémy a obzvláště těžce zasáhla ty ekonomicky nejzranitelnější domácnosti," píše se ve zprávě.

Dva ze tří lidí ohrožených potravinovým nedostatkem loni pocházeli z afrických zemí, ačkoliv hladu čelili i obyvatelé států na Blízkém východě, v Asii a v Latinské Americe - mezi deseti nejhoršími zeměmi se objevil například Jemen, Haiti, Afghánistán či Sýrie. Poslední dva jmenované patří společně se Středoafrickou republikou mezi státy, kde kritickým nedostatkem potravin trpí více než polovina lidí.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

31.5.2021 20:42
Podle mě se tady zaměňuje příčina a důsledek. Příčina je vybydlení kontinentu a následný hladomor, důsledkem jsou válečné konflikty o potraviny a moc. Přispívají k tomu neziskovky svou nekritickou potravinovou pomocí, místo aby hledaly příčinu nedostatku potravin. V článku se píše, že dva ze tří obyvatel ohrožených hladomorem pocházejí z Afriky. Je to celkem logické. Afrika v roce 1900 měla asi 130 miliónů obyvatel, v současné době má asi jednu a čtvrt miliardy. Jinými slovy - počet obyvatel Afriky se za 120 let zvýšil prakticky deetinásobně, ale bohužel stejným tempem nenarostla produktivita práce a vzdělanost obyvatel. Takže dnešní obyvatelé tohoto kontinentu svoji zemi doslova vybydlují. Masivně se zvětšují neobdělatelné plochy, čímž se více zahřívá země, roste i teplota ovzduší a samozřejmě tyto plochy nezadržují vodu a vznikají další pouště. Pokud se tento trend nezastaví, během krátké doby se hladovějící obyvatelé vydají do Evropy v takovém počtu, že současná migrační krize bude podle toho akorát kojeneckým žvástem. Jediné řešení je, zastavit růst obyvatel tohoto kontinentu a přimět místní lidi, aby se naučili lépe a hlavně ekologičtěji využívat přírodní zdroje. Proto je třeba okamžitě zastavit potravinovou pomoc Africe a jediná humanitární pomoc, která by tam měla směřovat, je osvěta o plánovaném rodičovství a dovoz prezervativů.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

31.5.2021 22:38 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
přesně popsáno, prognoza je však ještě brutálnější nárůst o další 1 mld zhruba v roce 2050
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

1.6.2021 07:36 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zlé neziskovky a kondomy, jak jinak...Velmi zjednodušený pohled.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.6.2021 07:45 Reaguje na Petr Eliáš
Tak zkuste nastínit jak to vidíte Vy.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

1.6.2021 05:32
A co s tím budeme dělat?
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

1.6.2021 05:48
Tak prvotní příčinou je zřejmě takzvaná civilizace (kolonizace) Afriky. Jinou prvotní příčinou je už více než 6 tisíc let vysychající Sahara a přilehlé oblasti, včetně pásu táhnoucímu se přes Malou Asii, Irák, Irán, Kazachstán až do Mongolska. Bez vody se špatně žije.
A souhrou těchto dvou příčin máme zde i hodně lidí. V jejich ekologické nice to vře, probíhá hierarchický boj o moc a Ti nejslabší prohrávají.
A jsou odkázáni na potravinovou pomoc. Produkci potravin v Africe, ale i leckde jinde deformuje i světový trh, protože místní zemědělci raději pěstují světové komodity, které jim vláda vykoupí, než pro sebe čirok a teff.
Nejhorší by ale bylo, kdyby bohatší světové společenství na svou odpovědnost za rozbití ekologické rovnováhy v Africe rezignovalo, přestalo pomáhat a místo potravin by začalo do Afriky posílat zbraně.
Ano,jak píše pan Šeděnka, pro Evropu levné řešení, jak se ochránit před migrací. Ale co náš povýšenecký titul, tedy Homo sapiens? Na ten také rezignujeme?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.6.2021 08:01 Reaguje na Katka Pazderů
Pokud současné drahé řešení nefunguje a je rok do roku dražší, je třeba udělat změnu. Jo a mimochodem, proč my bychom se měli namáhat zachraňovat obyvatele afrického kontinentu, když se o to nepokoušejí vlády těch zemí? To označení sapiens znamená v češtině moudrý. Pokud ale současná řešení nefungují a my na nich pořád stereotypně trváme, asi bychom si zasloužili jiný přídomek - hloupý, nepoučitelný. Ostatně poslední vývoj v Evropě těm označením dává za pravdu. Nechali jsme si Evropu zaplevelit nejrůznějšími kulturami, což se projevuje v drastickém nárůstu kriminality. Na posledním vývoji situace mezi Izraelem a Palestinou vidíme, že multikulturalismus plošně nefunguje. Přes to naši vedoucí politici v Bruselu podporují migraci, která je stejně většinou ekonomická. I když jsem životním postojem optimista, začínám nabývat dojmu, že v Evropě se brzy začne schylovat k občanské válce a bude se to řezat stejně jako v posledních dnech v pásmu Gazy.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.6.2021 08:17 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Souhlasím s Vámi. Včera hovořil náš mikrobiolog (F.), že když se dá Africe zdravotní péče, přepnou z R-strategie na K... Jaká naivita!! Tu péči dávno mají, přesto se množí jak myši! Je to problém, který jsme pomohli vytvořit neprozíravou postkoloniální politikou, proto bychom se měli na jeho nápravě podílet. Zbraně bych silně omezil, ale tu antikoncepční, vzdělání a jiný přístup k životu by si Afrika zasloužila. Oni jedou v zažitých klanových stereotypech podporovaní naší (evropskou) velkorysostí. To musí skončit, jinak to nedopadne dobře ani pro jednu stranu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.6.2021 08:41 Reaguje na Karel Zvářal
To, že mají kvalitní lékařskou péči, nejlépe potvrzuje vývoj populace. Africká žena za život porodila 6-8 dětí. Některé zemřely na nemoci, něco odchytili otrokáři a díky těmto drastickým metodám se populace udržovala dlouhodobě na stejné výši. Pak tam vtrhnuli Evropani se svou humanitární pomocí, podařilo se téměř vymýtit otrokářství, ale ty ženské pořád rodí tolik potomků. Proto jsem psal o osvětě plánovaného rodičovství a dovozu prezervativů. Tím vzděláním jste uhodil hřebíček na hlavičku. My jim můžeme pomoci ve vývoji, ale nedá se to udělat skokově. Nelze člověka žijícího v středověku naráz přesadit do 21. století. On nechápe nejrůznější vazby současné vyspělé civilizace, díky čemuž bude použitelný maximálně na nějaké pomocné práce. Africký lid si musí projít podobným vývojem jako tím vývojem prošla Evropa. Možná o něco rychleji, ale ta kontinuita vývoje musí být. Jinak hrozí nebezpečí, že jednoho dne na dveře Evropy zaklepají ne statisíce, ale milióny migrantů, kteří si vybydleli svoji domovinu a přišli k nám, aby jim taky bylo tak dobře.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

1.6.2021 09:39 Reaguje na Karel Zvářal
Myslíte, že se jedná o ,,velkorysost,,? :D Odkud myslíte, že svět získává suroviny? :D
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.6.2021 09:51 Reaguje na Petr Eliáš
Normální obchod:-D Kolonialismus dávno skončil:-D
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

1.6.2021 11:53 Reaguje na Karel Zvářal
A v tom se pletete. Nadnárodní korporace využívají Afriku jako novodobou kolonii. Viz. např. čokoláda. ;) Možná až si příště vy velkorysý evropane budete pašmakovat na čokoládě, mohl byste se kouknout co za tím stojí. :D
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.6.2021 15:17 Reaguje na Petr Eliáš
Helé, čecháčku, nechte si ty chytrý kecy od cesty, jó?-D Nikdo je nenutí to kakao pěstovat. Mají v první řadě myslet na to, aby neměli hlad. Sami ten bludný kruh hladu a dětské práce vytvářejí. V přírodě, když něco hladoví, tak se nerozmnožuje, resp. minimálně. Což pro tu jejich nešťastnou mentalitu neplatí.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

1.6.2021 08:50 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No zase, jako z Říše. Nalezení třídního nepřítele v ,,různých kulturách,, a drastický nárůst kriminality jako podpora argumentu. Bohužel, statistika říká něco jiného. :)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.6.2021 08:59 Reaguje na Petr Eliáš
Zkuste k tomu něco napsat. Trošku to rozvést.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

1.6.2021 09:03 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nepotřebuji. :-)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.6.2021 11:07 Reaguje na Petr Eliáš
Chápu. Když chybí myšlenka, je třeba argumentovat naučenými frázemi.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

1.6.2021 11:47 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jop, za to vy máte moc myšlenek, proto je nejspíš motáte jednu do druhé. :-)
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist