https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krizenci-psu-a-vlku-se-objevuji-napric-evropou-ukazala-studie?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kříženci psů a vlků se objevují napříč Evropou, ukázala studie

15.6.2020 12:37 | BRNO (ČTK)
V Česku je riziko křížení relativně nízké kvůli menšímu počtu toulavých psů.
V Česku je riziko křížení relativně nízké kvůli menšímu počtu toulavých psů.
Licence | Volné dílo (public domain)
Kříženci psů a vlků se objevují napříč Evropou včetně Česka. Evropské státy nedostatečně předcházejí riziku křížení, vyplývá z nové mezinárodní studie publikované v časopise Biological Conservation. Podílelo se na ní 37 odborníků z různých institucí včetně Mendelovy univerzity v Brně, oznámil její mluvčí Filip Vrána.
reklama

 

Vlci a psi za určitých podmínek mohou zplodit životaschopné potomky. Pokud by ke křížení docházelo opakovaně ve vysoké míře, hrozila by vlčí populaci genetická kontaminace.

Díky ochraně se vlci v posledních letech rozšiřují po celé Evropě, a dostávají se tak do prostředí ovládaného člověkem. Častěji přicházejí do kontaktu i se psy. V Česku je riziko křížení relativně nízké kvůli menšímu počtu toulavých psů. "Je mu však třeba i u nás věnovat pozornost," uvedl Miroslav Kutal z Mendelovy univerzity, vedoucí programu Šelmy v Hnutí DUHA.

Odborníci v Česku křížence vlka a psa pozorovali ve volné přírodě v roce 2016 a jeho přítomnost pomocí fotopastí monitorovali do dubna 2017. Studie pod vedením odborníků z Institutu aplikované ekologie v Římě je první, která analyzovala výskyt kříženců v celé Evropě.

Průzkum ukázal, že většina evropských zemí se stabilní vlčí populací nemá vypracovány zásady pro účinné a včasné řešení problému hybridizace a zpravidla ani neprovádí žádná preventivní opatření.

Ve většině zemí se k rozpoznání kříženců využívají genetické analýzy. Postupy a nástroje různých laboratoří a států se však liší, což komplikuje srovnání výsledků. Vzhledem k tomu, že vlci často překračují státní hranice, standardizace testovacích postupů je podle autorů studie důležitá.

Podle Kutala jsou nutné i legislativní změny. "Součástí evropských a vnitrostátních právních předpisů by se měla co nejrychleji stát jasná, praktická vodítka, jak předcházet křížení vlků a volně žijících psů," uvedl Kutal. Varoval ale před tím, aby se z kříženců psů a vlků stala lovná zvěř. "To by totiž zvýšilo riziko zabíjení vlků pod záminkou, že se jednalo o křížence, ačkoliv toto nelze pouze na základě morfologie spolehlivě rozlišit," dodal Kutal.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (34)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Hu

Hunter

15.6.2020 18:48
Takže tady krutopřísně chráníme bezcenné bastardy mezi čoklem a vlkem a tenhle koníček zachraňbrouků stojí neskutečné peníze.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

15.6.2020 19:11 Reaguje na Hunter
Dobrý den, nic ve zlém, ale nechtěl by jste pro tyto jedince používat jiný termín než zachraňbrouci? Zaprvé myslím, že broukům ani trochu nerozumí. Zadruhé to tak trochu dráždí mé útlocitné srdíčko. Před čtrnácti dny jsem byl na výletě po jedné staré lipové aleji (všude cedule NATURA 2000!!, páchníci!!...) a pak tam najdu pár pokácených lip a všude kolem rozsypaný trouch plný larev, asi aby to čuňata nemusela dlouho hledat, tak jsem je posbíral a doma je dochovám. Když mi bylo patnáct, tak jsem tak dochoval z pokácené lípy u sousedů cca 200 kusů páchníků, Liocol lugubris a zlatohlávků zlatých a měděných a byl to parádní zážitek vypouštět je do světa.
Odpovědět
Hu

Hunter

15.6.2020 19:31 Reaguje na Jakub Graňák
To byl zasluzny počin (myšleno vazne). No ja nevím, já jim takhle říkám dlouha léta a znáte to, zvyk je železna košile. Ale zkusím to.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

15.6.2020 19:51 Reaguje na Hunter
Rozumím a děkuji:-)
Odpovědět
JM

Josef Malinek

17.6.2020 07:55 Reaguje na Jakub Graňák
Zdravím,
rád bych s Vámi probral pár věcí ohledně páchníka. Mohl byste se mně ozvat na malinek.josef@gmail.com?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.6.2020 21:46
"Součástí evropských a vnitrostátních právních předpisů by se měla co nejrychleji stát jasná, praktická vodítka, jak předcházet křížení vlků a volně žijících psů," uvedl Kutal.

Praktická vodítka jsou tyto :

1) vybít všechny psy, pak se nemá vlk s čím křížit.
2) vybít všechny vlky se stejným výsledkem.
3) vybít všechny psy i vlky, konečné řešení.
4) vybít ochránce vlků, nemá si kdo stěžovat.
5) vybít celou populaci mimo ochránců vlků, ti pak sami určí pravidla.
6) vybít vládu ČR, parlament a soudy , pak nelze stanovit žádná pravidla.
7) při setkání s vlkem požádat o čas k provedení genetického rozboru, za tím účelem dohodnout vlčí adresu pro doručování zásilek, vč. dočasného pobytu a požádat o navýšení rozpočtu AOPK ČR .
8) všechny občany ČR zbavit svéprávnosti, nastolit anarchii, pak nelze stanovit žádná pravidla a každý s bude dělat co chce-anarchie, splněný sen Bakunina
9) požádat o pomoc EU, Uršula von Leyen
10) požádat o pomoc Donalda Trumpa a Vladmíra Putina
11) zavést právo šária a ponechat vše na Mohamedovi
12)obrátit se o radu na IPCC , ti umí namodelovat všechno ,s prosbou, aby určili jak vše dopadne pomocí vhodného modelu, prosbu předat prostřednictvím pana Tolasze a Metelky

(věřím, že to všichni vezmou jako žert a nebudou mě žalovat)
Odpovědět
Tomáš  Holíček

Tomáš Holíček

19.6.2020 07:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
Mirku,Zasmál jsem se.Jo to je spousta řešení:-)
Odpovědět
MV

Michal Vacek

15.6.2020 23:21
Ať si každý říká těm ekoteroristům po svém. Ale chápu pana Graňáka, že se ho to dotklo. Tady je problém, jak to psal p. Vinkler. Není stanoveno, jak přesně se mají které druhy chránit. Pak to dopadá, jak to dopadá...katastrofálně! Když se objeví jeden nový druh na našem území, tak je hnedle chráněný. Ale nikdo nedomýšlí, v jaké je lokalitě a jak tam zapadá do potravinového řetězce. Měl jsem okolo domu u nás na vesnici spoustu zpěvného ptactva. ..až mě takle okolo půl páté ráno někdy...trochu ....štvali. Byl to už skoro řev a nedalo se spát. Potom se tu objevil sokol a prý ( dle ochránců snad i orel ). No a tak tu teď máme pár krásných "nových" ptáků, ale neslyším už skoro ani vrabce. Na krmítko před dům přilétne jen občas sýkorka. Před pár lety tam byl boj o každé zrníčko. Teď to ani nevyzobou.
Zajíce jsem už také asi tři roky neviděl, koroptev zmizela a srnčího je pomálu. Ale...máme tady vlka. To se máme. I muflony zlikvidoval. Když udělá škodu na domácích zvířatech, tak to prý byl onen kříženec. A dokonce se už nebojí ani lidí. Ale kdyby ho myslivec i při napadení trefil....to bylo veeeeliké zle a udělalo by se to, aby to byl jako pravý vlk.
A dostává mě ještě jedna věc. Běhají tady smečky vlků jsou chráněné a prý jsme rádi, že je tu máme. A nic nikomu prý neudělají. Ale když uteče jedna puma, tak z toho dělají kovbojku. Dle mého je to úplně nastejno. Ale to je právě o tom nastavení pravidel. Kormorán se musel chránit, protože je to opět vzácný druh který se vrátil. A nenastavila se pravidla. No...dnes dávají 500,- Kč za každého odstřeleného. Protože likvidují rybníky plné ryb. To je jeden extrém na druhý.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

18.6.2020 00:06 Reaguje na Michal Vacek
Pěkné. Jen je potřeba si uvědomit některé souvislosti. Například s tím úbytkem drobného ptactva nemá ten sokol nic společného. A orel. Ten již vůbec ne.
Odpovědět
MV

Michal Vacek

15.6.2020 23:32
Ještě jen chci říct, že bydlím 42 let na vsi. Vyrůstal jsem v přírodě, v lese a mezi zvířaty. Mám přírodu moc rád. A hrozně mě mrzí...skoro trhá srdce, když přijde nějaké hnutí...z paneláku a učí nás, jak se máme chovat a co dělat v přírodě. Ale to, že se zabetonují hektary úrodné půdy, nebo oplotí, pro "průmyslový buzines"..třeba sluneční elektrárny, tak to je v pořádku. Nic proti slunci, ale to patří na střechu, nebo těžce obdělatelné kopce...jak to mají jinde v Evropě. A né na nejúrodnější rovná pole v úrodném kraji.
Odpovědět
SK

Stanislav Korpass

16.6.2020 00:28
Vážený pane Kutale,co jste si s vlky nadrobili,to si laskavě vyžerte.V celé Evropě začínají být škody na zvěři a hospodářských zvířatech působené velkými šelmami,hlavně vlky neúnosné.Začíná se od vás odklánět veřejné mínění a na něj navázaní politici za kterými stojí potřebné finanční prostředky,kterých jako neziskové organizace máte stále nedostatek.Jak to tedy udělat,když je nastolena přísná ochrana vlka,na ty,kteří upozornili včas na problém,který jednou nastane, byly vylity kbelíky špíny. No jednoduše,protože nejdou rozeznat, prohlásíme problémová zvířata za křížence a je to.Přeci čistý vlk je plachý,žije skrytě,lidem se vyhýbá a žádné problémy nedělá.Ti ostatní to budou kříženci za které přeci nemůžete.Pak stát přestane vyplácet škody,jelikož kříženec není chráněný živočich.Tak se vlk nažere a koza zůstane celá.Docela dobré řešení,nebo né ?
Odpovědět
dm

david matoušek

16.6.2020 07:13 Reaguje na Stanislav Korpass
Tak např. známý názor hydrologa Jiřího Malíka je, že vlci tady byli před námi, my až po tom. Ok, ale ať ten myslitel vrátí to prostředí a zalidněnost na to "před námi". Pak se můžem bavit o vlkovi. Jinak je to vše scifi a žádné funkční prostředí tady být nemůže, jak se to ostatně ukazuje na západ od nás, v Německu, Francii. Bohužel naše krajina není podobna ani tomu "východu" Slovensku, natož nějakému Kavkazu....
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.6.2020 08:19
Z genetického hlediska je vlk jen jedno z mnoha psích plemen. A prakticky se z většinou těchto plemen kříží podstatně snadněji než ratlík s dogou.
Odpovědět

vladimír šmídl

16.6.2020 10:57
SK: Vlk se asi nažere, ale ta koza už vám celá nezůstane...
Odpovědět
ČM

Čech M.

16.6.2020 13:01
Nikdo je nechrání a z přírody by časem stejně sami přirozeně vymizeli, ale zato takoví bastardi jelena siky a lesního už tu zůstanou napořád.
A neskutečné peníze? Co takové škody přemnoženou spárkatou? Neporovnatelný.
Odpovědět
ČM

Čech M.

16.6.2020 13:04 Reaguje na Čech M.
chyba, měla být reakce na Mr. Hunter
Odpovědět
dm

david matoušek

16.6.2020 13:09 Reaguje na Čech M.
Prosím o vysvětlení, jak by časem stejně sami přirozeně vymizeli. Díky.
Odpovědět
ČM

Čech M.

17.6.2020 00:00 Reaguje na david matoušek
Psí geny jsou vlkům v oblasti, kde se musí živit lovem přirozené kořisti, dlouhodobě k ničemu. Nemají žádný pozitivní přínos pro jedince a časem je vyřadí evoluce. Tedy alespoň v divoké přírodě.
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.6.2020 19:19 Reaguje na Čech M.
Nepředpokládám že by vymizeli. Naopak budou mít některé vlastnosti výhodnější pro pobyt v kulturní krajině. Takže Darwin zapracuje spíš na čistokrevných vlcích, pokud vůbec nějací na území EU ještě jsou.
Odpovědět
ČM

Čech M.

17.6.2020 00:02 Reaguje na Jan Šimůnek
Máte pravdu v tom , že v kulturní krajině, kde má vlk pořád dostatek laciné potravy a nepřerušenou dodávku nových psích genů, je to problém.
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.6.2020 09:37 Reaguje na Čech M.
Ony se ty psí geny mohou uplatnit v té kulturní krajině jako bonus, zvýhodňující jejich nositele.
Odpovědět
ČM

Čech M.

18.6.2020 23:30 Reaguje na Jan Šimůnek
Možná, ale dokud se neoddělí divočina od krajiny nepřekonatelnou překážkou, nedá se tomu zabránit.
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.6.2020 10:10 Reaguje na Čech M.
1. Na našem území žádnou divočinu nemáme
2. Jedním z mnoha pozitivních plodů revoluce 1918 je volný pohyb občanů v krajině, který se fašistoidní xindl, zvaný ekologové, snaží co nejvíce omezit.
Odpovědět
JC

Joseph Chlor

22.6.2020 10:06 Reaguje na Čech M.
Spárkatou (nebo zajíce, při vyšších sněhových pokrývkách dosáhnou sakra vysoko, co se týče okusu, jsme zvědavý jak to budou ošetřovat všici ti, co nadávají na smrky a chtějí místo nich listnáče, čuchám čuchám dotační mafie) ale lze střílet, stěžujte si že je redukována málo. Vlky střílet je protizákonné.
Kdysi tomu bylo obdobně - jako dnes s vlky, s kormorány. Snad se ledy nehnuly pozdě, co se rybí osádky některých vodotečí či vodních ploch týče.
Odpovědět
re

regis24

17.6.2020 07:27
Takže Kutalova duhová liga si dopředu vyrábí alibi a připravuje půdu pro další granty? Na další monitoring, odchyt a obojky pro problémové jedince?
Co kdyby konečně AOPK zveřejnila výsledky DNA uhynulych vlků? Asi to nebudou čistí vlci, že?
Odpovědět
JC

Joseph Chlor

20.6.2020 13:17
Několik tezí (bez pokusu o zamontování Putina nebo Čínské "komunistické" strany jakožto pravých viníků)
Takřka po celou dokumentovanou historii Evropy byli vlci hubeni.
Krajina je vysoce urbanizovaná, turismus vzkvétá (koronavirem zasažení prominou), pastviny chceme, možná že konečně i nějaká ta jatka na skopové by podhorští přivítali, konzumenti také.
Vlky z lesů žene hlad, to věděl už Villon.
Nuzota vyžene psy do lesů.
Těch (lesů) ubývá, odkud tedy hlad požene ty vlky ? A vlkopsy a psy ?
Nepřeji žádnému milovníkovi či milovnici vlků, aby první dítě, které by vlk (vlkopes) na našem území od časů třicetileté války roztrhal, bylo právě jejich dítě. Natož aby to byla jejich babička - houbařka či milovnice zimní přírody.

Apropo, místní (např. členové klubu HC Pumy) - nevite jak to dopadlo s tou pumou okolo Pelhřimova? A s těmi bizony (zlé jazyky mluvily cosi o výhodné pojistce) ? Nemůže se ta první pomnožit s kočkou...a ti druzí se skotem ?

No, ještě že nikdo zatím nevypouští kobry či chřestýše, zatím ještě ty podmínky pro ně asi nejsou příliš ideální....
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.6.2020 20:21
O křížení vlků se psy už napsali romány věhlasní autoři,máme tu i plemeno
Českého vlčáka a nyní odborníci zjistili "převratnou" věc,že se to děje
běžně i v Evropě.Co si mysleli tito odborníci předtím,kde žili a proč
o tom nepsali dříve?No protože nové náboženství ochrany vlka v hustě
obydlené Evropě dostává na frak už v mnoha zemích.My máme jako vždy trochu
zpoždění a vyčkáváme na zkušenosti odjinud.Rady chovatelům ovcí typu:
pořiďte si ke stádečku deseti ovcí cvičeného psa,je jako moje rada ať
uděláte vlkům školení,že mají lovit pouze zvěř a né domácí zvířata.
Nechat ovčáckého psa samotného s deseti ovcemi na pastvě,když je
majitel v práci(neboť ho ty ovce neuživí),je to nemožné a přitom bez
spásání ovcemi malých,po krajině rozptýlených luk,tyto zarostou buření.
A opět je to o prioritách:spásat louky a zachovat ráz krajiny,nebo
znechutit ty vytrvalce a nadšence a nechat louky bez spásání kvůli
smečkám kříženců?Nemám nic proti vlkům v málo dotčené krajině,kde
se pasou stáda stovek ovcí s ovčáckými psy a bačou s holí a puškou
pro nepředvídané situace.Tam se vlk stádům vyhýbá a loví zvěř.Pokud
se o to pokusí,je buď zahnán a nebo bohužel odstřelen,protože porušil
tabu napadat ovce.Vlk(či kříženec)v kulturní krajině bez zkušeností se "zlým"člověkem s puškou,si klidně dovolí napadnout ovce na okraji obce.
Těmto moudrým šelmám neodolá sebelepší plot či elektrický ohradník,
pokud se nejedná o plot věznice či ZOO.I ze zooparků se jim občas podaří
podkopat a oplocení překonat třeba po pádu stromů.Mnohdy jim stačí vyvolat
u zvířat chaos a ony samy oplocení naruší a umožní tak vlkům hody.V divočině,když pracně uloví zvěř,se spokojí s tímto kusem,ale u snadno
ulovitelných ovcí zabíjí jednu ovci za druhou,aníž je konzumuje.Je to
bohužel pravda a pohled na zmrzačené ovce naštve každého chovatele,zvláště
pak,když mu někdo řekne,že to byli kříženci a on nedostane odškodnění.
To nemluvím o citové újmě jeho,jeho dětí a i ochránců všech zvířat,než
právě vlků.Opět se tak ptám,chceme aby zůstaly louky spasené,plné bylin
a nebo znechutíme chovatele a budeme brečet nad loukami zarostlými buření?
Jsem zvědav,až vlci napadnou divoké koně,telata zubrů a praturů,ale to asi
oni vzdají,neboť každá šelma loví snáze ulovitelnou kořist.To má prostě
v genech a i ulovení kňoura si vlk rozmyslí,když má vedle bezbranné ovce.
Chce to pouze trochu ubrat z nadšení a neústupnosti.Dejme vlku šanci
v NP Šumava a možná v CHKO Jeseníky,kde není taková hustota osídlení.
Odjinud se ho pokusme vypudit a nebo bohužel jej i zlikvidovat pro
klid chovatelů ovcí a laické veřejnosti dříve,než vlci či kříženci
napadnou dítě nebo bezbranného člověka chránícího vlastní stádo.
Nikdy bych neříkal nikdy a pochybuji i o životaschopnosti populace
bez její degenerace.Takové stavy zde nikdy nebudou,aby k tomu
nedošlo a pokud je záměr jim to umožnit,tak očekávejme ještě více
škod a více odporu vůči utopické myšlence navracet kulturní krajinu
k divočině z doby středověku.Vemte prosím rozum do hrsti,dejte si
méně kontroverzní cíle,ať neobrátíte veřejnost proti ochraně přírody
jako celku.Už těch přešlapů bylo hodně(kormorán,vydry plenící lipany,
volavky"čistící"chovné pstruhové potůčky od pstroužků a střevlí,sojky
a straky okupující města a plenící hnízda drobného ptactva atd.)a nepáchejme další.To nespraví dennodenní masáž v ČT o "úspěších"v
přírodě tu vlky,tu divokými koňmi,zubry a pratury v ohradách,které
jednou překonají a to už nebude srážka auta se srncem,ale s koněm či zubrem.To nebude spásání sazenic stromků v lese,ale rovnou spasání
už vzrostlých stromů a devastace úrody na polích.Bohužel návrat k
divočině není už možný a tyto pokusy nejsou jedinou spásou pro krajinu.Podobnou službu by vykonal i masný skot.Jak budete v budoucnu
regulovat stavy těchto zvířat a kam je budete ještě rozšiřovat?Jednou
dojde i na regulaci stavu a obávám se etických reakcí nadšenců.Fandím
rysům,né však smečkám bastartizovaných vlků.I medvěd,pokud to není kreatura vybírající popelnice a dobývající se oknem do ovčína,má své místo v málo
obydlené krajině.Nesdílím však nadšení z výše popsaného medvěda,který asi
po návratu na Slovensko "narazil"na baču s puškou a nebo utajeného lovce řídícího se selským rozumem.Na můj dotaz,co s takovým medvědem či drzými vlky mi domorodci odvětili:vyprášili sme im kožuchy a odišli preč.Možná právě k nám,kde je fanaticky chráníme.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

22.6.2020 00:13 Reaguje na Břetislav Machaček
Váš dlouhý příspěvek mne inspiroval k následujícím poznámkám.
- ad Československý vlčák.
Zemí původu je bývalé Československo, dnes je považován za plemeno slovenské. Má v sobě geny německého ovčáka a vlka. Jeho výchova je velmi náročná. Kromě vlčího vzhledu má i mnohé vlčí vlastnosti např. bystřejší smysly, silný lovecký pud. Převládá u něj „účelové chování“. Je to pes pouze jednoho pána, zkušeného a aktivního chovatele.
- ad „Nechat ovčáckého psa samotného s 10 ovcemi na pastvě je nemožné.“
Je třeba rozlišovat mezi ovčáckým a pasteveckým psem. Ovčácký pes (např. border kolie) byl vyšlechtěn hlavně pro shánění ovcí do stád a vedení stád nehostinnou krajinou podle povelů pastevce. Pro hlídání stád v našich podmínkách je vhodnější pastevecký pes. Pastevecká plemena psů (např. slovenský čuvač) instinktivně chrání stádo proti zlodějům, ale i útokům šelem. Na rozdíl od ovčáckých psů ti pastevečtí dobytek nerozrušují a neznervózňují, naopak, přinášejí dobytku více bezpečí a klidu. Pastevečtí psi při hlídání ovcí nevyžadují přítomnost pána (https://www.youtube.com/watch?v=365kNf1T7Mc&feature=youtu.be).
Odpovědět
dm

david matoušek

22.6.2020 03:46 Reaguje na Majka Kletečková
Pan měl jistě na mysli toho pastevce. Ano, ten je s ovcemi sám, ale vy byste ho u nás, kde se všude motaj lidi i se psy, nechala celý den sama? Takže stejně je to o oplocení vseho, i s těmi psy.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

23.6.2020 11:12 Reaguje na david matoušek
Pastevecký pes určitě není všelék a je potřeba "ho" kombinovat i s dalšími metodami ochrany stád, jako jsou např. elektrické ohradníky a kvalitní ohrady.
Odpovědět
Hu

Hunter

22.6.2020 05:22 Reaguje na Majka Kletečková
Zajímavý rozhovor se zkušeným praktikem, který poněkud koriguje naivní představy ekologistů:

https://myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2020/Leden/Pastevecky-pes-Proc-jak-a-co-to-obnasi
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

23.6.2020 11:18 Reaguje na Hunter
Děkuji za článek. Jsem ohledně pasteveckých psů pouhý teoretik a rozhovor s odborníkem na chov a výcvik pasteveckých psů je pro mne velmi zajímavý. Oceňuji také, že není příliš dlouhý.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.6.2020 10:24 Reaguje na Majka Kletečková
Omlouvám se za tyto nepřesnosti.Ad 1.jsem myslel to,že
křížení není žádná novinka a ad.2.,že k 1O ovcím
na malé horské louce není žáden pes použitelný.Ti,co
mě chtěli pochopit,tak mě pochopili jako pan Matoušek.
Nikdo nikdy chovatele nezbaví odpovědnosti za toho
samostatně hlídajícího psa při nepředvídané situaci,kdy
při zdánlivém napadení ovcí zasáhne proti turistům se
psy.Jakékoliv masivní oplocení nejenže zcela nezabrání
napadení stáda,nehledě na náklady,povolení stavby a
nakonec taky zprznění horské krajiny oplocením luk.Víte
ona ta opěvovaná funkce vlků jako zdravotní policie
lovící pouze nemocné a přestárlé kusy bere za své,neboť
zranitelnější jsou mláďata a nebo budoucí matky.Zde je
na pováženou,zda náhodou neuloví potomstvo geneticky
cenných rodičů.Vlk je na našem území vyhuben takřka 3OO.
let a doposud se člověk vždy postaral o likvidaci staré,
nemocné a geneticky poškozené zvěře.Kvalita naší zvěře
má ve světě vysoké renomé a nevěřím na spásnost vlků
a některých medvědů.To,že to místy selhává má jiné
důvody,jako třeba nájem honiteb přeplácených zbohatlíky,
kteří se ženou za množstvím zvěře a za ziskem
z placených odstřelů.Ale to je ideologická otázka nedotknutelnosti soukromého majetku i za cenu
poškození majetku jiných.Nic se nesmí přehánět a
medvědi v centru Popradu či žebrající u cest v USA
nejsou vzorem šelmy.Je třeba vytipovat vhodná místa
k jejich přirozenému životu,stanovit počty,aby netrpěli nedostatkem potravy,zajistit jim potřebný klid.Jinde je
bohužel tlumit.Ve středověku byl vlk i v Divoké Šárce a
může tam být i nyní? A teprve takový medvěd v Klánovickém lese?Že né?Ale jinde ať chovatelé budují ploty,chovají pastevecké a ovčácké psy a vychovávají vlkům snadnou potravu.Včera byl na ČT pořad o vlku u nás a v Evropě.
Vcelku mimo pána z Duhy vyvážený,ale zarazila mě výše nákladů na ochranu stád před vlky v Bavorsku v miliardách Kč.To mi připomíná likvidaci jejich jaderných elektráren
a rapidní nárust cen energie,který není ještě u konce.S většími náklady na chov ovcí to mnozí vzdají a nebo bude cena skopového v ceně žraločích stejků.Podle zastánců návratu velkých šelem se tak oplotíme my a jim umožníme život i v parcích měst,"vždyť tu přece byli i kdysi"!
Kdysi tu byli i mamuti a snad je nikoho nenapadne po
úspěšném znovuzrození z kmenových buněk vysadit v
okolí Přerova,kde bývali v době kamenné lovnou zvěří.
Lidé vraťte se na Zem a nebo jeďte obdivovat "novou divočinu"do Černobylu.Zde člověk pochybil a tak umožnil přírodě návrat zpět i do bývalého města Pripjať.Vybijte
99 % obyvatel,vraťte celý svět vrcholovým predátorům a přírodě její samoregulační činnost.Ze zbytku lidí vytvořte zpět lovce s kyji a pazourkovými noži a tleskejte svým úspěchům návratu k divočině.
Mnohdy jsou ty "pokusy"o znovuzavedení původní fauny
a flóry pouhým zviditelňováním protagonistů za každou
cenu,bez reálného výsledku,ale ten lze i "vyrobit"
a náležitě propagovat.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

23.6.2020 11:25 Reaguje na Břetislav Machaček
Pane Macháčku, svými poznámkami jsem rozhodně nechtěla Váš předchozí příspěvek nějak znevážit. Pravda je, že ono „Nechat ovčáckého psa samotného s 10 ovcemi na pastvě je nemožné.“ jsem nejdřív nepochopila, jak jste to myslel. Teď už tomu po vysvětlení od Vás a pana Matouška rozumím.

Jo jo, nic se nemá přehánět, s tímhle Vaším výrokem souhlasím.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist