https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krkonose-hlasi-o-letnich-prazdninach-mimoradny-zajem-rekreantu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krkonoše hlásí o letních prázdninách mimořádný zájem rekreantů

24.8.2020 14:37 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Mezi nejvyhledávanější cíle v Krkonoších patří Sněžka, pramen Labe nebo Pančavský a Mumlavský vodopád.
Mezi nejvyhledávanější cíle v Krkonoších patří Sněžka, pramen Labe nebo Pančavský a Mumlavský vodopád.
Krkonoše hlásí o letních prázdninách i přes výpadek zahraničních turistů mimořádný zájem rekreantů. Převažují tuzemští návštěvníci. Zatímco hoteliéři jsou spokojení, Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) v některých lokalitách rozšířila opatření na podporu ochrany přírody. Vyplynulo to z vyjádření zástupců Správy KRNAP, hoteliérů a informačních center.
reklama

 

Zájem o Krkonoše začal výrazněji stoupat v červenci a mohl by zmírnit propad v jarních tržbách krkonošských atrakcí a hotelů kvůli pandemii koronaviru.

Ve Špindlerově Mlýně výpadek zahraničních turistů vynahradili Češi, řekl ČTK majitel ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com Martin Jandura. "Od 10. července začal být o Špindlerův Mlýn ze strany české klientely enormní zájem. V top letní sezoně, tedy zhruba od poloviny července do poloviny srpna, byly ubytovací kapacity téměř vyprodané," řekl Jandura.

Propad u německé a polské klientely odhadl ve Špindlerově Mlýně asi o 80 procent, u Nizozemců ještě větší. "Zato tolik Čechů jsme tady ještě neviděli, hodně z nich původně cílilo na Chorvatsko, Tunis, Egypt a Řecko. Zažíváme z hlediska návštěvnosti nadprůměrné léto, za poslední roky jedno z nejúspěšnějších. Ztráty z jara to ale nevyrovná," řekl Jandura.

Letní sezona přinesla v souvislosti s dopady koronakrize některá pozitiva. Podle Jandury někteří hoteliéři začali nabízet pobyty all-inclusive nebo nastavili vstřícnější podmínky při rušení rezervací. "Co se týče cen, tak i přes vyšší výdaje na dezinfekci, zůstaly víceméně na stejné úrovni jako vloni," řekl.

I celková návštěvnost KRNAP o letních prázdninách dohání klidnější jarní měsíce. "Přesná data ještě nemáme, ale podle našeho kvalifikovaného odhadu je návštěvnost určitě vyšší, odhadem o deset až 20 procent. Změnila se ale zásadně struktura návštěvnosti ve prospěch české klientely, klesli zahraniční návštěvníci," řekl ČTK mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Mezi nejvyhledávanější cíle v Krkonoších patří Sněžka, pramen Labe nebo Pančavský a Mumlavský vodopád. Správa KRNAP uvádí průměrnou denní návštěvnost vrcholu Sněžky 5000 lidí, o víkendech, když je pěkně, až dvojnásobek. To byl také důvod proč správa NP přistoupila k rozmístění zabrán, a to nejen na vrcholu Sněžky, ale i v nedalekém Obřím sedle. Ochranná síť odděluje návštěvnický prostor v obou lokalitách od míst, kde nemají turisté co dělat, od poloviny června. Další rozšíření zábran přišlo začátkem srpna.

KRNAP patří mezi turisticky nejzatíženější národní parky v Evropě a jeho návštěvnost roste. Například v roce 2018 park a jeho ochranné pásmo navštívilo 3,78 milionu lidí, kteří tam strávili 11,8 milionu dní.


reklama

Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist