https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krnovsky-pamatny-buk-stary-az-200-let-cekaji-tahove-zkousky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krnovský památný buk starý až 200 let čekají tahové zkoušky

26.11.2021 16:51 | KRNOV (ČTK)
Památný dub a buk na Náměstí míru v Krnově.
Památný dub a buk na Náměstí míru v Krnově.
Foto | Tadeáš Bednarz / Wikimedia Commons
Dendrologové otestují až 200 let starý památný buk rostoucí na náměstí Míru v Krnově, jehož kořenový systém napadl škůdce. ČTK to řekla mluvčí města Dita Círová. Zkoušky by odborná firma měla provést ještě letos.
reklama

 

Buk lesní na náměstí Míru byl vyhlášen památným stromem v roce 1994. Jeho stáří je odhadováno na 150 až 200 let. Je vysoký 22 metrů, obvod kmene ve výšce 1,3 metru je 374 centimetrů.

"Jelikož se na kořenech stromu řadu let objevuje dřevokazná houba vějířovec obrovský, která má vliv na vitalitu dřeviny, budou provedeny každoroční tahové zkoušky, jimiž pravidelně kontrolujeme rozsah poškození kořenového systému. Hodnota stability vycházející z provedených testů se od roku 2016, kdy byly provedeny poprvé, liší jen v řádech procent, proto předpokládáme, že ani v letošním roce nedojde k radikální změně," uvedl Dušan Martiník z oddělení komunálních služeb.

Vějířovec obrovský nejčastěji parazituje na kořenech a bázích kmenů přestárlých buků. "Houba způsobuje bílou intenzivní hnilobu kořenů a hrozí riziko vyvrácení dřeviny. Přesto jsem dosud vývrat takto napadené dřeviny neviděl, spíš uschnutí stromu vstoje. Toto bude asi i případ našeho památného stromu," doplnil Martiník.

Tahová zkouška spočívá ve zjištění mechanického chování stromu. Strom je uměle zatížen pomocí lanového navijáku upevněného buď k jinému stromu nebo k dostatečně těžkému vozidlu. Zatížení se provádí ve dvou na sebe kolmých směrech.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Petr

26.11.2021 17:16
To je ta lidská "péče" o trávníky. Kolikrát ročně po kořenech a nábězích stromů drandí sekačky?
Odpovědět
Pe

Petr

26.11.2021 17:32 Reaguje na Petr
Sekací úchylka.
Odpovědět
Pe

Petr

26.11.2021 17:39 Reaguje na Petr
Pod památnými a jakkoliv jinak cennými stromy je jakékoliv sekání trávy tabu!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.11.2021 23:05 Reaguje na Petr
Ta fotka nahoře ale mluví o něčem jiném. Nesekaný trávník by vypadal úplně jinak.
Odpovědět
Pe

Petr

28.11.2021 09:52 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tabu znamená striktně zakázáno.
Buk obecně má kořeny těsně u povrchu půdy, velké kořenové náběhy a poměrně křehkou kůru, citlivou na slunce i na mechanické poškození. V přírodě je to tak v pořádku, opad listí vytváří každoročně narůstající ochranu. Ta v parku ale není. Sekáním trávy dochází k vysušování povrchu půdy, usychání povrchových kořenů, a hlavně mechanickému poškozování povrchových kořenů a kořenových náběhů - pojezdem techniky i samotným sekáním, a to opakovaně.
Do poškozených kořenů se pak dostává infekce...
Takže nesekat! A nejlíp tam ani nechodit. Strom není hračka.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.11.2021 19:11 Reaguje na Petr
Jinak tyto PR zprávičky nečtu, nicméně koment mě donutil.. Píšu 1*
Odpovědět

Jirka Černý

27.11.2021 04:29 Reaguje na Karel Zvářal
Za mně spíš dvojka, jako pravdu má ale souvislosti jsou širší. Když začnu od začátku strom vyhlášený v 1994 je fakt klasika kdy se vyhlásilo památným stromem kde co, stačilo že je strom "velký", je na atraktivním místě, ale často jsou památné stromy že nad tím kroutim hlavou, jestli se pod ním někomu narodila babička fakt nevím. To samozřejmě označení památný strom v očích veřejnosti značně degraduje, druhá věc kolik se do těch nesmyslně památných naleje peněz které by se třeba daly přesunout na péči o ty opravdu památné.
A teď k sekačkám, ano bohužel se tady vše sekalo jak prvoligové hřiště, alespoň jedno pozitivum na suchu co bylo že tahle péče až na vyjímky skončila, ono pod většinou stromů sekačka může v pohodě posekat ale musí mít inteligentní obsluhu co zvedne kosu a kde jsou náběhy nejede, to vše ještě hodně let bude komplikovat fakt že firmy mají techniku podle požadavků které byly běžné před pár lety a ty sekačky neumí dost vysoko zvednout kosu, prostě to konstrukčně nejde, samozřejmě to jde posekat jinak což je jen trochu o penězích.
Odpovědět
Pe

Petr

27.11.2021 10:45 Reaguje na Jirka Černý
Památný může být strom z nejrůznějších důvodů a nemusí se to týkat jen sebestředných lidí.
Například to může být památka na svět, ve kterém takové stromy běžně rostly a dařilo se jim.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist