https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kromerizska-radnice-pripravuje-u-medkovych-rybniku-naucnou-stezku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kroměřížská radnice připravuje u Medkových rybníků naučnou stezku

31.12.2021 01:01 | KROMĚŘÍŽ (ČTK)
Tabule podle mluvčího kroměřížské radnice Jana Vondráška upozorní také na blízkou a evropsky významnou lokalitu Stonáč.
Tabule podle mluvčího kroměřížské radnice Jana Vondráška upozorní také na blízkou a evropsky významnou lokalitu Stonáč.
Foto | Palickap / Wikimedia Commons
Kroměřížská radnice připravuje u Medkových rybníků naučnou stezku. Přiblíží historii vzniku místa i jeho současný význam. Zmíní také nejdůležitější zástupce zdejší fauny a flóry, uvedl místostarosta Vít Peštuka (TOP 09, zvolen za Zdravé Kroměřížsko). Lokalitu lidé využívají k procházkám i rybaření.
reklama

 

Na stezce budou informační tabule, některé interaktivní, uvedl Peštuka. Hlavním tématem naučné stezky by měla být voda a s ní související živočichové, tedy ryby, obojživelníci i ptactvo. Tabule podle mluvčího kroměřížské radnice Jana Vondráška upozorní také na blízkou a evropsky významnou lokalitu Stonáč i na to, jak město a lidé v něm žijící ovlivňují krajinu.

Medkovy rybníky jsou cennou mokřadní lokalitou, která je na severovýchodě Kroměříže v místě dvou bývalých štěrkopískoven. "Nedaleko je několik dalších významných přírodních lokalit souvisejících s lužními lesy, mokřady, vodními toky či vodními plochami, jako jsou Wolfův splávek nebo třeba naučná stezka Zámeček směřující k přírodnímu parku Záhlinické rybníky," uvedl Vondrášek.

Podle Peštuky představují rybníky přírodní prvek v jinak silně zastavěném území. "Lidé rybníky využívají k rybaření, ale také ke krátkým procházkám. Lokalita přitom byla dlouho nepovšimnutá, nezodpovědní lidé zde zakládali černé skládky, které se díky dobrovolníkům daří odstraňovat. Věřím, že instalace naučné stezky přispěje k tomu, aby se z Medkových rybníků stalo příjemné místo pro rekreaci a aktivní trávení volného času," doplnil Peštuka.

Stezku doplní lavičky. Do konce letošního roku plánuje město připravit projekt, instalaci naučné stezky předpokládá na jaře 2022.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist