https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-otrave-becvy-obvinila-policie-jednu-fyzickou-a-jednu-pravnickou-osobu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli otravě Bečvy obvinila policie jednu fyzickou a jednu právnickou osobu z Rožnova pod Radhoštěm Aktualizováno

28.6.2021 11:55 | ZLÍN (ČTK/Ekolist)
Foto | Miroslav Přikryl / Český rybářský svaz
Kvůli loňské otravě řeky Bečvy zahájila policie trestní stíhání. Vyšetřovatel obvinil jednoho člověka a jednu firmu, z vyjádření ředitele společnosti Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm Oldřicha Havelky pro Českou televizi (ČT) vyplývá, že obviněnou je právě tato společnost. Havelka ČT řekl, že firma podá proti trestnímu stíhání stížnost. Zda policie stíhá i jeho osobně, nechtěl komentovat. Policejní mluvčí Petr Jaroš, který dnes o obvinění člověka a nejmenované firmy informoval, neupřesnil, o jakou firmu a jakého člověka jde. Policie uvedla na svém twitteru, že v případu jde o spáchání dvou trestných činů. Obviněnému člověku hrozí až pětiletý trest odnětí svobody, firmě zákaz činnosti a peněžitý trest, uvedl policejní mluvčí.
reklama

 
"Policejní vyšetřovatel zahájil trestní stíhání ve věci ekologické havárie na řece Bečvě. Na základě shromážděných důkazů bylo v pátek sděleno obvinění jedné fyzické a jedné právnické osobě z Rožnovska. Z hlediska skutkové podstaty jde o spáchání dvou trestných činů, a to poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami," uvedla policie na twitteru. Koho konkrétně policie obvinila, neuvedla.

Firma Energoaqua spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly, nyní v něm podniká asi 55 firem. Energoaqua zajišťuje v areálu i čištění odpadních vod, odcházejí z něj kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí do Bečvy.

Někteří odborníci zpochybňují, že by se zdroj otravy mohl nacházet v Rožnově pod Radhoštěm, který je od místa nálezu prvních otrávených ryb vzdálen víc jak tři kilometry. Více informací najdete v textu Jan Husák a Ivan Holoubek: Opravdu přitekly jedy do Bečvy z Rožnova?

Starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO) bližší informace o trestním stíhání nemá. "Samozřejmě jsem četl tweet od Policie České republiky. Za sebe říkám, že mě to nepřekvapuje, protože i náš vodoprávní úřad naměřil nadlimitní množství kyanidu z výusti vedoucí z rožnovského kanálu. Samozřejmě vím jenom to, co v tuto chvíli zveřejnila policie, takže budu netrpělivě čekat na podrobnosti. Věřím, že brzy jich bude více," řekl dnes ČTK starosta.

Znalecký posudek v případu zpracoval Jiří Klicepra. Na začátku února v pořadu Reportéři ČT řekl, že otravu Bečvy nezpůsobila chemička Deza, která patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). O několik dní dříve v on-line debatě expertů Klicpera také prohlásil, že viníka zářijové otravy už zná. Konkrétní ale nebyl. V květnu odmítl obsah posudku po jeho odevzdání policii pro ČTK komentovat, upozornil na to, že je vázán mlčenlivostí.

Podle náměstkyně hejtmana Zlínského kraje Hany Ančincové (Piráti), která má na starost i životní prostředí, mohlo být prověřování případu rychlejší. "Osobně si myslím, že vzhledem k tomu, že soudní znalec už v průběhu vypracování posudku pouštěl do médií velmi nešťastně některé informace, tak si většina lidí domyslí, na koho to padne. Já si nemyslím, že mediální obraz, který tomu dodával i znalec, je šťastný. Otázka je, jaká potom bude důvěryhodnost celého procesu," řekla dnes ČTK Ančincová.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ocenil, že se policii podařilo posunout vyšetřování ke konkrétnímu obvinění. "Je to jasná odpověď na některé politické útoky na vyšetřovací složky státu, že cílem není případ vyšetřit, ale zamést pod koberec," uvedl ministr. Dodal, že si přeje, aby viníci převzali za ekologickou katastrofu i finanční odpovědnost.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) novinářům po jednání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že dlouhé prověřování není v obdobných případech výjimkou. "Sám za sebe ale říkám, že to dlouhé bylo. I když ne z viny policie, ale tím důvodem byl znalec, který si několikrát prodloužil lhůtu na sepsání posudku," uvedl. Policie má omezené možnosti, jak práci znalce urychlit, doplnil.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Česká inspekce životního prostředí od počátku čelí silné kritice. Je jí vytýkáno, že nebyla na místě včas a nezapojila se do šetření příčin havárie tak, aby bylo možné viníka vypátrat. Do kritiky inspekce se pustili jak odborníci z akademické sféry, tak i bývalí zaměstnanci inspekce. Vizte například článek Nebyl čas a lidi sebrat vzorky z výpustí? To je úplně absurdní výmluva, říká Ivan Holoubek k práci ČIŽP na Bečvě nebo text Evy Tylové Viníka otravy Bečvy nikdo nehledal.

Česká inspekce životního prostředí trvá na tom, že její postup byl profesionální a odmítá jakékoliv pochybení. Svůj postup popsala například v rozhovoru pro Ekolist o havárii na Bečvě, provozní události v Deze a vzorcích od rybářů či v komentáři ředitele inspekce Erika Geusse Další mýty a fakta k Bečvě - reakce na článek Seznam Zprávy.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

28.6.2021 11:29
Proč je Ekolist tak politicky korektní? Na jiných portálech se natvrdo mluví o tom, že Energoaqua musela být obviněna proto, že to nesmí být firma Deza:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kvuli-otrave-becvy-policie-obvinila-jednoho-cloveka-a-jednu-firmu-168493#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=2XMT3C1PqCY-202106280915&dop_id=168493&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
Martin  Mach Ondřej

Martin Mach Ondřej

28.6.2021 13:00 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Dobrý den,
myslím, že nejde o politickou korektnost, ale korektnost jako takovou.
O tom, že panují pochybnosti o možnosti zdroje z Rožnova, se v textu hovoří. Jestli sledujete Ekolist déle, pak víte, že u nás vyšla řada textů, které téma Bečvy zkoumají z celé řady úhlů.

Hezký den
Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.6.2021 13:37 Reaguje na Martin Mach Ondřej
Dobrý den.
Když v článku uvedete název obžalované firmy a nedáte jejímu vedení prostor k vyjádření, podle mě to klasická korektnost není a článek na mě působí trochu jednostranně. Proto jsem v předcházejícím příspěvku uvedl i odkaz, kde je vyjádření ředitele firmy Energoaqua.

Přeji hezký den
Zbyněk Šeděnka
diskutující
Odpovědět
Martin  Mach Ondřej

Martin Mach Ondřej

28.6.2021 13:56 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Dobrý den,
základ zprávy je ze servisu ČTK, která zprávu během dneška několikrát aktualizovala, naposledy o vyjádření pana Havelky, že to nechce komentovat. V předchozích verzích bylo jeho minulé vyjádření, že obvinění obecně odmítá.


Hezký den
Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.6.2021 14:46 Reaguje na Martin Mach Ondřej
Dobrý den.
ČTK tvrdí, že pan Havelka to komentovat nechce, na Seznamu celou situaci komentoval a to dost tvrdě. Proto jsem do diskuse ten odkaz dal, aby si to vyjádření čtenáři mohli přečíst.
Tím končím a děkuji za pokec.

S pozdravem

Zbyněk Šeděnka
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.6.2021 16:21 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jó, viník byl přece určen lidmi a médii hned první den, co ! A oni si dovolí to nerespektovat a obžalovat podle faktů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.6.2021 22:03 Reaguje na smějící se bestie
Až druhý den, tj. v pondělí, kdy byly výsledky rozborů vody odebrané při havárii.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2021 19:29 Reaguje na smějící se bestie
Ta "parafakta" jsou natolik bizardní, že si to může někdo dovolit pouze v tvrdé diktatuře. Nebo v nablblém babišistánu.

Připomíná mi to gruzínský film Pokání, kdy byl hlavní hrdina donucen přiznat spolupráci s Američany. Proto tvrdil, že kopal tunel do New Yorku. Aby upozornil na to, že je to celé totální pitomost.

Otrava Bečvy z Rožnova je prakticky to samé.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.6.2021 22:05
Vrací se nám padesátá léta.
Národ, který nezná vlastní historii, musí dělat stále stejné chyby.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.6.2021 09:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Přesně pane Hanzl. To podepisovaly pracovní kolektivy petice za
odsouzení "nepřátel společnosti" a žádali co nejpřísnější tresty.
V případě Bečvy se taky mnozí nemohli dočkat výsledků vyšetřování
a sepisovali petice a odsuzovali firmu "svého nepřítele". Pro vás
a vám podobné není akceptovatelný stejně žádný jiný viník a jste
jako ti "obyčejní občané" žádající tresty smrti v padesátých létech.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.6.2021 10:27 Reaguje na Břetislav Machaček
Pane Macháčku, vážně si myslíte, že lidé, kteří sbírali uhynulé ryby a odebírali vzorky vody, jsou blbí? Pokud zřetelně vidí, kde začíná úhyn ryb, celkem jasně jim to ukazuje, kudy se dostala otrava do vody. Nebo snad máme věřit názoru "soudního znalce", který tvrdí, že jedy tekly řekou 3,5 km bez účinku a teprve potom začaly působit na ryby, které hynuly? A tito lidé, na rozdíl od "soudního znalce", nejsou vázáni mlčenlivostí, takže klidně mohou svůj názor ventilovat. Proto se tyto informace šíří republikou a proto jsou lidé rozhořčeni. Jinak souhlasím s tím, že i mi to začíná připomínat republiku po roce 1948. Protekční skupina lidí si může ve státě dělat co chce, rozkrádat státní majetek, případně ho ničit a běžným lidem je doporučováno akorát makat a držet hubu. Možná se nakonec dočkáme i toho, že tady budou estébáci vytloukat z lidí lži, aby si nikdo nevyskakoval a opozice možná nakonec bude popravována. Jo a plně si stojím za vyjádřením pana Havelky z pondělka. Musí se to hodit na firmu Energoaqua, protože to nesmí být Deza.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.6.2021 15:31 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pane Šeděnko chcete říci, že PČR pracuje podle něčího zadání a obviní někoho na něčí zakázku?
Pokud tomu věříte, tak vám nic nebrání než podat
trestní oznámení na zmanipulování znaleckého
posudku a doložit to posudkem oponentním. Pak tu
můžeme diskutovat o obou posudcích. Zatím nevíme
nic ani o tom jednom a dojmy a dohady byť lidí
v dané době při úhynu, ale laiků, nejsou posudkem.
Já osobně zastávám stále jeden názor a to ten, že
ač jsem rybář, tak nejsem znalec v oboru otrav toků a to nebyl nikdo z přítomných rybářů a svědků. Nikdy bych si nedovolil obvinit někoho pouze na základě dojmů a nedej bože ze zášti k nějaké osobě. To
mohu učinit v soukromí, ale ventilovat to ven,
už hraničí s trestným činem pomluvy a křivého
obvinění.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2021 19:24 Reaguje na Břetislav Machaček
PČR pracuje dle politického zadání, důkazů je něurékom.
Například trestní oznámení podaná na soudruha nejvyššího se NIKDY nedostanou k soudu, protože PČR nekoná. A je jich už poměrně dost dlouhá řádka.
Pokud je mediálně dotlačena po asi OSMI letech dotlačena k podání zcela primitivního podvodu jménem Čapí hnízdo, tak to Šaroch zase ztopí.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist