https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-uvizle-lodi-s-hnojivy-hrozi-zamoreni-bulharskeho-pobrezi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli uvízlé lodi s hnojivy hrozí zamoření bulharského pobřeží

1.10.2021 14:08 (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Loď s dusíkatými hnojivy uvízlá na bulharském pobřeží severně od města Varna ohrožuje životní prostředí. Pokud se náklad dostane do vody, může způsobit hromadný úhyn podmořských živočichů a rostlin, informoval server Balkan Insight.
reklama

 

V Panamě registrovaná loď Vera Su před 11 dny najela navigační chybou na skály pobřežní rezervace Jalata. Záchranářům se z ní mezitím podařilo odčerpat palivo, zbývá však 3300 tun nákladu, který by v případě potopení mohl zamořit vody Černého moře v této části Bulharska.

Pokud se hnojivo s obsahem karbamidu dostane do vody, může způsobit přemnožení fytoplanktonu. Ten pak vytvoří toxin, který může znamenat zkázu pro zdejší podmořský život. Ekologické organizace tento týden podle serveru maritime.bg zaznamenaly až čtyřnásobnou koncentraci znečištění oproti normálu.

"Největším poškozeným může být zdejší rybolov," uvedla pro server dnevnik.bg novinářka Vera Staevska. Oceánolog Nikolaj Valčev upozorňuje, že čas jednat se rychle zkracuje s ohledem na příchod špatného počasí koncem týdne, které rozbouří moře, čímž se loď může ještě více poškodit.

Úřady nejdříve uváděly, že je "téměř nemožné" loď vyprostit a navrhly její rozebrání. Po kritice se nyní pokoušejí plavidlo, do kterého vniká malým otvorem voda, odlehčit přeložením nákladu a vyprostit ho ze dna hlubokého 15 metrů, uvedla stanice BNT.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist