https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kypr-a-recko-zahajily-pokladani-nejdelsiho-podmorskeho-elektrickeho-kabelu-sveta?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kypr a Řecko zahájily pokládání nejdelšího podmořského elektrického kabelu světa

15.10.2022 01:50 | NIKÓSIE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Marek Nowocień / Wikipedia
Kypr a Řecko včera slavnostně zahájily práce na položení podmořského kabelu, který má propojit elektrické sítě v Izraeli, na Kypru a v Řecku. Kabel s kapacitou 2000 megawattů má měřit 1208 kilometrů a je označován za nejdelší podmořský elektrický kabel na světě, napsala agentura AP.
reklama

 
Náklady na projekt s označením EuroAsia Interconnector budou činit zhruba 1,6 miliardy eur (téměř 40 miliard Kč). Téměř polovinu financí poskytne Evropská unie. Na slavnostní ceremoniál k zahájení prací na projektu do kyperského hlavního města Nikósie dorazila mimo jiné eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová. "EuroAsia Interconnector je dalším klíčovým projektem k posílení energetické bezpečnosti EU," prohlásila.

Kyperský prezident Nikos Anastasiades uvedl, že Kypr by prostřednictvím kabelu mohl poskytovat přebytečnou elektřinu z obnovitelných zdrojů. Na konci roku 2027 by to podle něj mohlo být 120 gigawatthodin a roce 2033 více než 1800 gigawatthodin.

Simsonová se v Nikósii zúčastnila rovněž plynárenské konference East Mediterranean Gas Forum (EMGF), kde uvedla, že zemní plyn z podmořských ložisek ve východním Středomoří může pomoci Evropě urychlit nahrazování dodávek fosilních paliv z Ruska. Poukázala na červnovou dohodu o zvýšení dodávek izraelského plynu do členských zemí EU přes Egypt.

Podle Simsonové se EU v posledních měsících úspěšně odklání od ruského plynu, jehož podíl na celkových dodávkách v EU klesl pod deset procent z dřívějších 40 procent. Za jediné trvalé řešení energetických problémů EU pak eurokomisařka označila rychlý přechod k energii z obnovitelných zdrojů.

"Již nikdy nesmíme být tolik závislí na jednom dodavateli," uvedla Simsonová. "Éra levných fosilních paliv skončila a čím rychleji přejdeme k levným, čistým a domácím obnovitelným zdrojům, tím dříve budeme imunní vůči energetickému vydírání ze strany Ruska i kohokoliv dalšího," dodala.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

15.10.2022 08:00
Nevidím logiku v propojování klimaticky prakticky stejných zemí. To si ty OZE můžou stavět všichni sólo, nebo snad ne? "Posílení energetické bezpečosti Evropy" je přece cypovina, sami Řekouni tomu říkali "jako nosit sovy do Atén".
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

15.10.2022 10:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to dopadá, když se klima "řeší" na základě "kvalifikovaných" politických štědře dotovaných rozhodnutí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.10.2022 10:45 Reaguje na Jiří Svoboda
Nejsem si jist, že to je politické rozhodnutí, je to politicky nesmysl. Je to přece investice kšeftařů, EU na to jen přispěje.
Asi ta logika bude někde jinde, článek se tím nenzabývá.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.10.2022 09:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, Hanzle, to musel být v tom sklípku výplach mozku! Takže ti
Izraelci, Řeci a Kypřané jsou samí hlupáci a vy máte pro ně radu,
ať žijí v izolovaných energetických soustavách? Proč neprosazujete totéž ve Střední Evropě? Já osobně bych nechal třeba Němce a
nepřející Rakušany(jsou proti JE) vyčvachat v jejich energetickém
mixu, když je při výpadcích OZE zachraňují ropáci z okolí. Nyní už
jsou ropáky i Němci a Rakušákům hrozí po roztátí ledovců to, že se budou moci se svými prázdnými vodními elektrárnami leda tak vyfotit.
Zmíněné tři státy propojující se kabelem vědí dobře, co je příroda
s nejistým příkonem pro OZE a myslí na jistotu záloh. Oni milují
noční život, když už FVE proud nevyrábí a oni svítí elektřinou z
fosilu. Vśímáte jak málo ty jižní země využívají tu fotovoltaiku?
A víte proč? Ve dne a v létě je jim na prd a v noci a v zimě jaksi
nefunguje. Navíc je živí turistika , kterou láká architektura a ne
střechy osazené "zrcadly" a kopce a pobřeží s větrníky. Oni si nemíní krajinu zaprasit takovými občasnými zdroji elektřiny. Oni
sázejí na stabilitu sítí v daný okamžik a nikoliv se přizpůsobit přírodě.
Odpovědět
ms

17.10.2022 01:56
Až na tom paní komisařko, že z 85 % suroviny a technologie OZE kontroluje Čína. Kde je v tom to vaše "naše"? Útok na plynovody NS1 a jednu trubku NS2 byl jistě složitější, než narušit jeden podmořský kabel.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist