https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ledni-medved-na-spicberkach-poranil-francouzskou-turistku-a-byl-utracen?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lední medvěd na Špicberkách poranil francouzskou turistku a byl utracen

8.8.2022 15:21 (ČTK)
Turisté v okolí města  Longyearbyen. Ilustrační snímek.
Turisté v okolí města Longyearbyen. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lední medvěd dnes na Špicberkách v arktické oblasti Norska zaútočil na tábořiště a zranil francouzskou turistku, která byla součástí skupiny 25 lidí. Zranění ji neohrožují na životě, informovaly podle agentur AP a AFP místní úřady. Medvěd byl zraněný a musel být utracen, informoval o několik hodin později server Svalbardposten.
reklama

 

Žena, jejíž totožnost úřady neupřesnily, patřila do 25členné skupiny kempující v lokalitě Sveasletta v centrální části souostroví, které náleží k Norsku. Tábořiště se přes fjord nachází naproti největšímu špicberskému městu Longyearbyen.

K místu útoku, který byl ohlášen krátce před 08:30 SELČ, úřady vyslaly vrtulník, řekl šéf místní policie Stein Olav Bredli. "Francouzka utrpěla zranění na paži. Na ledního medvěda jsme stříleli, což ho zaplašilo," řekl Bredli. Vrtulník ženu přepravil do nemocnice v Longyearbyenu.

Hlavní ostrovní deník Svalbardposten informoval, že šlo o ženu po čtyřicítce a že podle Solveig Jacobsenové z místní nemocnice má utrpěla jen lehká zranění.

Podle Bredliho byl zraněn i lední medvěd. Po bližší prohlídce bylo zjištěno, že má příliš závažná poranění, a musel být utracen. Medvěd byl poté převezen k dalšímu zkoumání do Longyearbyenu.

Po celých Špicberkách lze často narazit na varování před ledními medvědy. Návštěvníkům, kteří se rozhodnou spát pod širým nebem, úřady naléhavě doporučují, aby u sebe měli střelnou zbraň. Lední medvědi od 70. let minulého století na souostroví zabili nejméně pět lidí. Naposledy se obětí stal 38letý Nizozemec v roce 2020.

V roce 2015 lední medvěd vytáhl ze stanu českého turistu tábořícího spolu s dalšími severně od Longyearbyenu. Šelma se sápala muži na záda a způsobila mu lehká zranění, než ji zahnaly výstřely. Úřady později medvěda našly a zabily. V Arktidě žije odhadem na 20.000 až 25.000 ledních medvědů, napsala AP.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

8.8.2022 15:42
Problematíčtí jsou lední medvědi i v pohoří Hindukuš.Zdržují se v tomto čtvrtém nejvyšším pohoří světa ve větších nadmořských výškach v oblasti věčného sněhu a ledu.Stejně jako v Norsku i tam dochází k napadení táboru,stanu horolezcu a nosiču,kteří se snaží zdolat některý z vrcholu tamějších velehor.O tom se,ale v evropských mediích neinoformuje snad proto,že jde o Asii.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.8.2022 16:12 Reaguje na karel krasensky
Asi medvědi nemůžou za to, že jim nějaký tukani narušují jejich už tak malý životní prostor. Je zajímavý, že lidi kvůli tomu nikdo neutratí.
Odpovědět
MV

Milan Vítkovič

8.8.2022 21:19 Reaguje na Jaroslav Řezáč
naprostý souhlas, je to spíše smutný úkaz toho, kolik té volné přírody tu ještě zbylo.
Odpovědět
VJ

Václav John

8.8.2022 17:34 Reaguje na karel krasensky
Lední medvědi v Hindukusi neziji, to je úplný nesmysl. Pokud tam jsou problémy s medvědy, tak jsou to buď medvědi hnědí nebo ušatí, ale ti hnědí, kteří běžné vystupují dost vysoko do hor.
Odpovědět
VJ

Václav John

8.8.2022 17:40 Reaguje na Václav John
vypadlo mi slovo "spíš" (spíš ti hnědí). Jinak mapky rozšíření medvědů najdete i na Wikipedii, medvěd lední žije jen v Arktidě okolo severního pólu - takže Grónsko, Špicberky, severní Kanada nebo Aljaška, severní pobřeží Ruska, všechno tisíce kilometrů daleko od Hindúkuše.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.8.2022 18:33
Někteří sýčkují, že s postupující klimazměnou, jak roztaje led, medvědi lední se utopí. Ona zas tak rychlá nebude, to spíše se budou živit kadavery velryb na pobřeží, na skládkách odpadu vyspělé civilizace, případně je kodiaci přeškolí na lov lososů a zimní spánek. A bude jich spíše méně než více.
Odpovědět
kk

karel krasensky

8.8.2022 18:37 Reaguje na Karel Zvářal
To jím naštěstí v Hindukuši nehrozí.A navíc tam mají jako potravní nabídku kozorožce a argali.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.8.2022 18:56 Reaguje na karel krasensky
V Hindukuši plánuje Elon Musk vybudovat zoopark, spolu s jedním pražským odborníkem, kam by soustředili ohrožené arktické druhy. S energetickou krizí budou zakázány kremace, supi to všechno nezvládnou, tak o přebytky se postarají lední medvědi. myslím, že je to dobrý projekt, určitě bude podpořen významnou dotací v rámci WU.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.8.2022 19:17 Reaguje na Karel Zvářal
To je tzv. Otův humor, od kterého jsem to pochytil. (pozn. Ota Č. byl známý český komentátor).
Odpovědět
kk

karel krasensky

8.8.2022 19:22 Reaguje na Karel Zvářal
Tím příspěvkm Otuv humor jste to celé zazdil.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.8.2022 19:54 Reaguje na karel krasensky
Chtěl jsem ušetřit pana Johna infarktovým situacím při zuřivém gůglení. Spíše jsem čekal, že uhodnete toho odborníka z Prahe, má takové moderní jméno...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.8.2022 20:23 Reaguje na karel krasensky
Čovek aby z toho marasmu nezbláznil, tak si občas vypomůže tím švejkovsko-cimrmanovským přístupem.
Odpovědět
kk

karel krasensky

8.8.2022 19:20 Reaguje na Karel Zvářal
Děkují za informaci.O tom jsem nevěděl.Dnes kdy je ohrožená samotná existence planety Země jde o výborný počin pana Muska,který zaslouží Nobelovou cenu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.8.2022 19:41
A nebylo lepší medvěda nechat být a utratit tu turistku? Těch medvědů je mnohem míň.
Odpovědět
MV

Milan Vítkovič

8.8.2022 21:22 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To je otázka do pranice, vzhledem k tomu, že jim ve Francii neteče voda, méďa chudák spanikařil nad skoro dvoumetrovým tchořem... to se může stát každýmu, no né?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist