https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ledovce-ve-svycarsku-se-letos-vinou-oteplovani-zmensily-nejvice-za-100-let?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ledovce ve Švýcarsku se letos vinou oteplování zmenšily nejvíce za 100 let

29.9.2022 01:04 (ČTK)
V průměru se ledovce ztenčily o tři metry a některé menší prakticky úplně zmizely. To se týká například ledovců Pizol, Vadret dal Corvatsch nebo Schwarzbachfirn.
V průměru se ledovce ztenčily o tři metry a některé menší prakticky úplně zmizely. To se týká například ledovců Pizol, Vadret dal Corvatsch nebo Schwarzbachfirn.
Ledovce ve Švýcarsku se letos vinou globálních změn klimatu zmenšily nejvíce za posledních 100 let, co se provádí pravidelné měření. Odtály tři kubické kilometry ledu, celkově se ledovce za jediný rok zmenšily o šest procent. Ve své aktualizované zprávě o tom informovala švýcarská akademie věd. Podle vědců se úbytek o dvě procenta objemu ročně považuje už za extrémní.
reklama

 

Letošek přepsal rekord z roku 2003, kdy kvůli vlnám veder tály ledovce ve švýcarských Alpách dosud nejrychleji. V průměru se ledovce ztenčily o tři metry a některé menší prakticky úplně zmizely. To se týká například ledovců Pizol, Vadret dal Corvatsch nebo Schwarzbachfirn, kde už se dál neměří, protože není co měřit. Například v Engadinu se ledovec ztenčil o čtyři až šest metrů, což je dvojnásobek proti dosavadnímu maximu.

Podle odborníků tají ledovce rychleji nejen kvůli vyšším teplotám, ale i kvůli menší sněhové pokrývce, která ledovce chrání. Letos na jaře navíc spadl ve švýcarských Alpách písek ze Sahary, který ledové plochy zbarvil, a přitáhl k nim tak i více slunečního záření.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

29.9.2022 15:19
To je děsivé, pořád se to zrychluje a nejhorší je, že to konec nemá.
Máme dopadnout takto?
"Zatímco na Zemi se vyvinuly nespočetné formy života, je Venuše doslova pekelnou planetou. Pod jejími oranžově-žlutými mraky z kyseliny sírové dosáhl skleníkový efekt apokalyptických rozměrů".
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

29.9.2022 18:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Čo Venuša, Jupiter!!!!! https://www.stoplusjednicka.cz/astronomove-na-jupiteru-detekovali-gigantickou-vlnu-horka-s-teplotou-700-degc?fbclid=IwAR1kmfAkNxhn4tsSMRL6a3-dF1gDWCJ8VpW1Jt1yDnM895bGLNveQYvuXws
James O'Donoghue z japonské vesmírné agentury JAXA a jeho spolupracovníci nedávno učinili překvapivý objev, když na severní polokouli Jupiteru vystopovali gigantickou „vlnu horka“. Podobné horké vlny „zná“ i naše atmosféra, ovšem vlna horka, kterou zaznamenali vědci na Jupiteru, se s ničím na Zemi nedá srovnat. Její velikost činila okolo 130 tisíc kilometrů, což je více než 10 průměrů Země. Teplota v těchto místech atmosféry dosahovala impozantních 700 °C.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.9.2022 19:44 Reaguje na Pavel Hanzl
U Hanzlů se zase bojí čerta , klídek, ten bude chodit až na Mikuláše.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

29.9.2022 20:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Zbytečně plýtváte energií. Akorát dostanete kartáč od popíračů. :D Začnou vám tu psát, že za tím stojí magická moc Jupitera, nebo jiné Kalendovic bláboly. :D
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.9.2022 20:10
Mohlo by tát ještě rychleji, kdyby došel někdo s křoviňákem (či bruskou) a ten zelený bovdel z těch skla odstranil.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.9.2022 20:11
skal
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

30.9.2022 08:24
https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3532904-zahada-kosmickych-rozmeru-masivni-boure-na-polech-jupiteru-vydrzi-cele-roky?fbclid=IwAR2h3EJMpeV7hwlvFLFLG7xztZEBJFuEs7wC0Hz_wpHIemC7fMD9qI_2XTY Z Jupitera ešte toľko, veľmi málo vieme o tom prečo sa to deje. Ale na druhej strane sme si úplne istí, že zmena koncetrácie CO2 z 0.03 % na 0.04% vyvolá gigantické zmeny.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist