https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesni-sprava-usa-pripustila-ze-muze-za-obri-pozar-v-novem-mexiku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesní správa USA připustila, že může za obří požár v Novém Mexiku

30.5.2022 01:58 | SANTA FE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | skeeze / Pixabay
Lesní správa Spojených států (USFS) připustila, že její pracovníci v Novém Mexiku způsobili dva požáry, které se později rozrostly v nejrozsáhlejší katastrofu tohoto druhu, jakou kdy v tomto státu zaznamenali. Guvernérka Nového Mexika proto žádá, aby plnou odpovědnost za požár převzala federální vláda, napsala agentura Reuters.
reklama

 

Vyšetřovatelé lesní správy zjistili, že první část obřího požáru na severovýchod od Santa Fe vznikla od větví, které pálili lesní dělníci. Domnívali se, že vyhasly, ale nebylo tomu tak a 19. dubna začalo hořet. Požár se 22. dubna kvůli silnému větru spojil s ohněm z druhé lokality. V té začalo hořet poté, co se dělníkům kontrolované vypalování porostů 6. dubna vymklo zpod kontroly. Plameny zachvátily území o rozloze 126 319 hektarů, což odpovídá širší oblasti Londýna. Shořely stovky domů i lesy, které po staletí využívali domorodí obyvatelé Nového Mexika.

Britský internetový deník The Independent uvádí, že kontrolované vypalování doporučují lesníkům někteří odborníci. Shoří při něm uschlé rostliny, čímž se zabrání vzniku požárů katastrofálních rozměrů.

"Bolest a utrpení, jaké lesní správa Spojených států, která má být strážkyní naší krajiny, způsobila obyvatelům Nového Mexika, jsou nepochopitelné," řekla novomexická guvernérka Michelle Lujanová Grishamová. Dodala, že vyšetřování vedené lesní správou je prvním krokem k tomu, aby vláda ve Washingtonu převzala plnou odpovědnost za zničení majetku, evakuaci desítek tisíc lidí i za milionové náklady, které jí vedenému státu vznikly kvůli požáru.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

30.5.2022 07:28
Njn, to je tak, když kontrolované vypalovaní přeroste v nekontrolované. S ohněm není radno si moc zahrávat.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist