https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-rozsirily-vydejny-zveriny-o-ctvrtinu-na-54-zajem-je-hlavne-o-divocaky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR rozšířily výdejny zvěřiny o čtvrtinu na 54, zájem je hlavně o divočáky

15.8.2023 00:49 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Zdroj | Lesy ČR
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zvýšil o čtvrtinu počet prodejních míst zvěřiny. Prostřednictvím 54 výdejen chce uspokojit poptávku lidí po čerstvé zvěřině. "Zájem je stále velký, takže jsme na dalších jedenácti místech pořídili chladicí boxy k uchování ulovené zvěře, nově například v Jindřichově Hradci, Telči, Toužimi nebo Stříbře," uvedl výrobně-technický ředitel LČR Libor Strakoš. LČR, které spravují téměř polovinu lesů v ČR, s projektem prodeje zvěřiny pod značkou Z lesa na stůl začaly v roce 2020.
reklama

 

Loni podnik zvýšil meziročně prodej zvěřiny o pět procent na 29 tun. "Za prvních sedm měsíců letošního roku šlo o 11 tun a 400 vyřízených objednávek. Největší zájem očekáváme s příchodem podzimu, tedy v hlavní lovecké sezóně," doplnila mluvčí LČR Eva Jouklová. Největší zájem je podle ní o kusy o váze deset až 30 kilogramů. Z jednotlivých druhů je poptávka hlavně po mase divočáků, srnčím a daňčím. Regionálně je nejvíce objednávek na jižní Moravě, Beskydech a ve východních a v severních Čechách.

Objednávku zájemci mohou učinit prostřednictvím formuláře na webu zlesanastul, na němž jsou i výdejny zvěřiny provozované Vojenskými lesy a statky ČR. "Podle veterinárních předpisů můžeme maloodběratelům prodávat pouze celé kusy zvěřiny v kůži. Někdo si ale se zpracováním masa neporadí. Ve středních Čechách a na jižní Moravě si tedy zájemci mohou na našich lesních závodech Konopiště a Židlochovice koupit už staženou zvěřinu nebo její část," uvedl Strakoš.

Lesy ČR na jaře uvedly, že budou investovat zhruba 35 milionů korun do výstavby dvou provozů na zpracování zvěřiny na finální potravinářské výrobky. Chtěly by v nich ročně zpracovat kolem 190 tun zvěřiny nejen na balené maso, ale i na uzenářské výrobky, paštiky a další lahůdky.

Zatím má podnik zpracovnu zvěřiny v Klínech na Lesní správě Litvínov, kterou hodlá adaptovat a rozšířit i na výrobnu potravinářských produktů s roční zpracovatelskou kapacitou asi 70 tun. Novou výrobnu podnik hodlá vybudovat do roku 2024 v Lesním závodu v Židlochovicích. Zpracovatelská kapacita židlochovického provozu by měla být asi 120 tun ročně.

Podnik na webu připomíná, že spotřeba nutričně hodnotné zvěřiny v ČR je pouhý jeden kilogram na osobu za rok, zatímco průměrná roční spotřeba masa hospodářsky chovaných zvířat je přes 80 kilogramů na osobu.

Lesy ČR, které spravují téměř polovinu lesů v zemi, letos zvyšují počet honiteb ve vlastní režii, aby měly větší vliv na stav lesa a mohly účinněji redukovat přemnoženou zvěř. S nárůstem ploch honiteb ve vlastní režii a nutností zvýšeného lovu podnik počítá s tím, že významně zvýší odstřely zvěře. Například odlov spárkaté zvěře, kam patří zejména srnčí zvěř, by se měl v režijních honitbách postupně zvýšit z loňských asi 12.500 kusů až na 25.000 až 26.000 kusů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist