https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-stale-nabizeji-odmenu-200.000-kc-za-dopadeni-pytlaku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR stále nabízejí odměnu 200 000 Kč za dopadení pytláků

2.2.2022 11:39 (ČTK)
"Nechybělo paroží a kusy nebyly ani připravené na odcizení masa. Prostě je někdo zastřelil a nechal ležet. Oba jeleni byli mladí. Je to velká škoda, kterou penězi nevyvážíte," uvedl tehdy vedoucí mikulovského polesí Zdeněk Piskač.
"Nechybělo paroží a kusy nebyly ani připravené na odcizení masa. Prostě je někdo zastřelil a nechal ležet. Oba jeleni byli mladí. Je to velká škoda, kterou penězi nevyvážíte," uvedl tehdy vedoucí mikulovského polesí Zdeněk Piskač.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lesy ČR stále nabízejí odměnu 200 000 korun za odhalení pachatele či pachatelů, kteří loni v říjnu zastřelili několik kusů zvěře v oborách nedaleko Mikulova na Břeclavsku. Odměnu státní podnik vypsal v listopadu, na výzvu ale nikdo nereagoval, napsala mluvčí státního podniku Eva Jouklová. Pachatelé v oborách způsobili škodu ve stovkách tisíc korun.
reklama

 

Pytláci loni v říjnu v oborách Bulhary a Klentnice podle mluvčí zastřelili dva dospělé jeleny, daňka a laň. Policie ale podle mluvčí vyšetřuje v této oblasti i řadu dalších případů.

"V minulosti lidé nelegálně lovili zvěř kvůli masu. V posledních letech jde ale jen o zabití zvířete, což vnímám jako zvrácenost, které je třeba čelit. Proto vyzýváme po dohodě s policií veřejnost, aby nám pomohla pytláka za slíbenou odměnu odhalit," uvedl už dříve generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Lesníci nalezli ve druhé polovině října zastřeleného daňka a asi 200 metrů od něj jelena a laň. Po několika dnech našli dalšího usmrceného jelena. "Nechybělo paroží a kusy nebyly ani připravené na odcizení masa. Prostě je někdo zastřelil a nechal ležet. Oba jeleni byli mladí. Je to velká škoda, kterou penězi nevyvážíte," uvedl tehdy vedoucí mikulovského polesí Zdeněk Piskač.

Obdobným případem zastřeleného daňka se lesníci zabývali v srpnu, zabitou a na místě ponechanou laň našli v první polovině roku. Ve stejné oblasti usmrtil pytlák v květnu 2019 velkého jelena, jakých je podle lesníků velmi málo. I tehdy šlo podle nich nejen o ztrátu finanční, ale také chovatelskou.

Informace o možném pachateli lze zaslat na policejní e-mail miloslav.skoupy@pcr.cz nebo je oznámit v pracovní dny od 7:00 do 15:00 na telefonu 974 632 539.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist