https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-zrusi-krajska-reditelstvi-a-slouci-cast-lesnich-sprav.experti-zmeny-kritizuji?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR zruší krajská ředitelství a sloučí část lesních správ. Experti změny kritizují

20.8.2020 11:55 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Chystanou změnu kritizují někteří lesničtí experti, chybí jim diskuze o tom, proč taková změna přichází a co má přinést za užitek.
Chystanou změnu kritizují někteří lesničtí experti, chybí jim diskuze o tom, proč taková změna přichází a co má přinést za užitek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) má od ledna kvůli úsporám výrazně změnit organizační strukturu. Místo dosavadních 11 krajských ředitelství má mít sedm ředitelství oblastních. Sloučit se mají i některé lesní správy a zánik čeká na všech sedm správ toků. Podle Hospodářských novin (HN) to vyplývá z dokumentu, který už schválil generální ředitel Josef Vojáček. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v Česku.
reklama

 

Z dosavadních krajských ředitelství ČR by měla zaniknout čtyři, a to v Šumperku, Brně, Liberci a Plzni. Lesní správy ze čtyř rušených krajských centrál se přiřadí k sedmi nově vzniklým oblastním ředitelstvím.

Podle mluvčího LČR Martina Zajíčka se úprava organizační struktury nijak nedotkne počtu provozních pracovníků. Změnu už podle něj schválilo ministerstvo zemědělství, které je zřizovatelem LČR, i dozorčí rada firmy.

Chystanou změnu kritizují někteří lesničtí experti. Vadí jim, že tak závažným změnám nepředcházela širší odborná diskuse. "Nikdo dosud neví, proč taková změna přichází a co od ní čekají," cituje deník poslance a lesnického experta Pirátské strany Radka Holomčíka.

Podle děkana Lesnické a dřevařské fakulty brněnské Mendelovy univerzity Libora Jankovského není z dosud známých informací o reorganizaci jasné, jestli proměna přinese nějaký užitek. "U slučování lesních správ na severní Moravě a ve Slezsku do velkých jednotek lze pochybovat, zda takové celky budou i kvůli dostupnosti a velkým vzdálenostem fungovat," řekl Jankovský HN.

Také Hnutí DUHA považuje reorganizaci za zcela netransparentní a nesystémový krok. "Ředitelství LČR chce sloučit lesní správy na severní Moravě, na kterých kalamita proběhla, nebo které ji aktuálně musí čelit. Tedy lesní správy s největším zatížením - jak s ochranou proti kůrovci, tak s obnovou lesů," popisuje Jaromír Bláha, lesnický expert Hnutí DUHA. Podle jeho slov se přitom jedná o kvalitně vedené lesní správy, které jsou známé uplatňováním moderních přírodě blízkých lesnich postupů.

Jaromír Bláha dále upozorňuje, že plánovaným krokem LČR se zároveň sníží i počet honiteb, v nichž si myslivecké hospodaření řídili sami lesníci. "Rušení krajských ředitelství jako mezičlánku v řízení podniku by mělo smysl, kdyby ředitelství v Hradci Králové zároveň přeneslo větší kompetence, pravomoci a zodpovědnost na jednotlivé lesní správce a revírníky. Nic takového ale návrh reorganizace nepřináší," uvádí ve svém komentáři.

Hospodaření LČR se loni kvůli kůrovcové kalamitě propadlo do ztráty 790 milionů korun ze zisku 70 milionů v roce 2018. V koncepci hospodaření Lesy ČR počítají letos se ztrátou 1,9 miliardy korun. Kůrovcová kalamita způsobuje přetlak nabídky dřeva na trhu a pád cen.

Těžbu dřeva Lesy ČR kvůli kůrovci loni zvedly o 30 procent na rekordních 13,9 milionu metrů krychlových. Těžba jen kůrovcového dřeva loni vzrostla o 62 procent na 9,7 milionu metrů krychlových.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

20.8.2020 19:10

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist