https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-zvysi-zalesneni-skoro-o-tretinu-na-rekordnich-21.000-ha
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR zvýší zalesnění skoro o třetinu na rekordních 21.000 ha

26.3.2021 01:18 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
V nových výsadbách v nižších polohách podle Jouklové dominuje se čtvrtinovým podílem dub. Ve středních polohách především buk s 20 procenty a dále borovice a javor, každý druh s asi osmi procenty. Dále státní lesníci sázejí lípu, olši, modřín, jedli, douglasku, třešeň, topol. Smrk má významnější zastoupení především v chladnějších a vyšších polohách, a to zhruba 19 procent.
V nových výsadbách v nižších polohách podle Jouklové dominuje se čtvrtinovým podílem dub. Ve středních polohách především buk s 20 procenty a dále borovice a javor, každý druh s asi osmi procenty. Dále státní lesníci sázejí lípu, olši, modřín, jedli, douglasku, třešeň, topol. Smrk má významnější zastoupení především v chladnějších a vyšších polohách, a to zhruba 19 procent.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) letos hodlá zalesnit rekordních 21 000 hektarů holin. Proti loňskému zalesnění 16 000 hektarů to představuje nárůst o 31 procent. Plocha holin kvůli masivní těžbě kůrovcového dřeva ke konci loňského roku ve státních lesích vzrostla o šest procent na 32 544 hektarů, sdělila mluvčí LČR Eva Jouklová. LČR patří téměř polovina lesů v ČR. Jarní výsadby již začaly.
 

Na letošní zalesnění státní podnik a jeho smluvní partneři použijí kolem 85 milionů sazenic stromků, zatímco loni vysázeli 74 milionů stromků. "Při obnově lesa používáme směs dřevin, která odpovídá místním podmínkám. Listnáče v obnově tvoří 67 procent, jehličnany 33 procent," uvedla mluvčí. U přibližně 3500 hektarů podnik použije přirozenou obnovu, kdy na připravenou plochu nechají lesníci nalétnout semena z již vzrostlých stromů takzvaného mateřského porostu.

V nových výsadbách v nižších polohách podle Jouklové dominuje se čtvrtinovým podílem dub. Ve středních polohách především buk s 20 procenty a dále borovice a javor, každý druh s asi osmi procenty. Dále státní lesníci sázejí lípu, olši, modřín, jedli, douglasku, třešeň, topol. Smrk má významnější zastoupení především v chladnějších a vyšších polohách, a to zhruba 19 procent. "Druhově i věkově pestré porosty budou odolnější vůči klimatické změně a současně zajistí dostatečnou produkci dřeva," uvedla mluvčí.

Do zalesnění se již pustily i Městské lesy Hradce Králové. Letos počítají s obnovou přibližně 20 hektarů lesa, z nichž přirozená obnova zajistí asi polovinu. "Začali jsme s výsadbami borovice lesní na rekultivovaném písníku Marokánka," řekl ČTK nadlesní podniku Tomáš Jankovský. Přes 90 procent nových výsadeb budou, stejně jako v minulých letech, tvořit listnáče, především duby a javory. Borovici patří přirozená obnova. "S pořízením sadebního materiálu letos problémy nebyly, sehnat šel skoro jakýkoliv druh," uvedl Jankovský.

Prioritou lesníků je nadále zvládnutí kůrovcové kalamity rychlou těžbou napadených porostů. "Snad máme nejhorší za sebou, ale závisí to do značné míry na rychlém zpracování napadeného dříví všemi vlastníky a i na počasí v letošním roce," uvedla mluvčí státních lesů. Kalamita podle Lesů ČR nyní kulminuje v Ústeckém a Libereckém kraji. "Konkrétně na Děčínsku v těsné blízkosti národního parku (České Švýcarsko), dále na Českolipsku a Liberecku," uvedla Jouklová.

Lesy ČR loni zvýšily těžbu dřeva o tři procenta na rekordních 14,35 milionu metrů krychlových. Nepokračoval tak razantní nárůst z roku 2019, kdy těžba kvůli masivnímu šíření kůrovce vzrostla meziročně o 30 procent na 13,9 milionu metrů krychlových.


reklama

 
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

26.3.2021 05:44
v názvu má být zalesňování.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.3.2021 06:57 Reaguje na Katka Pazderů
Co chcete po pisálcích, kteří jsou rádi, že umí bušit do klávesnice. Kdysi mohl dělat novináře pouze absolvent Karlovy univerzity, dneska stačí, když se umí jakžtakž vyjadřovat. Takže se potkáváme s pisálky, kterým je jedno, zda to jsou hodinky nebo holínky. Obojí se přece natahuje.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

26.3.2021 09:53 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ono spíš půjde o to jaké má kdo priority víme... někdo řeší "konec světa" a někdo raději jak se má jaké slovo správně napsat....

Za mě je toto důkaz spíš toho, že jde Ekolistu spíš o podstatu věci než o absolutně exaktní formu jakou to podají...

Inteligentní člověk pochopí co chce kdo říct i když autor vyjádření udělá třeba gramatickou nebo jinou češtinářskou chybu. Ale hlavně jde spíš o projev nastavení hodnotového žebříčku řekl bych. A taky o to, že hodně lidí nemá k tématu co rozumného říct, a tak raději švejkuje a hledá chyby na druhých...

Apropo.... proč sem teda ty "pisálky", na které tak nadáváte, chodíte číst?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.3.2021 10:51 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Pokud někdo informuje oficiální cestou, kromě obsahu informace by měl zvážit i formu sdělení. Aby se nestalo, že kvůli nevhodné formě adresátům sdělení neunikl obsah tohoto sdělení. A pokud Vás zajímá, proč sem chodím číst, tak je to proto, že mezi články se najdou i takové, které mají svoji hodnotu a kromě toho se tu setkávám s lidmi, kterých si vážím pro jejich postoje a rozhled.
Odpovědět
MG

Milan G

26.3.2021 13:16 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To s těmi lidmi máte na mysli setkávání s Kašpárkem?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.3.2021 16:27 Reaguje na Milan G
To je takový nechtěný "bonus", ale co se dá dělat. Život není jenom jarní procházka růžovou zahradou.
Odpovědět
MG

Milan G

26.3.2021 17:40 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Je tady šest příspěvků a ani jeden k tématu. Podle pravidel by to měl p. Mach všechno vymazat.

Takže já musím říct, že i přes ty gramatické chyby mně ten článek potěšil. Chápu, že Kašpárkovi nevyhovuje, že LČR dělají i záslužné věci. Druhově i věkově různé porosty, tak jak si všichni přáli, ale přesto žádná pochvala.
Odpovědět
li

26.3.2021 21:24 Reaguje na Milan G
Na to nemá čas,on řeší konec světa.Zajímalo by mě jestli chodí ven-dnes zpěv ptáků,spousta hmyzu,včely bzučely jak diví,pupeny na stromech,tráva se začíná zelenat-všechno jak má být.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

31.3.2021 12:34 Reaguje na
Chtěl bych mít tak jednoduché přemýšlení jako vy s Mildou.... život musí být velice krásný...
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

31.3.2021 12:45 Reaguje na
Víte realita, opakuji realita... je taková, že již dnes neexistuje svět jaký byl... tím myslím, že dnešní planeta je již jen třeba 80% toho co tu dřív bylo... ale pro vás pořád pohodička.... zajímalo by mě jenom na kolik procentech oproti původnímu (dejme tomu rok 1900) by pro vás už byl konec světa.... to bych si rád poslechl... víte paralelní svět, který je úplně v pořádku je jen ve vaší (a vám podobným) hlavě....

Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

31.3.2021 12:38 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vy máte asi rád, když jsou všichni podle pravítka. Jak vás to učili během normalizace.... já jsem spíš pro autentičnost a vůbec mě nezajímá co si o mě kdo myslí... to bude ten generační rozdíl... :)

Škoda, že většině rozumným lidem se do toho svinstva pod články vůbec nechce vstupovat.... to by jste teprve viděli autentický pohled na věc... :)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist