https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberec-je-mezi-100-mesty-jez-maji-byt-do-roku-2030-klimaticky-neutralni?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberec je mezi 100 městy, jež mají být do roku 2030 klimaticky neutrální

7.5.2022 01:17 | LIBEREC (ČTK)
Liberec se jako jediný z Česka dostal mezi 100 měst, které se zúčastní takzvané mise Evropské unie zaměřené na vznik klimaticky neutrálních a inteligentních měst do roku 2030. ČTK o tom informoval mluvčí liberecké radnice Tomáš Tesař.
reklama

 

"Vedení města Liberce se nyní seznámí s podmínkami mise. Na základě nich se pak rozhodne, jaké případné konkrétní kroky v rámci tohoto projektu bude připravovat," uvedl Tesař.

Seznam vybraných měst zveřejnila Evropská komise. Zastupují všech 27 členských států a dalších 12 měst je v zemích přidružených k programu EU pro výzkum a inovace Horizont Evropa či v zemích s potenciálem přidružení k tomuto programu.

"Aby se mohly zahájit inovace vedoucí ke klimatické neutralitě do roku 2030, mise zaměřená na města získá na období 2022–2023 360 milionů eur (8,887 mld. Kč) z prostředků programu Horizont Evropa. Akce v oblasti výzkumu a inovací se zaměří na čistou mobilitu, energetickou účinnost a ekologické městské plánování a nabídnou možnost vytvářet společné iniciativy a posilovat spolupráci v součinnosti s dalšími programy EU," uvedla Evropská komise v tiskové zprávě.

Komise vyzve každé ze 100 vybraných měst, aby vypracovalo klimatickou smlouvu, která bude zahrnovat celkový plán pro dosažení klimatické neutrality ve všech odvětvích, jako jsou energetika, budovy, nakládání s odpady či doprava. Do tohoto procesu by měli být zapojeni občané, výzkumné organizace i soukromý sektor.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

7.5.2022 07:04
Kdyby věděli, co je Liberec, tak by zjistili, že je to dost úsměvná představa.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.5.2022 07:31 Reaguje na Jaroslav Řezáč
a pro ty co neví, tak si vybrali nejzadluženější město v Republice a vzhledem k tomu, že k dotaci je potřeba i spoluúčast, tak je jasný, kde to vezmou...
Odpovědět
va

vaber

7.5.2022 09:01
marně hledám co to ta klimatická neutralita města je a v čem bude Liberec vynikat?
znamená to ,že Liberec nebude produkovat odpady, nebude spalovat fosilní paliva ,nebude vypouštět špinavou vodu , co vypustí, vyčistí tak ,že ji bude znova používat,co další ještě?
ovšem je třeba ohromit plebs,
ovšem mnozí už jásají, klimatická změna je tímto nic neříkajícím termínem téměř poražena
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.5.2022 09:43 Reaguje na vaber
pojem klimatická neutralita je v podstatě heslo na úrovni floskule. Zvolit 100 měst jako klimaticky neutrálních je opravdu dost velký nesmysl, protože klimatická neutralita je hlavně vázaná na nulové skleníkové plyny. Ono to je trochu více rovin, jedna z nich je, kolik samo o sobě produjuje skleníkových plynů a další je kolik skleníkových plynů dováží, tedy vyříznout z globálního problému 100 měst když jsou závislé na celé situaci která je v každém státu je úsměvné násobně. Ono ty sklníkové plyny vytváříme buď přímo či nepřímo. tj. dovozem nebo přímou činností. Ono sice dovezete solární penel ale někdo ho musel někde vyrobit a ti " výrobci" rozhodně nejedou v systému klimatické neutrality, takže to je takové legrační, jak se snaží ucpávat díru v přehradě papírovými smotky Bruselské byrokracie, kterou platíme všichni....kdybch to zveličil, tak se v podstatě vytváří 100 Potěmkinových vesnic " ekologizaci" což Bruselu nedělá žádný problém, neb dokáže zakázat kde co, jen proto, aby to zakázané kde co se dovezlo z Austrálie nebo z Jižní Ameriky
Odpovědět
ig

7.5.2022 11:48
ROTFL
Ovšem je to bezpečně za životností městské rady, navíc si už nikdo nebude pamatovat, že někdy někdo takový závazek přijal a pokud přeci jenom ano, snadno se to popře.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.5.2022 12:48
No co, když se to nepodaří splnit, jako že ne:-), tak se to holt přejmenuje zpátky na Reichenberg a jsou z toho venku:-))).
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist