https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecky-kraj-je-s-dohodou-spokojen-ochrani-obyvatele-a-prinese-kompenzace?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecký kraj je s dohodou spokojen, ochrání obyvatele a přinese kompenzace

3.2.2022 16:55 | LIBEREC (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Liberecký kraj je s česko-polskou dohodou, kterou dnes v Praze podepsali premiéři Česka a Polska, spokojen. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) mezistátní dohoda ochrání české obyvatele i krajinu a přinese také finanční kompenzace. Ty budou určeny na nové zdroje vody, ale také na sledování kvality ovzduší, hluku, poklesu terénu a výši prašnosti na česko-polské hranici blízko dolu, řekl ČTK hejtman.
reklama

 
Důl Turów u česko-polské hranice zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, je v oblasti dominantním zaměstnavatelem, těžit tam chce do roku 2044. Obyvatelé z příhraničí se obávají zvýšeného hluku, prašnosti a především ztráty zdrojů pitné vody. Už dnes voda ze studní u hranic mizí, dokládá to i monitoring České geologické služby.

Liberecký kraj požadoval, aby v dohodě bylo zakotveno devět klíčových principů, které ochrání české obyvatele i dotčené území u hranic před negativními dopady rozšiřující se těžby. "Zřejmě nejdůležitější z nich je umožnění kontroly činnosti v dole a systematický monitoring všech negativních dopadů spojených s rozšiřováním těžby. To je něco, co jsme do dnešní doby vůbec neměli a neměli jsme ani možnost s někým na polské straně případné porušování limitů řešit," řekl Půta.

České straně se podle hejtmana také podařilo vyjednat souhlas s nezávislou kontrolou mezistátní dohody ze strany Soudního dvora Evropské unie po dobu nejméně pěti let. Liberecký kraj původně požadoval období desetileté. "Ale pět let považuji za největší kompromis, který umožnil, aby dohoda byla vůbec uzavřena," dodal.

Polská strana se podle hejtmana v uzavřené dohodě zavázala k tomu, že na transparentní účet Libereckého kraje "Fond Turów ČR-PL" pošle 35 milionů eur (851 mil. Kč). Z toho Polský stát dá 25 milionů eur (608 mil. Kč) a provozovatel dolu, společnost PGE, deset milionů eur (243 mil. Kč). Vyčíslení finančních nákladů vychází z podkladů od obcí dotčených úbytky vody a vodárenských společností. "Jsem rád, že se bude polská společnost PGE přímo podílet na řešení negativních dopadů těžby hnědého uhlí v povrchovém dole," uvedl liberecký radní pro životní prostředí Václav Židek (Piráti).

Peníze použije Liberecký kraj na konkrétní projekty v nejbližším okolí dolu Turów na českém území - na výstavbu náhradních vodovodů a sítí. "Budou ale určeny také na sledování stavu budov, které jsou především nejblíže dolu v obci Uhelná, Oldřichov na Hranicích," řekl hejtman. Podmínky čerpání peněz z Fondu Turów zveřejní podle něj kraj co nejdříve. "Už nyní ale mohu říct, že počítáme s vícezdrojovým financováním. Nejprve se musíme sejít s dotčenými obcemi a vodárenskými společnostmi, ale i se zástupci ministerstva zemědělství," doplnil Půta.

Dohodu uvítal i Josef Horinka (Starostové pro Liberecký kraj), starosta příhraničního Hrádku nad Nisou, jehož části Uhelná a Václavice jsou těžbou na polské straně postiženy nejvíce. "Jsem rád, že se obě strany vrátily k jednacímu stolu a nalezly kompromis, jak vleklý spor vyřešit," uvedl Horinka. Starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka (ODS) doplnil: "Při současných stále rostoucích cenách stavebního materiálu platí, čím dříve, tím lépe. Nyní máme konečně jistotu, že na investice budou i finance."


reklama

Leona Vacková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

3.2.2022 16:13
Politici a úředníci jsou pokojení. A jak se na dohodu tváří obyčejní lidé?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.2.2022 19:44 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
že se zlegalizoval stav, který Polsko chtělo, jen do toho bude pindat víc lidí a těžit se bude dál. Odtoku vody se nezabrání a vysoušení půdy taky ne. Vlk se nažral a koza zůstala celá
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

3.2.2022 21:16 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Vysoušení půdy? Čím jako?

Chladící věže vytvoří malý vodní cyklys tolik opěvovaný zdejšími odborníky na klima.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.2.2022 06:07 Reaguje na Jiří Svoboda
to co píšete smysl nedává...protože okolo chladírenských věží je cca 40 km oblast, která se díky těm věžím vysušila. Ono totiž ubylo atmosferické vlhkosti. Ona ta pára tak rychle ze 100 stupňů nezkondenzuje a negativně ovlivňuje klima okolo, ten efekt byl pojmenovaný třeba u Temelína
Odpovědět
rl

rýpal lesní

3.2.2022 23:02
Fiala si za peníze ČR udělal zavázaného přítele v polském premieru Morawieckém, neboťje zřejmé, že by Morawieckému hrozilo vyšetřování za situaci, že Rzecz Pospolita Polska musí platit tak vysoké pokuty. A právě proto Péťa přispěchal s dopomocí, aby nevznikl skandál názorově blízké straně a prodloužené ruce USA, a ustoupil ze zásad takovým způsobem, že znemožnil jak prosazení oprávněného zájmu občanů České republiky v žitavské pánvi, na Hradecku a okolí Uhlelné, tak i otevřel stejnou možnost škod i v oblasti Frýdlantska, a to v celkové výši, na kterou ČR nemá ani potřebné finanční zdroje.

Mimo to zřejmě kalkuluje, že se zbaví u letošních komunálních voleb zástupců obcí hájících obce a budou zde obdobným postupem instalováni kývalové ve prospěch těžby.

V otázce kompenzací vyměnil nárok za šidítko, a to ještě jen slíbené, a zbavuje předem se možnosti ochrany ESD ve věci Turowa. Objem kompenzace dohodnutý zcela jistě není dostatečným ani zčásti pro řešení dopadů těžby na přírodu a životní prostředí na území ČR. Na TK nezazněly potřebné finanční náklady celkové, které polská strana očekává, nikde nebylo slyšet uznání poláků škody, nikde nebylo řečeno (ba přímo bylo popřeno), že Polsko uznává důvodnost českých požadavků.

Hraje se zde špinavá politika, jak ji známe z časů privatizace, Klause, Topolánka, bez názorů obcí, občanů, bez připuštění aktivit a informování o stavu vyjednávání, padají jakési utajené dohody, o kterých nejsou podávány informace a text smlouvy nebyl doposud ani zveřejněn. Jen se vágně popisuje, jak je pro nás výhodná.

Premiér Fiala zdá se, usilovně trénuje na Mnichov. Další kolo asi mezitím projednává pan Farský (nomen omen) v USA.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist