https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-mohou-prispivat-na-turisticke-vybaveni-narodniho-parku-ceske-svycarsko?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé mohou přispívat na turistické vybavení Národního parku České Švýcarsko

26.7.2021 15:10 | JETŘICHOVICE (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | piqsels
Lidé mohou na sbírkový účet přispět prostřednictvím dárkového terminálu umístěného v informačním centru v Jetřichovicích na Děčínsku na turistické vybavení Národního parku České Švýcarsko. Terminál od července umožňuje darování částky v rozmezí 25 až 400 korun, kterou přístroj odečte z debetní či kreditní karty, uvedl mluvčí Správy parku Tomáš Salov.
reklama

 

Výtěžek sbírky využije Správa parku na údržbu a opravy menších kulturně-historických a turistických instalací, například drobných památek v krajině, turistických posezení a přístřešků, informačních systémů a dalších.

"Ze státního rozpočtu nebo evropských fondů je někdy paradoxně snazší získat peníze na větší záměry, než na ty drobnější. Drobní dárci nám mohou pomoci při vytváření laskavého vzhledu regionu, všichni víme, jak moc dokáže potěšit stylově vyřezávaná lavička nebo třeba kvalitně zrestaurovaný obrázek ve výklenkové kapličce," řekl ředitel Správy NP České Švýcarsko Pavel Benda.

Na turistickou infrastrukturu Správa parku každoročně vydává tři miliony korun v rámci běžné údržby, další nižší desítky milionů korun platí za jednorázové investice, například na nedávnou rekonstrukci altánu na Mariině vyhlídce. "Správa Národního parku České Švýcarsko tak do turistické infrastruktury v území zřejmě investuje nejvíce od dob rakousko-uherské monarchie," doplnil Salov.

Národní park České Švýcarsko patří podle agentury CzechTourism k nejnavštěvovanějším místům v Ústeckém kraji. Jen soutěskami na říčce Kamenice ve Hřensku projde ročně přes 300.000 turistů. Odhaduje se, že celé území Českého Švýcarska navštíví ročně zhruba milion lidí. Nejmladší český národní park byl zřízen k 1. lednu 2000.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

26.7.2021 15:51
A alespoň 1,-Kč každý návštěvník.
Odpovědět
Pe

Petr

26.7.2021 16:28
Národní park je snad území pro ochranu přírody, ne pro turistiku, takže žádné turistické vybavení nepotřebuje.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

26.7.2021 19:50 Reaguje na Petr
Přesně tak
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

27.7.2021 09:59 Reaguje na Petr
to je pravda ale pak ti turisti budou chodit všude. Ono by spíš zaujalo, jak to dělají třeba v Krkonoších, tam taky opravují infrastrukturu...v J.H to dělají dobrovolné organizace i z dotace fondu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

27.7.2021 10:00 Reaguje na Jaroslav Řezáč
je to cílem spolkové činnosti a nadace
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist