https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-mohou-prostrednictvim-pozorovani-ptaku-soutezit-o-titul-ziva-zahrada?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé mohou prostřednictvím pozorování ptáků soutěžit o titul Živá zahrada

23.12.2021 11:20 | PRAHA (ČTK)
Letošní zimní kolo začíná dnes a končí v neděli 26. prosince.
Letošní zimní kolo začíná dnes a končí v neděli 26. prosince.
Lidé mající zahrady mohou ode dneška do neděle pozorovat a zapisovat druhy ptáků, kteří na jejich zahradu přiletí, a zúčastnit se tak soutěže o titul Živá zahrada. Soutěž pořádá od roku 2004 Český svaz ochránců přírody a jejím cílem je, aby se lidé snažili přilákat ke svým domovům divoká zvířata a vytvořili jim prostředí, kde najdou potravu, bezpečný úkryt a místo pro rozmnožování.
reklama

 

Svaz za 18 let projektu uvedeným způsobem získal informace o zvířatech z 1827 zahrad. Téměř 100 zahrad obdrželo titul Živá zahrada, který osvědčuje, že patří k těm přírodě blízkým, sdělil ČTK ředitel svazu Petr Stýblo.

Soutěž má jarní a zimní kolo. Zimní se tradičně koná kolem vánočních svátků a je zaměřeno pouze na pozorování ptáků. Lidé na svých zahradách v předepsaných dnech zapisují výskyt jednotlivých druhů ptáků, přičemž je mohou lákat na krmítka. Na konci pozorovacího období pak svá pozorování sepíšou a zašlou svazu ochránců přírody, který za pozorování přidělí zahradám body. Vysoká bodová hodnocení v průběhu let pak umožní nejlepším zahradám získat titul, uvedli organizátoři. Letošní zimní kolo začíná dnes a končí v neděli 26. prosince. Více informací k němu je na webu soutěže.

Ochránci přírody díky předchozím zimním a jarním pozorování zvířat získali mnoho zajímavých poznatků. "Podle nich lze docela přesně předpovědět, jaké druhy letošní zimu uvidí pozorovatelé na zahradě nejčastěji. Tím vůbec nejčastějším bude sýkora koňadra, kterou pozorovatelé objeví na 90 procentech zahrad. Na paty, resp. ocasní pírka jí šlape kos černý, který loni byl na 88 procentech zahrad," uvedl Stýblo a doplnil, že data získaná při projektu Živá zahrady například ukazují i na postupný návrat vrabců stejně jako zrychlující se úbytek dříve běžného zvonka zeleného.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PP

Petr Pekařík

24.12.2021 12:09
Hm, vždycky jsem i hodiny pozoroval různé druhy , co přilétly ke krmítku. Poslední roky se ten projekt Živá zahrada kvůli množství krahujců spíše zvrhnul v realitu Živá návnada. Kryty z keříků a větví moc nepomáhají.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.12.2021 11:40 Reaguje na Petr Pekařík
A kočky k tomu.
V létě nedaleko i straky, sojky.
A potom se zelený diví, že ubývá zpěvného ptactva.
Odpovědět

Pavla Žídková

28.12.2021 08:37
Také mám s krahujcem problém, ubylo více než 30% páčků.
Odpovědět

Pavla Žídková

28.12.2021 08:37
Také mám s krahujcem problém, ubylo více než 30% páčků.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist