https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-v-srbsku-protestuji-proti-chystane-tezbe-lithia-i-znecistenemu-ovzdusi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé v Srbsku protestují proti chystané těžbě lithia i znečištěnému ovzduší

30.11.2021 01:50 | BĚLEHRAD (ČTK)
V neděli se v Bělehradě uskutečnil několikatisícový protest proti špatné kvalitě ovzduší, kterou mají na svědomí zastaralé hnědouhelné elektrárny, neekologické automobily či topení pevnými palivy v domácnostech.
V neděli se v Bělehradě uskutečnil několikatisícový protest proti špatné kvalitě ovzduší, kterou mají na svědomí zastaralé hnědouhelné elektrárny, neekologické automobily či topení pevnými palivy v domácnostech.
V Srbsku v pondělí třetí den v řadě vyšli do ulic stoupenci opozice a nevládních organizací na protest proti dvěma zákonům, které podle nich jdou na ruku zahraniční společnosti v její snaze zahájit v zemi těžbu lithia. V neděli se v Bělehradě demonstrovalo také proti znečištěnému ovzduší.
reklama

 

Ve městě Loznica na západě země se podle veřejnoprávní stanice RTS lidé sešli, aby na radnici předali petici s více než 5000 podpisy proti ohlášenému otevření lithiového dolu v přilehlém regionu Jadar, ale i proti zákonům o referendu a vyvlastnění. Jeden z organizátorů protestů, spolek Ekologické povstání (Ekološki ustanak), vyzval prezidenta Aleksandara Vučiče, aby "neústavní" zákony nepodepisoval, respektive je nechal zrušit. V opačném případě chce v protestech pokračovat.

Dvojici zákonů schválil srbský parlament minulý týden. Podle organizátorů demonstrací jde o zásah proti soukromému vlastnictví, který má umožnit ve zrychleném postupu odejmout komukoliv majetek. Uvádějí, že prospěch z nich budou mít především zahraniční investoři, v první řadě britsko-australská těžařská firma Rio Tinto, která jeví zájem o těžbu ze zdejších rozsáhlých ložisek lithia. Úřady kritiku odmítají jako neopodstatněnou. Sama společnost tvrdí, že hodlá postupovat v souladu se srbskými zákony.

V sobotu stovky aktivistů na protest proti plánované těžbě lithia zablokovaly řadu mostů a důležitých silničních křižovatek. Na několika místech se odehrávaly potyčky demonstrantů s pořádkovými policisty i údajnými stoupenci vládnoucí Srbské pokrokové strany (SNS). Řada protestujících byla zatčena. Nejvíce pozornosti upoutal incident ve městě Šabac, při kterém jeden z demonstrantů zmlátil řidiče bagru, který najížděl do davu.

V neděli se v Bělehradě uskutečnil několikatisícový protest proti špatné kvalitě ovzduší, kterou mají na svědomí zastaralé hnědouhelné elektrárny, neekologické automobily či topení pevnými palivy v domácnostech. Roztrpčení obyvatel vyvolal v létě požár obří skládky odpadu, který načas zahalil metropoli štiplavým kouřem.

Minulý týden zahájila čínská společnost Zijin Mining těžbu mědi a zlata v novém dole u města Bor na východě země. Proti těžbě místní neúspěšně protestovali s tím, že již stávající doly znečišťují ovzduší a mají za následek úbytek povrchových vod. Podle nich firma rovněž nedodržuje práva zaměstnanců.

Úřady opakovaně slibují zlepšení ochrany životního prostředí v Srbsku, které agentura AP označuje za jednu z nejznečištěnějších zemí v Evropě. Samotné protesty však vládní představitelé označují za politické. Ministr vnitra Aleksandar Vulin dnes podle stanice N1 uvedl, že nynější demonstrace nemají nic společného s ekologií, nýbrž se "špinavou politikou" a snahou některých vnějších politických aktérů zbavit moci prezidenta Vučiče.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jarek Schindler

30.11.2021 10:41
To je všechno pěkné. Lidé protestují proti špatné kvalitě ovzduší, kterou mají na svědomí zastaralé hnědouhelné elektrárny, neekologické automobily či topení pevnými palivy v domácnostech.
Samozřejmě mají na to právo. Kdo by chtěl dýchat smog místo čistého vzduchu?
Kousek vedle zase protestují "aktivisté" proti těžbě lithia. Také na to mají právo. Jen by mě zajímalo jak například bez toho lithia a dalších chtějí zlepšovat to ovzduší. Ono se asi do budoucnosti bez toho lithia hned tak neobejdeme.
Jedním z důvodů znečištění vzduchu jsou neekologické automobily . Co se docílí blokádou silničních tahů, křižovatek? Jen víc těch neekologických aut bude delší dobu znečišťovat zbytečně vzduch. Vypadá to na opravdu dobrou práci ekoaktivistů.
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.11.2021 16:33 Reaguje na Jarek Schindler
Firma Rio tinto, v překladu červená reka, to zní nebezpečně, ..hodlá postupovat v souladu se srbskými zákony...., které si objednala? Spíš to vypadá na špatnou práci státu a zákony banánové republiky šité na míru korporátu. Podobně zoufalí jsou lidi v jakési srbské vesnici, jméno nepamatuji, kde čína provozuje ocelárnu bez hygienických a ochranářských opatrení. Lidem padá na hlavu červený prach, mají alergie, rakoviny, protestují bez úspěchu. Je škoda vidět, kam to Srbsko dopracovalo. Ono je tam špinavostí povíc a protestům rozumím, je mi lidí líto. Jaktože firmy nezafinancoaly odsíření?
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.11.2021 17:04 Reaguje na Jarka O.
Dodám, že nejen firmy, ale i stát, zákony, všechno, všechno špatně, přitom ekologizace výrob je tak staré téma.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.11.2021 21:24 Reaguje na Jarka O.
Náš parapresident prakticky všechno, na co sáhl, tak podělal. NAŠTĚSTÍ!! Chtěl sem dotáhnout stamiliardy čínských investic, což samozřejmě zdupal a nám se ulevilo. Nedopadneme jak hloupí Srbáci. pokud ovšem nevystoupíme z Eu, to by byl ale skutečný masakr.
Odpovědět
JO

Jarka O.

1.12.2021 09:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Je ubohé říkat hloupí Srbáci. Držím jim palce, nevytáhli si lehký los. Vidíte, kam vedou války. Ceské ochranářské zákony jsou kvalitnější, EU s nimi nemá co do činění. Cizí firmy se přece jen musí chovat slušněji.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.12.2021 10:20 Reaguje na Jarka O.
Srbáci si nevytáhli žádný los, vždycky byli proruští a to se vždyck vymstí každému, to mohli vědět dávno. Třeba když rozjeli nejhnusnější válku v Evropě iod 2. sv., tak museli čekat, že dostanou nakopáno.
Pokud by se chovali normálně, jsou na tom jako třeba Chorvatsko nebo Slovinsko a nebuseli by dýchat špínu z čínských dolů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.11.2021 21:14 Reaguje na Jarek Schindler
U nás musíme s auty na technickou a na emise, elektrárny jsou odsířené a do řek se nesmí vylívat srágory a fabriky nesmí čadit.
Bohužel, to jsou všechno "buzerace z Bruseli", to nám nařizuje eurosajuz a tím se stáváme ghermánskými votroky.
Takže vystoupíme a můžeme svobodně čadit ze všech komínů a můžeme zrušit i technickou, jako v Rusku!!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.11.2021 17:58
Obávám se, že vytěžit, tepelně, mechanicky a chemicky zpracovat tuny
horniny kvůli pár gramům lithia nebude košer o moc více, než třeba
zlata a o uhlí ani nediskutuji. Pokud je to EKObudoucnost energetiky,
tak nás potěš pánbůh. Když se to těží a zpracovává někde v cizině, tak
se nad akumulací naši ekologové tetelí blahem, ale až to začne u nás
v Krušnohoří, tak budou kvičet stejně jako protestující kdekoliv na světě. On takový prach z lithia je slušně škodlivý sajrajt a to nehovořím o požáru finálního výrobku jakou je baterie. Být to někde v podzemní garáži, tak
radím ,zachraň se kdo můžeš, pokud tam jsou i jiné elektromobily. Venku
sice taky, ale tam se to dá u malých aut kontejnerem s vodou na jejich
ponoření, ale co třeba kamion, nebo elektroautobus? Je zaděláno na dost
velký problém tou uspěchaností a bez dořešení podobných problémů při
těžbě, zpracování, havárii, recyklaci a likvidaci. To ale EKOnedouci
neřeší a bez dořešení to vnucují do vozidel budoucnosti. Takže moudří
lidé protestují už při záměrech těžby a je jedno kterou firmou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.11.2021 21:20 Reaguje na Břetislav Machaček
Těžba lithia (a stejně všeho ostatního) se provádí jen tehdy, když se finančně vyrentuje, tj. je v hornině dot velká koncentrace.
Ekoenergetika není vůbec na nějakém lithiu závislá, akumulace půjdou hlavně do vodíku.
Požáry baterií jsou dost vzácné a dnes jsou možná už i technicky vyřešené, ovšem některá elauta mají nalívací hrdlo, kterým se dá zaplavit jen baterie.
Navíc lithium se dá dobře recyklovat, na rozdíl od ropy nebo uhlí.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.12.2021 09:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Nechci vás urážet, ale už jste viděl někdy hořet auto?
Kdo bude hledat nějaké hrdlo, když ty baterky už hoří.
A s tím vodíkem jako pohonem aut to bude v bleděmodrém.
Extrémně výbušný plyn odradí mnoho lidí od nákupu těch
vozidel a od cestování v hromadných prostředcích s tím
pohonem. Já už na vaše nadšení a agitaci nemám slušné
slovo a tak se raději zdržím dalšího komentáře.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.12.2021 10:27 Reaguje na Břetislav Machaček
Když chytne benzíňák (většinou od turba nebo baterky), tak je to fojr skutečně děsivý, ale baterky hoří pomalu a hrdlo je vyvedené ven, nikdo je nikde nehledá. Ovšem musíte mít vodu.
Vodík je velmi výbušný, ale svítiplyn, který se používal za komára ve většině domácností, se šlompáckými rozvody, byl taky převážně vodík.
A dělo se co?
Takže to není nic děsivého, zase hledáte jen hnidy.
Navíc vodíková syntetika je tekutina...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.12.2021 10:27 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy mě urážíte stále (já vás taky), takže klídek....
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist