https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lidovci-navrhli-posileni-ochrany-nejlepsi-zemedelske-pudy?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidovci navrhli posílení ochrany nejlepší zemědělské půdy

30.7.2020 14:47 | PRAHA (ČTK)
Nynější státní podíl z odvodů za odnětí půdy ze zemědělského fondu by podle novely nově dostával Státní pozemkový úřad výhradně na pozemkové úpravy.
Nynější státní podíl z odvodů za odnětí půdy ze zemědělského fondu by podle novely nově dostával Státní pozemkový úřad výhradně na pozemkové úpravy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Výstavba obchodních center, skladů a výrobních hal na nejlepší zemědělské půdě by měla být výslovně zakázána. V novele zákona o ochraně zemědělského půdního fondu to navrhli poslanci opoziční KDU-ČSL. Předloha také předpokládá, že k žádostem o odnětí půdy nad pět hektarů ze zemědělského fondu nebo o stanovení dobývacího prostoru by se vždy vyjadřovalo ministerstvo zemědělství.
reklama

 

V současnosti je možné stavět na nejlepší půdě jen při převažujícím veřejném zájmu. Omezení se ale podle předkladatelů vykládá v některých případech účelově. "Odnímání nejkvalitnějších půd tak bývá umožněno i u záměrů, o jejichž celospolečenské prospěšnosti a nutnosti využít právě dané umístění místo například brownfieldů lze mít důvodné pochybnosti," napsali.

Lepší ochranu půdy si lidovci slibují i od nové pravomoci ministerstva zemědělství. Odnětí půdy z fondu budou nadále schvalovat podle rozsahu výměry ministerstvo životního prostředí, krajské úřady nebo obecní úřady. Výměry půdy ale předkladatelé navrhují změnit tak, aby o více případech rozhodovaly krajské úřady a ministerstvo.

Souhlas s odnětím půdy z fondu by podle novely nebyl naopak potřeba pro zřizování mokřadů nebo remízků. I nejlepší zemědělskou půdu by bylo možné podle předlohy využívat pro plantáže dřevin a při její změně na les by se za odnětí této půdy z fondu nehradily odvody. Podobně by tomu bylo při zřizování retenčních nádrží a rybníků.

Nynější státní podíl z odvodů za odnětí půdy ze zemědělského fondu by podle novely nově dostával Státní pozemkový úřad výhradně na pozemkové úpravy. Ročně by to bylo podle předkladatelů asi 400 milionů korun.

Novela také zdvojnásobuje pokuty za přestupky související s ochranou zemědělského půdního fondu. Nejvyšší sazba u jednotlivců by činila až dva miliony korun, u firem až 20 milionů korun. Pozemkovému úřadu by nově náleželo 30 procent výnosu z postihů. Nyní se peníze dělí rovným dílem mezi obce a Státní fond životního prostředí.

Lidoveckou předlohu nejprve posoudí vláda. Rozhodne o ní Parlament. Není ale jisté, zda Sněmovně novelu stihne projednat do konce volebního období.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.7.2020 15:29
Pozdě, ale přece.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

30.7.2020 19:31
Konečně něco rozumného.
Odpovědět
MM

Milan Milan

30.7.2020 21:22
To je legrace? K čemu jsou územní plány? Bez nich přece není možno nic postavit. Někdo je připravuje a někdo je dokonce i schvaluje.
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

30.7.2020 22:26 Reaguje na Milan Milan
Ano, bonitní rozdělení půdy v Československu zde už fungovalo. Bohužel za socialismu se s tímto dost čachrovalo. A po roce 1990 v rámci české demokracie vysloveně kašlalo. A to i s přispěním politické strany Zelených. Byla doba, kdy na formuláři k přiznání zemědělské daně , byla uvedena i bonitní třída nemovitého pozemku. Je zajímavé, kolik kvalitní zemědělské půdy se díky kuponové privatizaci a restitucím přeměnilo na skladovací areály a logistická centra. To samé platí i dnes v případech výkupu pozemků ŘSD včetně vyvlastnění.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

31.7.2020 07:05
Neznáme detaily, ale komplexně to působí jako dobrý návrh.
Odpovědět
va

vaber

31.7.2020 08:55
,,Výměry půdy ale předkladatelé navrhují změnit tak, aby o více případech rozhodovaly krajské úřady a ministerstvo.,,
Znám případ kdy naopak krajský úřad ,nebo přesněji, úředník na krajském úřadě tlačí obec, třeba tím že zařídí dotace když obec změní územní plán, nebo změnu plánu prohlásí za veřejný zájem.
Vše se dá obejít, záleží na lidech, když jsou zkorumpovatelní těžko se něco změní.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist