https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lidri-eu-se-s-bidenem-shodli-na-spolupraci-v-otazkach-klimatu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lídři EU se s Bidenem shodli na spolupráci v otázkách klimatu

15.6.2021 17:52 | BRUSEL (ČTK)
Evropský blok i Spojené státy se již dříve zavázaly, že do poloviny století budou klimaticky neutrální, tedy omezí emise skleníkových plynů a budou je kompenzovat.
Evropský blok i Spojené státy se již dříve zavázaly, že do poloviny století budou klimaticky neutrální, tedy omezí emise skleníkových plynů a budou je kompenzovat.
Evropská unie a Spojené státy chtějí společně přesvědčit další země, aby se přidaly k jejich cíli klimatické neutrality. Po dnešním jednání lídrů unijních institucí s americkým prezidentem Joem Bidenem to řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Podle šéfa Evropské rady Charlese Michela se obě strany shodly i na snaze co nejvíce urychlit očkování proti covidu-19 po celém světě.
reklama

 

Biden dorazil do bruselského sídla unijních institucí po summitu skupiny vyspělých zemí G7 a po vrcholné schůzce NATO, během nichž své evropské partnery ujistil o obnově pevného spojenectví po čtyřleté éře konfrontačně laděného předchozího prezidenta Donalda Trumpa. "Je v bytostném zájmu Spojených států mít skvělé vztahy s NATO a s EU. Mám velmi odlišný pohled než můj předchůdce," prohlásil Biden.

Podle unijních vůdců se během zhruba půldruhé hodiny trvajícího setkání mluvilo o spolupráci v otázkách klimatických změn, pandemie, obchodu či geopolitickcých problémů.

"Ve věci klimatu jsou EU a USA přirození partneři," řekla po jednání von der Leyenová v narážce na fakt, že Biden ihned po lednovém nástupu do úřadu zvrátil Trumpovo rozhodnutí vyvázat zemi z pařížské dohody o klimatu. Evropský blok i Spojené státy se již dříve zavázaly, že do poloviny století budou klimaticky neutrální, tedy omezí emise skleníkových plynů a budou je kompenzovat například výsadbou stromů. Podle von der Leyenové toho chtějí obě strany dosáhnout zejména klimatickou diplomacií, nehovořily však naproti tomu o možných finančních pobídkách pro chudší země, které nechtějí emise omezovat z ekonomických důvodů.

Šéfka EK řekla, že by Brusel chtěl s Washingtonem spolupracovat i na zavedení celosvětového standardu zelených investic, pro který by mohl jako příklad sloužit systém takzvané taxonomie schvalovaný v současnosti v unii. Obě strany by podle ní mohly udat i směr při zpoplatňování emisí z průmyslu či dopravy.

Dalším tématem, v němž je Bidenův přístup pro EU bližší než Trumpův, je společný postup proti covidové pandemii. Biden sice na rozdíl od unijních lídrů podporuje v zájmu očkování v chudších zemích uvolnění vakcínových patentů, po němž volá i Evropský parlament, na dalších cestách k urychlení celosvětové vakcinace se však již obě strany shodnou.

"Chceme, aby byl covid už jen v učebnicích dějepisu," prohlásil po jednání Michel. Brusel i Washington se podle něj shodly na vytvoření expertní skupiny zkoumající možnosti co nejefektivnějšího zásobování chudších zemí vakcínami. Zásadní je přitom podle šéfa unijních summitů, aby Západ poskytl zejména africkým či asijským zemím dostatečné technologie a znalosti k výrobě vakcín.

Brusel i Washington již v rámci víkendového summitu G7 potvrdily, že jsou spolu s Kanadou a Japonskem připraveny do konce příštího roku poskytnout méně vyspělým zemím miliardu dávek očkovacích preparátů. Michel dnes potvrdil, že společným cílem je do konce roku 2022 naočkovat 70 procent světové populace.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

15.6.2021 18:08
Kdo ví jestli to byl pravý nebo falešný Pepa Biden.V článku toho o něm zhola nic není
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.6.2021 18:48 Reaguje na karel krasensky
Zato vy jste falešný vždycky, že?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

16.6.2021 07:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Trefné :D
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

15.6.2021 19:44 Reaguje na karel krasensky
Tak co? Kdy bude Trump prezidentem? :D :D
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.6.2021 20:30 Reaguje na Petr Eliáš
O Trumpovi nic nevím.ale zvažují žádost o americké občanství s tím,že bych v dalších presidenstkých volbách kandidoval
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.6.2021 11:20 Reaguje na karel krasensky
To u jste prošvihnul ... resp. vaši rodiče ... i když by vlastně stačila maminka:-).
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.6.2021 21:01
Jen mám obavu jestli si Pepa Biden neplete klíma s klimatizaci
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

16.6.2021 07:36 Reaguje na karel krasensky
S tím mají problém spíše lidé vaší mentální úrovně.
Odpovědět
va

vaber

16.6.2021 07:44
jsou to jen všeobecné bláboly co se vypouští pro boží hovádka a ta to hltají jako obrovskou superzprávu
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.6.2021 11:22 Reaguje na vaber
Fakt je, je mi to připomíná podobně vděčné téma světového míru ... pro ten jsou taky všichni a vždycky byli ... třeba Ádu nevyjímaje.
Jen ti ostatní jim to kazili, a tak se holt nedalo nic dělat:-))).
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist