https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lidske-zasahy-podle-expertu-zkratily-dunaj-o-134-kilometru?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidské zásahy podle expertů zkrátily Dunaj o 134 kilometrů

13.5.2020 00:27 (ČTK)
Podle Bavorského zemského úřadu pro životní prostředí se od poloviny 19. století Dunaj nejen zkrátil o 134 kilometrů, ale je také užší, a to místy až o 40 procent. / Ilustrační foto
Podle Bavorského zemského úřadu pro životní prostředí se od poloviny 19. století Dunaj nejen zkrátil o 134 kilometrů, ale je také užší, a to místy až o 40 procent. / Ilustrační foto
Foto | ph_en / Flickr.com
Veletok Dunaj v uplynulých dvou staletích přišel o 134 kilometrů své původní délky v důsledku lidských zásahů. Vyplývá to podle agentury DPA z mezinárodní studie, která zkoumala usazeniny řeky po celé její délce kolem 2850 kilometrů.
reklama

 

Bavorský zemský úřad pro životní prostředí včera v Augsburgu sdělil, že Dunaj se od poloviny 19. století nejen zkrátil o 134 kilometrů, ale je také užší, a to místy až o 40 procent. Tyto změny jsou důsledky terénních úprav, protipovodňových opatření nebo přehrad.

Experti zkoumali negativní důsledky stavební činnosti a navrhli protiopatření. Problém spočívá v tom, že po stavebních zásazích se látky, které by jinak odnesla voda do delty Dunaje, usazují podél toku, čímž vodstvo trvale proměňují.

Dunaj pramení v německém pohoří Schwarzwald a protéká také mimo jiné Rakouskem, Slovenskem, Maďarskem, Srbskem či Rumunskem. Chorvatsko, Bulharsko, Moldavsko a Ukrajina mají přístup jen k jednomu břehu této mnohde hraniční řeky. Na řece leží hlavní města čtyř evropských států: Vídeň, Bratislava, Budapešť a Bělehrad.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

14.5.2020 08:39
I v Rakousku už ví, že přehrady a jiné stavební zásahy do toků jsou zlo... kdy to pochopíme u nás??
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

22.5.2020 13:49 Reaguje na Lukáš Kašpárek
No jo, ale díky tomu mají Rakušáci z větší části pokrytou výrobu elektrické energie. Proto si mohou dovolit hanit atom.
Pokud by ty vodní elektrárny neměli, tak by museli elektrickou energii dovážet (což se v poslední době čím dál tím více děje) nebo spalovat fosilní paliva, pokud tak tvrdě odmítají jaderné elektrárny. Tak poraďte prosím.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist