https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lokalita-horka-ktera-nechce-uloziste-zada-o-vyjadreni-kraj?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lokalita Horka, která nechce úložiště, žádá o vyjádření kraj

24.2.2021 01:21 | JIHLAVA (ČTK)
V ČR se v souvislosti s úložištěm nejdřív uvažovalo o devíti místech. Snížení počtu na čtyři loni schválila Rada Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) a pak i vláda. Ve zúženém seznamu kromě dvou území Vysočiny zůstaly lokality Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku.
V ČR se v souvislosti s úložištěm nejdřív uvažovalo o devíti místech. Snížení počtu na čtyři loni schválila Rada Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) a pak i vláda. Ve zúženém seznamu kromě dvou území Vysočiny zůstaly lokality Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | SÚRAO
Obce z lokality Horka na pomezí Třebíčska a Žďárska žádají nové krajské zastupitele, aby se vyjádřili k možnosti umístění hlubinného úložiště radioaktivních odpadů na Vysočině. Text dopisu ČTK poskytla Platforma proti hlubinnému úložišti. Na Vysočině jsou dvě ze čtyř území v Česku, která budou dál prověřovaná kvůli úložišti. O pomoc a spolupráci požádaly vedení kraje i obce z druhé lokality Hrádek.
reklama

 

Zastupitelé Kraje Vysočina se před loňskými krajskými volbami proti možnosti umístit v kraji hlubinné úložiště nepostavili. Zájem obcí z lokality Horka o projednání této záležitosti v nově zvoleném zastupitelstvu ČTK potvrdil starosta Budišova Petr Piňos. "My chceme, aby se k tomu vyjádřili," řekl.

Náměstkyně hejtmana Vysočiny Hana Hajnová (Piráti) na dotaz ČTK řekla, že dopis má zatím jen z lokality Hrádek, z něhož požadavek na projednání záležitosti v zastupitelstvu kraje nevyplývá. Uvedla, že je v kontaktu s oběma lokalitami, platformou proti úložišti i se starosty od dukovanské jaderné elektrárny. Obcím slíbila vytvoření určité komunikační platformy umožňující výměnu aktuálních informací.

Na dotaz, jestli kraj podpoří obce bojující proti umístění úložiště, Hajnová řekla, že v novém programovém prohlášení rady kraje stojí, že bude hájit zájmy dotčených obcí. "To, jakou formou a jakým způsobem, bude předmětem dalšího jednání s těmi obcemi," uvedla.

Návrh na vyslovení nesouhlasu s umístěním úložiště na Vysočině vloni připravili lidovci, krajská rada ho doporučila schválit. Na zářijovém jednání pro něj ale zvedlo ruku jen osm krajských zastupitelů, nikdo nebyl proti a tři zastupitelé se hlasování zdrželi. Dalších 21 členů zastupitelstva nehlasovalo.

V ČR se v souvislosti s úložištěm nejdřív uvažovalo o devíti místech. Snížení počtu na čtyři loni schválila Rada Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) a pak i vláda. Ve zúženém seznamu kromě dvou území Vysočiny zůstaly lokality Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku. Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

24.2.2021 14:47
Úložiště nechtějí?
A co pravidelné dodávky elektrické energie - ty jim také smrdí?
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist