https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lulovu-vyhru-privitali-i-dicaprio-ci-organizace-human-rights-watch?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lulovu výhru v prezidentských volbách v Brazílii přivítali i DiCaprio či organizace Human Rights Watch

31.10.2022 17:56 | BRASÍLIA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | thenews2.com / Depositphotos
Vítězství levicového exprezidenta Luize Inácia Luly da Silva v prezidentských volbách v Brazílii přivítal i americký herec Leonardo DiCaprio, který to na twitteru označil za příležitost zachránit amazonské pralesy. DiCaprio proslul jako bojovník proti odlesňování Amazonie, čímž se dostal do sporu i se současnou hlavou Brazílie Jairem Bolsonarem. Ten v neděli prezidentské volby těsně prohrál. Ochranu planety a přírody zmínili ve svých gratulacích Lulovi také německý kancléř Olaf Scholz, britský premiér Rishi Sunak či španělský premiér Pedro Sánchez. Lulovu výhru uvítala i lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW), která budoucího prezidenta vyzvala, aby "napravil škody", které podle ní v některých oblastech napáchala Bolsonarova vláda.
reklama

 

"Prezident Bolsonaro byl pohromou pro lidská práva," citovala agentura Europa Press Juanitu Goebertusovou z amerického oddělení HRW. "Zvolený prezident Lula by měl začít pracovat na plánu, jak zvrátit důsledky škodlivé politiky prezidenta Bolsonara v oblasti veřejné bezpečnosti, životního prostředí a práv žen, domorodých obyvatel a skupiny LGBT, mimo jiné," dodala.

"Výsledek brazilských voleb je příležitostí změnit kurz, nejen v Brazílii a Amazonii, ale i ve světě," napsal na twitteru DiCaprio. Hollywoodský herec se už dříve na sociálních sítích vyjádřil k prezidentským volbám v největší latinskoamerické zemi a Amazonii podle agentury EFE označil za "matku naší biodiverzity a ochránkyni naší budoucnosti na Zemi". "Proto podporujeme všechny Brazilce, aby v neděli hlasovali pro právo na zdravou a udržitelnou budoucnost," napsal DiCaprio, který už v roce 1998 založil ekologickou nadaci.

Amazonský deštný prales je označován za "zelené plíce" planety. Produkuje totiž asi 20 procent kyslíku na Zemi a hraje klíčovou roli v pohlcování skleníkových plynů, jež přispívají ke změnám klimatu.

Za poslední čtyři roky vlády Jaira Bolsonara výrazně vzrostlo odlesňování amazonského deštného pralesa, k čemuž podle mnohých přispěl právě krajně pravicový prezident svou politikou, která davala přednost ekonomickým zájmům před ekologickými.

DiCaprio v roce 2019 spoluzaložil fond za záchranu amazonského deštného pralesa, peníze z něj byly určeny domorodým obyvatelům a dalším Brazilcům, kteří se snaží zachránit biodiverzitu a život v Amazonii před požáry, které oblast devastují. Bolsonaro posléze týž rok obvinil DiCapria, že nepřímo financuje zakládání požárů v Amazonii. "Co dělají nevládní organizace? Co je nejjednodušší? Zapálit les, vyfotit to, natočit video, udělat kampaň proti Brazílii, spojit se s Leonardem DiCapriem a on jim dá peníze," prohlásil Bolsonaro tehdy, aniž by předložil důkazy pro svá tvrzení. "Ten Leonardo DiCaprio je geniální týpek, že? Dává peníze na zapalování Amazonie," dodal.

Bolsonaro se kvůli odlesňování Amazonie dostal do sporu i s některými evropskými politiky. Ostře ho kritizoval například francouzský prezident Emmanuel Macron, jehož pak Bolsonaro obvinil z vměšování se do záležitostí Brazílie a z koloniálního smýšlení. Macron nyní jako jeden z prvních gratuloval Lulovi k vítězství ve volbách.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.10.2022 20:54
V Brazílii bude ještě pěkně horko a mám skutečně obavy o osud této země.
Právě proběhla reportáž ČT 1 o polarizaci brazilské společnosti díky prezidentským volbám a dobrý pocit z toho absolutně nemám.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2022 07:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy vidíte černě úplně všechno, fakt nemáte psychické problémy? Tohle normální přece není. Zajímavé je, že ten největší náš současný problém, Rusko - Ukrajinský konflikt vůbec nereflektujete, tam vidíte něco světlého. Já vím, máte svět naopak..,.
Odpovědět
Sl

Slovan

31.10.2022 22:05
Nejdůležitější volby tohoto roku dopadly naštěstí dobře! Ráno nastala obrovská úleva, protože další 4 roky Bolsonara by pro brazilskou přírodu byly katastrofou - nejenom pro Amazonský prales. Díky, brazilský lide! Teď doufám, že Lula dodrží své sliby - favoritkou na MŽP by měla být Marina Silva, což by bylo super. Ekoložka, která tento post již úspěšně zastávala a která zároveň ví, jak se hraje politická hra.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2022 07:05 Reaguje na Slovan
Otázkou je, co dokážou reálně prosadit. Síla těžebních společností, za kterými stojí obchodní společnosti z USA, EU a především Číny, bude velká a to může celý pozitivní proces zabít.
Odpovědět
JO

Jarka O.

1.11.2022 16:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste onemocněl nebo jaktože se vám povedlo napsat celkem realistický komentář?
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

1.11.2022 18:23 Reaguje na Jarka O.
I slepá veverka občas najde oříšek.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

1.11.2022 05:04
S výsledky voleb vyjádřil spokojenost a zaslal blahopřání nejen DiCaprio, ale i Putin, který vyjádřil naději, že posilování Rusko-Brazilských vazeb bude pokračovat:
https://www.reuters.com/world/russias-putin-congratulates-brazils-lula-election-win-2022-10-31/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2022 07:08 Reaguje na Richard Vacek
Muhehehehhe Putin, světový vyvrhel a terorista chce s někým dělat nějaké "vazby"? Už ho poslal do dupy i Malý Rakeťák a oligarchie z Taralingapatam?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

1.11.2022 09:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenže ta pravda je úplně jiná. Pouze se netahá do sdělovacích prostředků.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

1.11.2022 10:17 Reaguje na pavel peregrin
the truth is out there - Fox Mulder
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

1.11.2022 10:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Teď vyšel rozhovor se Zubovem, místní rusáčky asi klepne:

Rusko míří do 19. století, Putin z něj chce mít velmoc, říká historik Zubov (1)

1) https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-putin-valci-kvuli-imperialni-nostalgii-rusu-rika-historik-zubov-40413105
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.11.2022 16:11 Reaguje na Petr Eliáš
" ... chce obnovit impé­rium: Sovětský svaz, nebo Ruskou říši (carské Rusko, pozn. red.)."

Jako nic ve zlém, ale chtěl někdy někdo v čele Ruska/Sojuzu něco jiného?

Ostatně to sám říká "Bohužel ruský národ do značné míry trpí imperiální nostalgií.".

Mně ten rozhovor přijde úplně pytel, zejména u nás, kdy uvedené je každému jasné ... a komu není, tak jen proto, že se to rozhodl ignorovat.

Jo, a v jednom je úplně mimo ... v tom posledním odstavci ... protože my se od 89 vracíme někam, kde jsme před 38 byli, kam jsme patřili. A i to nám jde dost na pytel. Rusko nikdy v podobném stádiu vývoje společnosti nebylo a pokud si Zubov fakt myslí, že ten kýžený stav, který popisuje v předposledním odstavci, je za jeho života reálný, tak je blázen. I když si spíš myslím, že jen popsal své zbožné přání ...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.11.2022 15:01 Reaguje na Pavel Hanzl
No a proč ne?

"Válku na Ukrajině tak má podle čerstvě zvoleného brazilského prezidenta minimálně částečně na svědomí expanzivní politika USA a NATO."

https://www.respekt.cz/kontext/satanista-vyhnal-kanibala-do-prezidentskeho-uradu-v-brazilii-se-vraci-lula
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

1.11.2022 10:38
Já myslím, že ho zvolili Brazilci a ne prales. Koho chleba jíš...
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist