https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/majitele-psu-se-za-pandemie-citi-byt-vice-milovani?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Majitelé psů se za pandemie cítí být více milováni

20.12.2021 16:52 | NEW YORK (ČTK)
Zdroj | pixabay
Americký moderátor Andy Rooney kdysi prohlásil, že "průměrný pes je milejší než průměrný člověk". Výzkumníci teď přišli s novými důkazy o významu psí společnosti. Podle studie majitelé psů častěji uváděli, že se během pandemie covidu-19 cítili být více milovaní a oceňovaní než jejich vrstevníci, kteří nevlastnili chlupatého společníka. Byla u nich také menší pravděpodobnost, že budou vykazovat známky deprese, napsal list The Times v článku, referujícím o vědeckém článku v odborném žurnálu Plos One.
reklama

 

Lidé, kteří vlastnili psa, měli v průměru vyšší skóre, když hodnotili, jak velkou podporu mají ve svém okolí. Tu výzkumníci definovali třemi body: pocitem, zda je o ně pečováno, přesvědčením, že je někdo miluje, váží si jich a oceňuje je a sounáležitostí s jejich bližními.

Podle výzkumníků nebyl tento efekt velký, ale byl statisticky významný.

"Majitelé psů uváděli, že mají k dispozici výrazně víc podpory než potenciální majitelé psů," napsali autoři studie v odborném časopise PLOS One. "Jejich skóre deprese bylo také nižší. Celkově naše výsledky naznačují, že vlastnictví psa mohlo lidem poskytnout silnější pocit podpory, což mohlo pomoci zmírnit některé negativní psychologické dopady způsobené pandemií covidu-19."

Studie, kterou vedl Francois Martin ze společnosti Nestlé Purina Research z města St. Louis v americkém státě Missouri, se zúčastnilo přibližně 1500 dobrovolníků. Polovina z nich psy vlastnila. Výzkumníci klasifikovali druhou polovinu jako "potenciální majitele psů" - tedy ty, kteří psa neměli, ale uvedli, že "mají velký nebo extrémně velký zájem o to, aby ho v budoucnu vlastnili".

Výsledky však nebyly zcela jednoznačné. Výzkumníci mezi oběma skupinami nezjistili žádné rozdíly ve skóre vyjadřujícím úzkost a štěstí.

Tento typ studie také neprokazuje příčinu a následek. Je pravděpodobné, že pro člověka, který již má dobrou podporu rodiny a přátel, je snazší mít psa. Autoři studie nicméně citují předchozí studie, které naznačují, že psi mohou být prospěšní pro duševní zdraví.

"Lidé vnímají domácí mazlíčky jako vždy dostupné, předvídatelné v jejich reakcích a neodsuzující. Kromě toho je považují za závislé a pečující o své majitele s bezpodmínečnou láskou. Reakce domácích mazlíčků nejsou založené na tom, kdo je daná osoba ani na jejích sociálních schopnostech, což poskytuje určitou míru lehkosti a pocitu úlevy, které se v jiných mezilidských interakcích obvykle nevyskytují," uvedli výzkumníci.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

20.12.2021 18:45
Nechci být šťoura, ale má tam být milováni, nikoliv milování.
Odpovědět
ZV

Zdeňka Vítková/Ekolist

20.12.2021 19:15 Reaguje na pavel peregrin
Děkujeme za upozornění.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.12.2021 19:53 Reaguje na pavel peregrin
Stejně je ta čeština úžasná. Jedna drobná změna interpunkce a úplně jiný význam slov.
Jo a šťoura jste, ale i tak Vás máme rádi. -)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2021 19:18
Já miluji Puťku.
Odpovědět
LD

Libor Dostálek

16.4.2022 05:44
Já jsem hrozně rád, že máme psa. Na něm vidím tu opravdovou lásku a vděčnost, když přijdu domů. Neříkám, že by mě manželka hezky nevítala, ale u psa je to přeci jen jiné. Taky se o něj starám jak nejlépe umím :-) . Chodím s ním skoro každý den na procházky, hrajeme si a dostává granule od značky Carnillove. Našel jsem si jejich test na https://vse-pro-zviratka.cz/nejlepsi-granule-pro-psy/ a tyto granule mi přišly nejlepší a chlupáčovi chutnají :-) .
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist