https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mala-farma-milknatur-u-plzne-postavi-kvuli-zdrazeni-elektriny-solarni-elektrarnu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Malá farma Milknatur u Plzně postaví kvůli zdražení elektřiny solární elektrárnu

24.6.2022 13:24 | LÍNĚ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Malá farma Milknatur z Líní u Plzně, která zpracovává ve své mlékárně čtvrtinu denní produkce mléka od svých 240 krav, musí letos vybudovat kvůli obrovskému zdražení elektřiny solární elektrárnu. ČTK to řekl místopředseda představenstva Pavel Šrámek. Farma má velkou spotřebu ve stájích a mlékárně. Pokud bude mít levnější elektřinu, může snížit ceny svých produktů, které letos musela zdražit.
reklama

 

"Od ledna nám zdražili elektřinu 3,5krát. Podle mě je to naprostá spekulace, je to kartel energetických společností, které teď děsně vydělávají. Ale vůbec nemyslí na menší a střední firmy, protože ty to nemusí přežít a propustí lidi," řekl Šrámek. Výrobní náklady na elektřinu jsou podle něj podobné, mohly se zvýšit o 20 až 30 procent, ale ne o 300. "Nějaká burza v Lipsku, to nás nezajímá, to není žádný trh. Poláci ani Maďaři tam podle Šrámka nejsou a cena elektřiny tam roste výrazně méně. "Slováci a Francouzi cenu zastropovali a my tady máme volný trh," postěžoval si.

Stát jako 70procentní vlastník energetické společnosti ČEZ by měl podle Šrámka svolat valnou hromadu a říct, že nechce, aby mu utekli zákazníci, a proto bude cenu regulovat. Pokud by ČEZ cenu snížil a udržoval ji v rozumné míře, tak by museli také ostatní na trhu, řekl. Ceny začaly růst už po krachu firmy Bohemia Energy, ne až s válkou na Ukrajině, upozornil.

Navíc o více než 50 procent zdražila nafta, na polích přitom běží jarní práce a budou žně. "Výroba mléka je velmi náročná na naftu a elektřinu. Hovězí se zatím drží, ale pokud s tou energií něco neudělají, tak mléčné krávy nebudou, stejně jako prasata a drůbež," řekl Šrámek.

Za elektřinu platí farma měsíčně navíc 200 000 korun, za naftu 80 000 Kč. "Budu rád, když budeme na nule. V minulých letech jsme vždy měli mírný zisk. Dneska nevíme nic. Když zůstane mléko na 11 korunách (za litr), tak budu v minusu, pokud by stálo 12 korun, tak odhaduji nulu," podotkl Šrámek. Podnik podle něj potápí také zdvojnásobení úroků z provozních úvěrů. Česká národní banka řeší energetickou inflaci zvýšením úrokových sazeb, to je nesmysl, dodal.

Na podzim Šrámek předpokládá vlnu krachů a pádů. "Všichni ještě čekají, že je stát padnout nenechá, když mu léta platí daně a odvody," uvedl. Na podzim a na konci roku se bude hodně farem rozmýšlet, jestli budou pokračovat, odhadl.

Kvůli nejistotě příštích let se Milknatur hned v lednu rozhodl, že jeden hektar, tedy dvě třetiny střech svých stájí, pokryje solárními panely. Farma na to neměla, a proto sehnala investora z Prahy, jemuž pronajala střechy na 30 let a on jí bude garantovat stálou cenu na pět let, která je poloviční než dnes. "Bude si tu vyrábět svoji jednu megawattu, nám prodá třetinu a zbytek si zobchoduje. To už jsme měli udělat dávno," uvedl Šrámek. Fotovoltaické panely stačí stavebnímu úřadu ohlásit, ale na transformátor je potřeba stavební povolení. Proto bude první elektřina až v srpnu nebo v září. "Soláry nám určitě pomohou. Ale všichni to udělat nemohou, kdo má hektar střech?" dodal.


reklama

Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

24.6.2022 15:29
hurá. Pochopili.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.6.2022 08:01 Reaguje na Katka Pazderů
Tudy vede cesta pro velkou většinu zemědělských podniků, taky pro fabriky i rodinné domky.
Problém je ale jeden celkem výrazný: nemůžu sehnat firmu, která to postaví.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

25.6.2022 06:18
...Podle mě je to naprostá spekulace, je to kartel energetických společností, které teď děsně vydělávají...
Kdyby pan Šrámek sledoval nezávislá tzv "dezinformační" media, jako třeba RT, tak tam by viděl jak v Anglii nebo Německu vyhazují v průběhu minul=ho roku elektrárny do vzduchu. RT se to nebojí zveřejnit.
U nás podobně, Fiala pře volbama řekl:"Grýn deal je realitou, nedá se nic dělat". (což zveřeinili parlamentnilisty)
Samozřejmě dalo by se dělat, ale to by pan Šrámek a spol nesměli tyto prozápadní strany volit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.6.2022 07:54 Reaguje na Kamil Krabice
Vy chcete jako říci, že Němci a Britové si ničí energetické zdroje, jo?
A zkusil jste se zeptat, PROČ to dělají? To si myslíte, že se tam všichni zbláznili?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.6.2022 08:04
"V roce 2013 používali všichni dotazovaní k zavlažování dieselagregáty. V roce 2017 už 68 procent z nich používalo fotovoltaiku. V roce 2018 pak využívalo solární energie 98 procent dotazovaných".
"Tyto čtyři afghánské provincie tedy mají na počet zhruba dvakrát více solárních instalací než Česká republika".
Zdroj: https://www.idnes.cz/technet/technika/fotovoltaika-cena-ve-svete-afghanistan.A201109_121216_tec_technika_mla

Když to jde i v Afganistánu....
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist