https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mame-je-na-triku-zpevak-dan-barta-herecka-bara-hrzanova-a-kuchar-roman-vanek-oroduji-za-morske-zelvy?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Máme je na triku. Zpěvák Dan Bárta, herečka Bára Hrzánová a kuchař Roman Vaněk orodují za mořské želvy

16.5.2018 14:48 | PRAHA (Ekolist.cz)
Máme je na triku.
Máme je na triku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mořských želv v jejich přirozeném prostředí dramaticky ubývá. Z tisíce snesených vajíček přežije do dospělosti pouze jedna želva. S pomocí k řešení kritické situace přišli čeští vědci. Za podpory čtyř tuzemských zoologických zahrad založili program Chráníme mořské želvy, kterému se již podařilo zachránit 1.200.000 vajíček ohrožených mořských želv. Na podporu projektu nyní vzniklo krátké video s herečkou Bárou Hrzánovou, kuchařem Romanem Vaňkem a zpěvákem Danem Bártou.
reklama

 

Turisté a cestovatelé se na svých dovolených setkávají s nabídkou želvích vajec, masa i suvenýrů z želvoviny. Ty se ale získávají z volné přírody nelegálně a pytláctví výrazně ohrožuje želví populace. Česká koalice na ochranu biodiverzity (CCBC) přináší video režiséra Zdeňka Suchého. Hudbu ke spotu obstarali pouze svými hlasy Dan Bárta a En.dru - Ondřej Havlík.

Mořské želvy jsou na světě více než 100 milionů let a hlavně díky lidem jim hrozí vyhubení. Populace všech sedmi druhů mořských želv strmě klesají. Čtyři z nich jsou považovány za kriticky ohrožené, další tři jako ohrožené vyhynutím. Nejdramatičtější je situace v Indickém oceánu, kde populace mořských želv na mnoha místech již úplně vymizely. Proto jsou všechny mořské želvy chráněny nejen mezinárodním, ale i indonéským právem. Proto se je snaží chránit program Chráníme mořské želvy, který založila Hana Svobodová. Projekt Chráníme mořské želvy dlouhodobě podporují Zoo Hodonín, Zoo Ostrava, Zoo Liberec, nově také Zoo Olomouc.

„Nejzávažnějším problémem je přímý sběr želvích vajec, který je samozřejmě ilegální. Když se totiž dlouhodobě v určité oblasti sbírají, nelíhnou se zde pak žádná mláďata a nejsou zde v dalších letech ani žádné dospělé samice, které by se do oblasti vracely pářit a klást nová vejce“, říká expertka Hana Svobodová. „Lidé však často zpracují na plážích i samotné samice,“ dodává.

Produkty z mořských želv, tedy vejce, maso, tuk, orgány nebo krev, jsou i přes přísné zákazy předmětem obchodu na celém světě.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist