https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/marianske-lazne-by-se-mohly-v-pristim-roce-stat-klimatickymi-laznemi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mariánské Lázně by se mohly v příštím roce stát klimatickými lázněmi

30.10.2022 01:17 | MARIÁNSKÉ LÁZNĚ (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Mariánské Lázně na Chebsku by v příštím roce mohly získat status klimatických lázní. Staly by se tak sedmým lázeňským místem s tímto označením v České republice a po Lázních Kynžvart druhým v Karlovarském kraji. V listopadu je čeká po dvouletém procesu poslední měření kvality ovzduší. Výsledky by měly být známy už začátkem příštího roku, informovala ČTK ředitelka městské destinační agentury KIS a informačního centra Barbora Tintěrová.
reklama

 

V listopadu bude Český hydrometeorologický ústav v Mariánských Lázních počtvrté měřit kvalitu ovzduší. Měření je součástí certifikačního procesu pro udělení statusu klimatických lázní. Ovzduší se od letošního roku měřilo již třikrát, a to v každém ročním období. Předchozí měření prokázala kvalitní ovzduší hluboko pod limitními hodnotami danými legislativou ČR, uvedla vedoucí městského odboru rozvoje, lázeňství a cestovního ruchu Jana Palacká. Vyhodnocení a zpracování všech výsledků se uskuteční na začátku roku 2023.

Současně město pořizuje novou meteostanici, která bude měřit teplotu vzduchu, rychlost a směr větru, relativní vlhkost, atmosférický tlak, srážky či přímé sluneční záření. "Data budou využita pro upravování venkovní zátěže klientů v závislosti na jejich zdravotním stavu a budou zpřístupněna v informačním systému zadavatele a ve webové aplikaci. Jednou z funkcí automatické měřicí stanice bude odesílání alarmových SMS při překročení zadaných limitních hodnot," uvedla Palacká.

O získání statusu klimatických lázní začaly Mariánské Lázně usilovat v květnu minulého roku. Očekávají, že se jim díky tomu podaří přilákat více hostů z České republiky i ze zahraničí. "V době po covidu-19 představuje kvalitní vzduch velmi aktuální otázku a status klimatických lázní se může stát dobrým lákadlem. Důležitým podnětem to může být pro hosty z Německa, kteří tradičně jezdí na lázeňský pobyt do Mariánek," uvedla Tintěrová.

Podle ředitele společnosti Ensana Karla Kalivody by tak Mariánské Lázně mohly zaujmout přední místo mezi lázněmi v České republice i v Evropě. Skupina Ensana provozuje v Mariánských Lázních několik lázeňských hotelů s celkovou kapacitou přes 1600 lůžek. Výhodou certifikované destinace by bylo získání dalšího přírodního léčivého zdroje. Kromě minerální vody, minerálního oxidu uhličitého a rašeliny by přibylo klima.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.10.2022 08:42
Tak to jsem zvědavý , M.L. bych to přál, ale s ohledem na obrovský nárůst spalování pevných látek v lokálních topeništích kvůli extrémně drahému zemnímu plynu se obávám, že to dobře nedopadne.
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

30.10.2022 09:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
Já byl v M.L. předevčírem a i tam to bylo ve večerních hodinách v lázeňské části cítit kouřem z lokálních topenišť.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.10.2022 13:23 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nebojte, plyn jde už dolů a začátkem roku jsme zase v pohodě. Vy jste prostě katastrofik.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.10.2022 14:45 Reaguje na Pavel Hanzl
A nebudou to jen M.L.
Celá plynofikace ČR která stála stovky mld. Kč je odsouzena ke zmaru. Prostě se odepíše.
Proč by někdo topil za sto tisíc, když může topit za dvacet tis.
Vůbec si nedělám iluze co všechno lidé ve starých kotlech stopí, od plastu přes vyjetý olej a nalakované kusy dřeva.
Sám budete svědkem, jak to bude v inverzích po Novém roce kolem nás vypadat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.10.2022 18:43 Reaguje na Miroslav Vinkler
Proč by se proboha odepisovala? Celá infrastruktura funguje, spotřeba bude o 15 - 20 nižší, ale cena jde dolů a možná ještě v zime jsme na normálu. Tenhle úlet je záležitost loňského a letošního roku.
Vy stahujete gatě i tehdy, když brod žádný není, ani daleko.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.10.2022 14:34 Reaguje na Pavel Hanzl
"Dlouhodobé kontrakty však zůstávají o dost vyšší. Termínový kontrakt s dodáním v listopadu stojí zhruba 115 eur. Loni se cena pohybovala v blízkosti 40 eur za MWh. Plyn s dodáním na příští rok se pak obchoduje za asi 150 eur.

Analytici však nepokládají dnešní, na současné poměry nízké ceny plynu za dlouhodobý trend. Jakmile se poptávka a spotřeba s chladnějším počasím zvedne, vyskočí opět i ceny na denním trhu. To samé lze čekat i u elektřiny."

https://echo24.cz/a/SAbRB/plyn-zlevnil-cena-pada-zima-vysoka-spotreba-vyprazdni-zasobniky

Tak zase zpátky z hrušky na zem.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.10.2022 18:07 Reaguje na Svatá Prostoto
Jiní odborníci to vidí reálněji. Vysoká cena plynu je dána tím, že je ho nedostatek. Nahradit 150 miliard kubíků během roku je fakt problém. Píšu to pořád dokola, plynu je dost, problém jsou terminály a stojí se na ně fronty. Ještě letos mají rozjet další dva v Německu na nějakých 40 mld. kubíků ročně. Celé Česko spotřebuje za rok 9 mld. Tím půjde spotová cena výrazně dolů a dlouhodobé kontrakty jsou určitě dělané tak, že se s cenou může hýbat. Jinak by museli být ti kšeftaři padlí na hlavu, tohle ví přece daleko lépe, než já.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

31.10.2022 05:56
V celém článku se autor nezmiňuje, kde se meteostanice nachází nebo bude nacházet. Pro tyto potřeby měření je potřeba stanici umístit na "čistém" místě. Je to podvod na turisty, jde zejména o to, aby dodavatelé a provozovatelé těchto stanic měli odbyt, práci.
Např. v Třinci je potřeba stanici umístit na "špinavém" místě, aby Třinec mohl křičet do světa, jak je na tom špatně, aby nějaká dotace na ně vybyla, respektive, aby při rozdávání peněz dostali přednost. Ale stejně zase jde o to, aby město si stanici koupilo a provozovalo, pochopitelně prostřednictvím těch výše zmíněných dodavatelů.. Škoda, že ČHMÚ je do toho namočeno, kdyby se raději věnovali přesné předpovědi počasí.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist